Door UV-straling, aanplanting en vocht heeft uw tuinmeubilair te lijden onder schadelijke invloeden van buitenaf. Dit doet niet alleen afbreuk aan de kleur, maar veroorzaakt ook vlekken en ontsieringen. Die laatste kunnen echter ook ontstaan door de wijze waarop u gebruik maakt van uw meubels.

Hieronder vindt u enkele tips voor het onderhoud van uw tuinmeubilair, of dat nu van hout of synthetisch materiaal is.


Meubilair in exotisch hout

Oliën van meubilair in exotisch hout
Hoe gaat u te werk bij de eerste laag?
Alvorens de olie de eerste keer aan te brengen, lucht u uw meubilair door het gedurende ongeveer een week buiten te laten staan. Vervolgens:

Reinigen met behulp van water en een borstel, en laten drogen.
Na te hebben gecontroleerd of het hout goed droog is, schuurt u het licht af met fijnkorrelig schuurpapier en ontdoet u het van stof.
Breng met een doek of borstel een dunne laag olie aan. Doe dit uit de zon.
Laat het oppervlak drogen alvorens nog 2 of 3 aanvullende olielagen aan te brengen.Let erop het hout niet met olie te doordrenken. U loopt daardoor het risico dat het zwart wordt.
Na verloop van drie jaar zal het nodig zijn het meubilair opnieuw te oliën. Vergeet niet het voor behandeling opnieuw te schuren.

Na gebruik:
Gebruik als uw meubilair grijs is geworden een ontgrijzer.
Als het overdekt is met groen mos, maakt u gebruik van een borstel met harde haren en warm water vermengd met Marseille zeep.
Voer alle handelingen altijd uit in de richting van de nerven van het hout.

... In de loop van de seizoenen
Twee keer per jaar, vóór gebruik en op het einde van de zomer, reinigt u uw houten meubilair met zeepwater en een zachte borstel. Omdat hout gevoelig is voor vocht raden we u aan het na elke bui met een doek af te nemen.


Advies:
Gebruik op dit soort meubilair nooit een metaalborstel of een hogedrukreiniger.


Exotisch hout laten verouderen
Een andere oplossing bestaat erin het hout van uw tuinmeubilair op natuurlijke wijze te laten verouderen. Zonder behandeling krijgt het geleidelijk een zilvergrijze kleur. In dat geval reinigt u het in het voorjaar met een borstel en zeepwater.


Meubilair van niet-exotisch hout

Beschermen voor eerste gebruikHoe gaat u te werk?
Meubels van niet-exotisch hout, bijvoorbeeld dennenhout, zijn uiteraard veel gevoeliger voor vocht. Ze moeten dus vanaf het moment van aanschaf worden behandeld met insecticide en schimmelwerend middel.
Breng vervolgens een decoratieve afwerking aan, zoals beits (kleurloos of getint) die de houtnerven goed uit laat komen, of een speciale microporeuze houtverf.

... In de loop van de seizoenen
Gedurende de daaropvolgende jaren reinigt u het hout met een harde borstel en warm zeepwater. Als uw meubels vuil of beschadigd zijn, bijt u de beschadigde plekken af. Wanneer de meubels goed gereinigd, droog en zonder beschadigingen zijn, brengt u een nieuwe laag beits of microporeuze verf aan.

Zie ook:
Onderhoud van hout en ijzer buiten
Restauratie van een meubelstuk
Verf of vernis verwijderen


Meubilair van hars of synthetisch materiaal

Bij Brico Plan-it vindt u producten die speciaal ontworpen zijn voor het reinigen en herstellen van harsoppervlakken. Deze producten beschikken ook over antistatische eigenschappen die zorgen voor een meer duurzame bescherming tegen vuil, luchtverontreiniging en stof.

Houdt er rekening mee dat gekleurd meubilair iets beter veroudert dan meubels van wit plastic.
Hoe gaat u te werk?

Reinig de plastic meubels regelmatig met behulp van een spons en warm zeepwater. Gebruik voor moeilijk te verwijderen vlekken een niet schurend reinigingsmiddel. Om te vermijden dat het materiaal poreus wordt, wat het definitief zou beschadigen, is het in feite af te raden gebruik te maken van een schuurmiddel of een middel dat chloor of oplosmiddelen bevat. Gebruik een herstelspray als het plastic vaal geworden is, en na gebruik van deze producten meer vatbaar is voor beschadigingen.

Let op! Laat wijn- of vetvlekken niet in de meubels trekken. Reinig zo snel mogelijk. Het kan anders heel lastig worden, of zelfs onmogelijk, ze nog te verwijderen.

Zie ook : Tuinmeubelen


Kussens

Kussens en andere accessoires van textiel mogen beslist niet buiten blijven. Was de hoezen als die verwijderbaar zijn van tijd tot tijd in de wasmachine, of neem het weefsel af met een vochtige spons en shampoo voor meubeltextiel. Laat goed drogen en berg vochtvrij op.


Opbergen van uw tuinmeubels

Zelfs in de winter loopt uw meubilair risico op aantasting door UV, evenals door regen, kou en vorst.

Als u plaats heeft, bergt u uw meubilair beschut tegen slecht weer op (in het tuinhuisje, de kelder, de garage of op zolder). Let op vocht als u niet wilt dat uw meubels overdekt raken met schimmel.

Als u niet de mogelijkheid heeft het naar binnen te halen, dek dan uw meubilair af en zet het beschut tegen wind en regen weg. Maak de beschermhoes goed vast om te voorkomen dat die er bij de minste windvlaag vandoor vliegt.