Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

Kies een taal

NaN

Tuinkalender november

Maak je tuin winterklaar!

Het koudste seizoen nadert, maar laat je dat zeker niet tegenhouden om de handen uit de mouwen te steken. Met deze tuinkalender maak je je tuin niet alleen klaar voor de winter, maar ook voor de lente die daarop volgt. Zin in een leuke lijst boordevol handige tuintips voor november? Daar gaan we!

Het koudste seizoen nadert, maar laat je dat zeker niet tegenhouden om de handen uit de mouwen te steken. Met deze tuinkalender maak je je tuin niet alleen klaar voor de winter, maar ook voor de lente die daarop volgt. Zin in een leuke lijst boordevol handige tuintips voor november? Daar gaan we!

Paddenstoelen | Champignons

Het weer in november

De constante en lage temperaturen zorgen ervoor dat november een mistmaand is. De gemiddelde dagtemperaturen schommelen rond de 9 graden in het grootste deel van het land. November is algemeen ook redelijk nat, met gemiddeld twee regendagen op drie. De gemiddelde neerslagtotalen liggen tussen 60 en 120 millimeter, afhankelijk van de plaats.

In november is het groeiseizoen grotendeels afgelopen. De laatste groenten oogsten, de bodem bewerken en je moestuin winterklaar maken, zullen het grootste deel van je tijd in beslag nemen.

Tuinieren in je moestuin

Het is minder goed te zien, maar je moestuin blijft ook in november in beweging. Hieraan besteed je deze maand de meeste aandacht.

Hand plaats zaden in de grond | Placer les graines à la main dans le sol

Zaaien

Deze maand is hét moment om spinazie, erwten, prei, wortels en bonen te zaaien. Omdat deze zaden vorstgevoelig zijn, doe je dit het best in een tunnel of serreWitte knoflook en sjalotten planten in november kan enkel als de grond niet te vochtig is, anders rotten ze. Te natte bodem? Stel dit klusje dan uit tot februari.

Aardappelen in de grond | Pommes de terre en terre

Oogsten

Oogst je aardappelen en bewaar ze in een vorstvrije, goed verluchte ruimte. Ook de rasechte wintergroenten zoals bieten, knolselder, wortelen en rapen zijn klaar om geoogst te worden. 

Stro rond planten leggen | Pose de paille autour des plantes

Onderhouden

Asperges, boerenkool, winterprei, veldsla, rabarber en aardbeien zijn winterhard – ze kunnen tijdens de winter zonder enige bescherming overleven. Artisjokken bescherm je best tegen de vorst met stronoppenfolie of in een kweektunnel.

Maak je moestuin winterklaar door te spitten na droge dagen. De kluiven mag je nog grof laten, zo kan de vorst er goed op inwerken. De grond verweert, waardoor er meer voedingsstoffen beschikbaar zijn en de bodem in het voorjaar een stuk vruchtbaarder is. Slim!

De boomgaard

In november valt er niet zo veel te oogsten. Wel kun je je groene vingers aan het werk zetten door te planten en te snoeien in je boomgaard.

Fruitbomen – met uitzondering van perziken en abrikozen – plant je het best in november, na het vallen van het blad. Doe dit op een droge, bewolkte niet-vriesdag. Een boom planten doe je in 5 stappen:

Een fruitboom planten in 5 stappen

Onderhouden

Goed onderhouden, gesnoeide bomen zijn gezonder en geven meer én lekkerder fruit. Fruitstruiken kun je snoeien als ze kaal zijn. Neem je vijgen-, appel- en perenbomen dus gerust eens goed onder handen. De vijgenboom mag je in het algemeen goed uitdunnen, terwijl je van appel- en perenbomen beter enkel de verticale scheuten trimt. Van bessenstruiken zoals frambozen-, taybes- of braamstruiken knip je de uitgebloeide stengels bij de grond. Ook je notenbomen en wijnstokken verdienen een knipbeurt. Geef je fruit- en notenbomen tenslotte een laagje kalk als extra boost richting de winter.

Verwijder de dode vruchten die nog aan de bomen hangen en op de grond liggen, want die kunnen een bron van infecties zijn. Let op: gooi ze niet op je composthoop, maar in je groencontainer.

Waar de haag planten

Tip 1

Plant de haag niet op de grenslijn zelf, maar op de helft van de gewenste haagbreedte.

Een haag recht planten

Tip 2

Plant een haag altijd op je eigen erf en maak gebruik van een pootlijn. Zo ben je zeker dat je de haag recht plant.

 

Volgende tip

De siertuin

Met het koudste seizoen op komst, is het tijd om ook je siertuin winterproof te maken. Check je nog even de volgende to do’s?

gazon | pelouse

Het gazon

Verwijder de dode bladeren van je gazon voor ademruimte. ‘Herteken’ de borduren met een spade voor een nette uitstraling. Wil je je gazon in het voorjaar opnieuw laten schitteren? Ploeg dan de grond los vóór de winter, zo kan de bodem beter ademen.

Bij een temperatuur boven de 6 graden groeit gras nog steeds, maai siergras op 2,5-3 cm en grover gras op 4 cm.

Van oktober tot februari kun je bij Brico-winkels terecht voor winteronderhoud van je maaier. Laat ook je kettingzaag of bosmaaier checken.

Een man snoeit een heg met een heggenschaar | Un homme taille une haie à l'aide d'un taille-haie

Bomen, hagen en heesters

Kan je tuin in de lente wat extra groen gebruiken, dan kun je in november je bladverliezende bomen, heesters en hagen al planten. Zorg voor voldoende afstand, zodat ze goed kunnen groeien. Wintergroene struiken plant je het best in bakken met een brede, rechte bodem. Zo waait de pot minder snel om.

Je hagen kun je een snoeibeurt geven om een strakke bovenlijn te krijgen.

Tulpen bloembollen planten | Plantation de bulbes de tulipes

Sierplanten en bloembollen

In november kun je bloembollen in de grond stoppen, om in de lente het resultaat te bewonderen. Denk aan kleurrijke tulpen, hyacinten, bolirissen, narcissen en frisse sneeuwklokjes.

Rozen, geplant in november, groeien sterker en bloeien mooier. Ze zijn bijzonder goed bestand tegen de kou – tot -25 graden –, maar hebben natuurlijk wel voldoende zon nodig om mooi te groeien en bloeien. Plant ze dus op een zonnige locatie, beschut tegen de wind.

Bevroren gras

Tip 1

Loop niet op bevroren gras. Het zorgt voor bruine plekken in je gras in het voorjaar.

Besneeuwde bomen en struiken

Tip 2

Na een sneeuwbui schud aan je bomen en struiken om te voorkomen dat het gewicht van de sneeuw de takken beschadigt.

Volgende tip

Klussen op het terras

’t Is weer bijna winter. Zijn je terras en jij er klaar voor? 

Een winterklaar terras

Borstel de laatste herfstbladeren op je terras samen en check of je dakgoten niet te vol zitten. Ook je schoorsteen verdient een beetje extra aandacht in november. Door die te laten schoonmaken, beperk je het risico op schoorsteenbrand en CO-vergiftiging. Laat daarnaast je sproei-installaties uitlekken en sluit alle soorten wateraanvoer af om te voorkomen dat de vrieskou je leidingen of kranen beschadigt. Denk bijvoorbeeld ook aan je tuinslang. Laat ze volledig leeglopen, koppel af en stockeer op een droge plek.

In de winter wordt het buiten al snel donker. Met de juiste buitenverlichting creëer je zowel een veiliger als gezelliger gevoel rond je thuis.

Sla een klein voorraadje strooizout in. Zo ben je voorbereid op de eerste sneeuwval en kun je de oprit en het trottoir snel en eenvoudig sneeuwvrij maken en houden.

Klussen voor buiten en in de tuin

Een grote plant staat in de hoek van het dakterras | Une grande plante se trouve dans un coin de la terrasse du toit

Bescherm je potplanten

Geef je niet-winterharde planten een plekje in het tuinhuis of de garage. Winterharde planten kunnen tegen een stootje en spenderen het koudste seizoen zonder problemen buiten. Bij vrieskou bescherm je ze wel liefst met een worteldoek of hoes.

Extra tip: zet je buitenplanten in potten met drainagegaten. Bij veel neerslag kan het water er zo gewoon doorsijpelen.

Een vogel op een takje | Un oiseau sur une brindille

Warme extra’s voor de beestjes

Om de vogels in je tuin een warme winter te bezorgen kun je meer doen dan enkel nestkastjes maken en ophangen. Maak bijvoorbeeld een heerlijke snoepkrans met pinda’s en vruchten en hang hem hoog genoeg op een goed zichtbare plek. Handige Harry of Harriette? Timmer dan je eigen luxe vogelhotel in elkaar.

Een vijver met een eend erin | Un étang avec un canard dedans

Vijveronderhoud

Schep alle dode bladeren, takken en uitgebloeide waterplanten uit de vijver, want die kunnen het water verzuren. Een vijverafdeknet doet ook wonderen. In november daalt de watertemperatuur van je vijver doorgaans tot -10 graden. De vijver is dan in winterrust. Het is slim om nu je vijverpomp uit te schakelen. Een vijver in rust vormt een waterlaag van 4 graden: de perfecte temperatuur voor vissen en waterplanten om de winter heelhuids te overleven.

Brico en BricoPlanit staan voor je klaar 

Ben je op zoek naar meer klusjes, advies of het juiste gereedschap om je tuin en terras zomerklaar te maken? Lees onze advies en inspiratie- artikelen of laat je bijstaan door een van onze experts in de Brico- of BricoPlanit-winkel bij jou in de buurt.

Tuin winterklaar maken in 9 stappen

onderhoud

Tuin winterklaar maken in 9 stappen

Tuinkalender juli

onderhoud

Tuinkalender juli

Tuinkalender februari

onderhoud

Tuinkalender februari

Tuinkalender april

onderhoud

Tuinkalender april

Tuinkalender juni

onderhoud

Tuinkalender juni

Tuinkalender december

onderhoud

Tuinkalender december

Tuinkalender maart

onderhoud

Tuinkalender maart

Tuinkalender augustus

onderhoud

Tuinkalender augustus

Tuinkalender mei

onderhoud

Tuinkalender mei

Tuinkalender januari

onderhoud

Tuinkalender januari

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten