In september begint de nazomer. En, een dankbare periode voor je tuin. Vaak begint de dag met wat dauw en overdag kan het nog warm worden. ’s Avonds kan je heerlijk nazomeren in de tuin of op je terras. September is ook een belangrijke oogstmaand. Hangen er nog appels aan de bomen? Dan is dit het teken waarop je wacht. Zoek alvast maar een recept voor appelmoes, want jij kan aan de slag! 

1. Het weer in september

September is de eerste herfstmaand. Het kwik begint stilaan te dalen : de gemiddelde maximum temperatuur van september ligt tussen 15°C en 20°C, terwijl de minimumtemperatuur tussen de 6 en de 11°C schommelt. In het binnenland, varieert de gemiddelde neerslag tussen 65 mm en 120 mm.

2. Klussen voor buiten en in de tuin

Het einde van de zomer is in aantocht. September is een zeer belangrijke maand voor je tuin dus steek gerust je handen uit de mouwen! In september zijn er geen grote pieken of lange droge periodes meer. Wel kan het nog mooi weer worden waardoor je planten dus nog stevig kunnen doorgroeien. Er valt dus nog wat te rapen in je moestuin!  De bloemen zijn nu kwalitatief op hun best en de traditionele herfstplanten zoals de asters, cyclamen, camellia of salie beginnen te verschijnen. In september ligt de nadruk meer op de kwaliteit van de planten dan op de kwantiteit. 

3. Specifieke klussen in je tuin

- Verwijder de uitgebloeide bloeistengels uit de rozenstruiken. Snoei ook de zwakke scheuten aan de rozenstruiken weg
- Plant herfst- en winterbloeiers op de plek waar uitgebloeide eenjarige zomerbloeiers staan. Verwijder eerst de uitgebloeide planten en voorzie de aarde van nieuwe potgrond
- Plant groenblijvende planten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld je balkonbakken.
- Plant sneeuwklokjes en krokussen
- Stimuleer de groei van peterselie door de onderste grootste bladeren af te knippen
- Je kan nu al beginnen met het zaaien van de wintergroenten zoals uien, spinazie, rapen, radijs, prei en andijvie. Ook aarbeien kan je vanaf nu planten!
- Snoei de topscheuten en zijtakken van de haag. Ook fruitbomen, kastanjebomen en notenbomen kunnen gesnoeid worden in september
- Plant nieuwe hagen en heesters

4. Je gazon in september

Verticuteer het gazon nu om uw gazon te vrijwaren van mossen en droog gras. Die zorgen er namelijk voor dat het gras niet meer op een correcte manier kan aangroeien. Je kan natuurlijk ook een nieuw gazon aanleggen en speciale meststof toevoegen om je gras groener te krijgen. Idealiter maai je je gazon om de 3 dagen!

5. Onderhoud

- Bind hoge vaste planten goed vast als bescherming tegen najaarsstormen.

- September is slakkentijd! Verjaag ze met bier, koffiedik of eierschalen.

- Begin september is nog een geschikte periode voor een laatste onkruidbestrijding voor meerjarig onkruid. De wortels zullen het middel opslaan en bij de groei in het voorjaar gebruiken. Hierdoor is er in het volgende voorjaar minder overlast van onkruid.

Succes!