Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

Kies een taal

NaN

Tuinkalender Oktober

Het is herfst! Ben jij klaar voor het najaar? De plantjes in je moestuin krijgen het wat kouder en je gazon ligt vol blaadjes. Onze tuinkalender vertelt je waaraan je in oktober extra aandacht moet besteden. Voel jij het al kriebelen? Tuinieren maar! Met Brico maak je je tuin en terras helemaal herfstklaar.

Het is herfst! Ben jij klaar voor het najaar? De plantjes in je moestuin krijgen het wat kouder en je gazon ligt vol blaadjes. Onze tuinkalender vertelt je waaraan je in oktober extra aandacht moet besteden. Voel jij het al kriebelen? Tuinieren maar! Met Brico maak je je tuin en terras helemaal herfstklaar.

 

Een hark in een hoopje bladeren | Un râteau dans un tas de feuilles

Het weer in oktober

In oktober ligt de gemiddelde temperatuur tussen 8 en 15 graden met een gemiddelde neerslag tussen 76 en 135 millimeter. Dat betekent één ding: je planten water geven, hoeft alvast niet meer.

Tuinieren in je moestuin

Mooie – en misschien ook minder mooie – herfstdagen volgen elkaar gestaag op. De bodem is in oktober nog warm genoeg om je groene vingers in je moestuin aan het werk te zetten. Hark of tuinbezem in je linkerhand, bladblazer in je rechterhand: jij bent volledig voorbereid om er een efficiënte tuinwerkdag van te maken: ready, set, go!

Hand plaats zaden in de grond | Placer les graines à la main dans le sol

Zaaien

In oktober kun je nog perfect munt en tijm zaaien. Ook is het zeker niet te laat om zaadjes voor radijsjesspinaziepalmkoolknoflook en wintersla te planten. Voor andijvierucolasnijbiet en veldsla ben je volgens ‘het boekje’ te laat, maar het kan nooit kwaad om te proberen, toch? Heb je een serre of tunnel, dan heb je meer opties. Zo kun je bijvoorbeeld volop kool zaaien: bloemkoolrode koolsavooikool of witte kool. Aan jou de keuze!

Wortelen uit de grond | Carottes hors du sol

Oogsten

Ook deze maand valt er heel wat te oogsten in de moestuin. Denk aan aardappelen, knolselderpaprikapreiwortelen en broccoli. Dé ingrediënten voor een heerlijke ovenschotel. We love winterkost!

Een mot op een struik | Un papillon de nuit sur un buisson

Onderhouden

Oktober is een natte maand, je planten in de moestuin water geven mag je dus al van je to-dolijstje schrappen. Ook het weer wordt wat kouder. Bescherm daarom gevoelige gewassen zoals wintersla en pas gezaaide groenten met winterstolpen. In oktober vliegen er veel motten rond. Bestrijd hen met mottenvallen of een biologisch bestrijdingsmiddel voor ze zich in je moestuin gaan amuseren.

Vermijd ten slotte dat er te veel bladeren op je gazon blijven liggen, die nemen het zonlicht van je planten weg. Verwijder natte blaadjes best met een goeie riek, en droge blaadjes blaas je makkelijk op of weg met een bladblazer.

Heb je een serre?

Verlucht die dan geregeld om de luchtvochtigheid en binnentemperatuur onder controle te houden. Zo vermijd je ziektes en bevorder je een goeie groei. Vergeet ook zeker niet om je planten te checken op eventuele schimmels en verwijder aangetaste delen voor het te laat is.

Tuinieren in je boomgaard

Oktober is in België een drukke maand voor de boomgaard. We sommen de belangrijkste klussen voor je op.

Man plant een appelboom | Un homme plante un pommier

Planten

De periode tussen midden oktober en midden maart is perfect om je eigen boomgaard aan te leggen. Belangrijk: is de ondergrond in je tuin in de winter vaak erg nat? Kies dan niet voor een pruimen- of kersenboom. Die houden van een drogere bodem. Spit de grond om, schep er potgrond door en plant je boom op de aangegeven diepte. Let erop dat er de eerste jaren geen gras groeit in een straal van een meter rond je boom. Bestrooi de bodem met een bodembedekker, zoals een laag schors of houtsnippers.

Twee handen gevuld met walnoten | Deux mains remplies de noix

Oogsten

Tussen eind september en midden oktober is het tijd voor de appel- en peerpluk. Doe dit bij droog weer en met de nodige voorzichtigheid. Zo vermijd je dat je ze beschadigt of dat ze rotten. Grote oogst binnengehaald? Wat dacht je van lekkere perenconfituur met gember? Smakelijk!

Ook notenbomen zoals de hazelaar of walnootboom zijn in oktober klaar om he-le-maal geplunderd te worden. Wanneer de vruchten rijp zijn, vallen ze vanzelf van de boom. Raap ze wel snel op voordat andere diertjes eraan knabbelen.

Gevallen fruit opruimen | Nettoyer les fruits tombés

Onderhouden

Door na het plukken ook het gevallen fruit op te ruimen, voorkom je ongevraagde bezoekers en vieze geurtjes.

Tuinieren in je siertuin

Je siertuin ziet er dan misschien minder kleurrijk uit dan enkele maanden geleden, maar ook in oktober valt er heel wat te doen. Ben je er klaar voor? 

Het gras maaien | Tonte de l'herbe

Het gazon

Met minder zonlicht en lagere temperaturen groeit je gras minder snel. Maai je gazon dus ook iets minder frequent: eens om de twee weken volstaat bij droog weer.

Last van kale plekken in het gazon? Bezaai die plekken dan met graszaad. Strooi bij regenachtig weer wat gazonmest over het gras en controleer op emelten: larven van de langpootmug. Zorg er ook voor dat er niet te veel bladeren op je gazon blijven liggen. Die nemen het zonlicht weg, waardoor het gras verkleurt.

Jonge heggen | Jeunes haiesJonge heggen | Jeunes haies

Bomen, hagen en heesters

Heesters en bomen die in pot zijn gekweekt, kun je het hele jaar door planten, maar de periode tussen oktober en april is ideaal. Wil je ook nu graag vertroeven in een verzorgde tuin, dan kun je je hagen en bomen ook in oktober nog trimmen. Je kunt je heggenschaar en kettingzaag in principe blijven gebruiken zolang het niet vriest. Kleine opfrissing nodig? Zo snoei je stap voor stap met een heggenschaar.

Planten van een rozenstruik | Plantation d'un rosier

Sierplanten en bloemen

Oktober is hét moment om rozen te planten. Zorg er wel voor dat je de rozen op een plaats zet waar er voordien geen stonden. Zo voorkom je rozenmoeheid – piepkleine wormpjes knabbelen aan de wortels en zorgen ervoor dat je rozen minder goed groeien. Errond kun je kiezen voor vaste planten volgens je eigen smaak.

Bloembollen planten

Tip 1

Het is handig om bloembollen eerst in een plastic pot te planten en ze vervolgens in een sierpot te zetten. Weet je niet hoe diep je de bollen moet planten? De vuistregel luidt: maak het gat tweemaal zo diep als de hoogte van de bol.

De winter ligt in het verschiet.

Tip 2

Van oktober tot februari kun je in de meeste Brico- en BricoPlanit-winkels terecht voor een winteronderhoud van je grasmaaier, kettingzaag of bosmaaier. Handig!

Volgende tip

Klussen voor buiten en in de tuin

Welke terrasklusjes er in oktober op je te wachten staan, vertellen we je graag hier.

Gezellig gedecoreerd terras met een hond | Terrasse décorée et confortable avec un chien

Onderhouds- en aankleedweer

Staan er enkele bomen in je tuin, dan is je terras in de herfst misschien bedekt met een gekleurd laagje bladeren. Je terras nu en dan een borstelbeurt geven is taak nummer één. Ook nu de dagen weer wat korter en kouder zijn, zijn er genoeg manieren om van je terras een warme plek te maken. Heb je een terrasoverkapping, dan zit je sowieso goed. Kleed je buitenplekje aan met kussens en dekentjes en leuke buitenverlichting. Voeg nog een vuurkorf of een andere vorm van terrasverwarming toe en je terras wordt meteen extra gezellig.

Zwembad gesloten met beschermzeil | Piscine fermée par une bâche de protection

Een winterklaar zwembad

Heb je je zwembad nog niet winterklaar gemaakt? Dan is het nu het moment. Laat je opzetzwembad leeglopen en grondig drogen. Berg het nadien op een droge plek op. Extra hulp nodig? Check de handleiding van je zwembad en voer de opbouwinstructies in de omgekeerde volgorde uit.

Zodra je je ingebouwde zwembad niet meer gebruikt, vraagt het nog weinig onderhoud. Trek er een winterzeil over, zodat er geen bladeren in het water terechtkomen. Zo blijft de waterkwaliteit ook beter onder controle. Da’s minder werk voor jou in de lente. Slim!

Vijver met waterval en vissen | Étang avec cascade et poissons

Vijveronderhoud

Herfstbladeren die in de vijver vergaan, vormen een dikke modderlaag op de bodem. Dat veroorzaakt heel wat vijverproblemen, zoals algengroei. Met een vijverafdeknet hou je de meeste bladeren uit het water, met een schepnet verwijder je makkelijk de rest. Het najaar is ook dé periode om draadalgen te bestrijden. Dat kan in een-twee-drie met een all-in-oneproduct.

Vogeltje in vogelhuis | Oiseau dans un nichoir

Denk aan de vogels

In de herfst en winter hebben vogels alle hulp nodig die ze kunnen krijgen, bijvoorbeeld met een paar nestkastjes die her en der in je tuin staan. Hang ze op met de openingen naar het noorden, noordwesten of westen. Zo bescherm je de toekomstige bewoners zoveel mogelijk tegen de regen, wind en zon. De ideale bevestigingshoogte is tussen 1,5 en 2 m. En... waarom installeer je niet meteen een paar vetbollen en een vogelbadje in je tuin? De vogels zullen je dankbaar zijn.

Brico en BricoPlanit staan voor je klaar 

Ben je op zoek naar meer klusjes, advies of het juiste gereedschap om je tuin en terras zomerklaar te maken? Lees onze advies en inspiratie- artikelen of laat je bijstaan door een van onze experts in de Brico- of BricoPlanit-winkel bij jou in de buurt.

Tuin winterklaar maken in 9 stappen

onderhoud

Tuin winterklaar maken in 9 stappen

Tuinkalender augustus

onderhoud

Tuinkalender augustus

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +200.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten