Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

NaN

Duurzaamheid bij Brico

Brico streeft ernaar om zijn bedrijfsstrategie zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Dat geldt voor onze producten, hoe om te gaan met energie en afval, de relaties met klanten, leveranciers en medewerkers, en het verduurzamen van de huizen van klanten.

Duurzaam ondernemen

Een betere wereld begint niet alleen bij jezelf maar ook (en vooral) bij de keuzes die bedrijven maken. Het wordt steeds duidelijker dat de duurzame keuzes van bedrijven een belangrijke impact hebben. Als grootste doe-het-zelf retailer in de Benelux neemt Maxeda DIY Group, moederbedrijf van Brico, daarom haar verantwoordelijkheid in het nastreven van duurzaam ondernemen. Duurzaam ondernemen betekent voor ons het bereiken van zakelijk succes met respect voor mens en milieu.

Met onze strategie ‘Maak het Duurzaam’ willen wij de komende jaren bouwen aan een duurzame en aantrekkelijke retail organisatie. Onze strategie op het gebied van duurzaamheid richt zich op drie focusgebieden (Onze mensen, Onze winkels/hoofdkantoren, Onze producten) waarin Maxeda via verschillende bestaande en nieuwe duurzame initiatieven zich inzet om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu, de samenleving en onze organisatie.

Onze aanpak

Wij zijn toegewijd om een duurzame bijdrage te leveren aan mens en milieu. Van een verantwoorde inkoop van materialen en producten tot het aangaan van duurzame partnerschappen en het verminderen van plastic. Samen met onze medewerkers, klanten en leveranciers zetten we ons via verschillende duurzame initiatieven in voor een betere wereld.

Onze focusgebieden

Om als organisatie duurzaam ondernemen te waarborgen, legt Maxeda de focus op drie verschillende gebieden:

Onze mensen
Verbinding zoeken met onze mensen
Wij willen een inclusieve en diverse werkgever zijn waarin medewerkers met uiteenlopende achtergronden zich welkom en gewaardeerd voelen, en mensen met een arbeidshandicap in hun kracht worden gezet. Wij creëren bewustzijn rondom duurzaamheid bij onze medewerkers door middel van trainingen en zetten interne ambassadeurs in om deze boodschap kracht bij te zetten.

Onze winkels/hoofdkantoren
Reduceren van CO2-voetafdruk van onze winkels/hoofdkantoren
Maxeda’s winkeloperatie omvat 341 winkels in België, Luxemburg en Nederland en 2 hoofdkantoren in Brussel en Amsterdam. Door bespaarmaatregelen te nemen binnen onze winkels/hoofdkantoren en toekomstbestendige oplossingen te implementeren wil Maxeda haar CO2-voetafdruk verlagen.  

Onze producten
Verduurzamen van en met onze producten
Maxeda wil een bijdrage leveren aan het bouwen van een duurzame toekomst en een positieve invloed hebben op de wereld. Door het gebruik van minder plastic en het beperken van grondstofuitputting en -vervuiling reduceren wij onze milieu impact. Wij vergroten het assortiment en de zichtbaarheid van duurzame producten, zodat wij klanten helpen met het verder verduurzamen van hun woning.

Duurzame initiatieven

Aan alle drie de focusgebieden heeft Maxeda tot 2030 verschillende duurzame initiatieven gekoppeld. Door in de aankomende jaren deze initiatieven uit te voeren wil Maxeda haar doel waarmaken om in 2030 haar CO2-voetafdruk met 20% te verlagen ten opzichte van 2020.

Hieronder zijn per focusgebied de duurzame initiatieven opgesomd waarmee Maxeda is gestart of de komende jaren gaat starten.

Onze mensen

 • Duurzaamheidsbewustzijn vergroten bij medewerkers
 • Diversiteit & Inclusiviteit personeelsbeleid versterken

Onze winkels/hoofdkantoren

 • Vaststellen van Maxeda’s CO2-voetafdruk voor 2020
 • Verlagen van de CO2-voetafdruk voor onze eigen winkels/hoofdkantoren
 • Installeren van oplaadpunten voor elektrische auto’s bij onze winkels
 • Verlagen van de CO2-voetafdruk van het leaseauto beleid

Onze producten

 • Assortiment duurzame producten vergroten voor klanten
 • Verpakkingsminimalisering bij eigen-merk producten
 • Op lange termijn >95% gecertificeerd hout in onze winkels
 • Zichtbaarheid duurzame producten vergroten voor klanten

Verpakkings- en afvalmanagement

Brico heeft in samenwerking met andere doe-het-zelf ketens een ‘Standaard Duurzaam Verpakken’ ontwikkeld. Deze standaard bevat richtlijnen voor inkopers en leveranciers om de belasting van het milieu door productverpakkingen zoveel mogelijk te beperken. Brico streeft ernaar om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal zo laag mogelijk te houden, om zoveel als mogelijk gerecycled materiaal toe te passen en recyclebaar verpakkingsmateriaal te gebruiken.
Enkele mooie resultaten: de verpakkingen van eigen merk lichtbronnen is in 2019 gewijzigd van plastic blisters naar karton. Hiermee wordt op jaarbasis 2.650 kg minder plastic gebruikt. In 2020 werden de Aquavive en Aquazure douchesystemen en -accessoires gewijzigd van plastic blisters naar karton. Hiermee wordt op jaarbasis 28.500 kg minder plastic gebruikt.

Daarnaast wordt het afval in de winkels gescheiden in verschillende afvalstromen en afgevoerd door gecertificeerde afvalverwerkers. Uit cijfers van de afvalverwerkers blijkt dat de opgestelde richtlijnen helpen, het gemiddelde aantal kilo’s ingezameld afval daalt namelijk aanzienlijk. Ook aan het afval van de klanten is gedacht. In samenwerking met diverse bedrijven en stichtingen biedt Brico klanten de mogelijkheid om batterijen, (spaar)lampen, tl-buizen en elektrische apparaten in te leveren. Vervolgens zorgen de afvalverwerkingspartners dat de ingezamelde producten worden opgehaald en gerecycled.

Tevens wordt oude bedrijfskleding van de winkelmedewerkers gerecycled en deels gebruikt voor het maken van nieuwe bedrijfskleding via onze leverancier Schijvens. Zij maken volledig circulaire collecties bedrijfskleding, gemaakt van oude bedrijfskleding en gebruikte PET-flessen.

Duurzaam hout

Brico speelt een belangrijke rol in het verhandelen van hout en hout bevattende producten en voelt zich verantwoordelijk voor de continuïteit van natuurlijke grondstoffen. Als criteria voor duurzaam hout worden de certificeringen van Forest Stewardship Council (FSC) en Program for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) aangehouden, waarbij de FSC de voorkeur heeft. In Brico-winkels is duurzaam hout te herkennen aan het FSC- of het PEFC-keurmerk. Brico heeft als streven dat op de lange termijn tenminste 95% van het aanbod hout en hout bevattende producten gecertificeerd moet zijn. Met inmiddels 88,4% gecertificeerd hout in de winkels moet dit doel zeker worden gehaald.

Verantwoorde productie en producten

Brico voelt zich verantwoordelijk voor de continuïteit van natuurlijke grondstoffen en de arbeidsomstandigheden in fabrieken waar producten voor Brico worden gemaakt. Zo is één van de eisen aan leveranciers om gedocumenteerd bewijs aan te leveren dat de fabrieken waar producten voor Brico worden gemaakt aan minimale eisen voldoen op het gebied van arbeidsethiek, veiligheid en sociale aspecten. Brico is actief lid van amfori BSCI. De producten die bij Brico in de winkels liggen voldoen aan de wet- en regelgeving en zijn veilig in gebruik.

Tevens bieden de winkels biologische of ecologisch verantwoorde producten aan als alternatief voor standaard producten zoals de verf van Algo op basis van algen. Hierbij worden bijvoorbeeld biologische middelen gebruikt, vormen natuurlijke ingrediënten de basis van het product, zijn de producten biologisch afbreekbaar of wordt er rekening gehouden met de verpakkingskeuze. Andere duurzame opties zijn de vele waterbesparende producten in het sanitair assortiment, één accu die te gebruiken is voor allerlei soorten elektrisch gereedschap en het ruime aanbod aan isolatie gerelateerde producten. Energiebesparende producten zijn te herkennen aan het energie efficiëntie label. Ook heeft Brico een uitgebreid assortiment van producten die met een Ecocheque aangeschaft kunnen worden.

Daarnaast bieden de winkels door middel van diensten klanten de mogelijkheid om te verduurzamen. Bijvoorbeeld door de levensduur van apparatuur te verlengen door het bieden van onderhoud, een apparatuur verhuurservice en door adviezen en producten waarmee energie of water bespaard kan worden.

Brico Klushelden

In 2019 is Brico gestart met het Klushelden project. Hierbij helpt Brico met een budget van €10.000 basisscholen met het renoveren van hun gebouwen of recreatieruimtes en stimuleren we de samenwerking tussen scholen, ouders en onze medewerkers. Sinds 2019 hebben we al bijna 20 scholen geholpen met hun DIY-project. Kijk hier voor meer informatie over het Klushelden project en een overzicht van alle projecten.

Zonnepanelen met Brico Solar

Klanten kunnen bij Brico nu ook zonnepanelen huren of kopen. Door middel van zonnepanelen kunnen klanten hun woning verduurzamen en besparen op de energierekening. Via de website kan er worden berekend welke besparing de keuze voor zonnepanelen oplevert. 

Bereken je besparing

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

 • Meer dan 150 winkels

 • Snelle ophaling in de winkel

 • +200.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten