Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

Kies een taal

NaN

Tuinkalender augustus

Augustus belooft een drukke maand te worden in je moestuin, boomgaard, siertuin en op je terras. Geen zorgen, onze handige tuinkalender boordevol tips en advies helpt je op weg. Laat het tuinieren maar beginnen.

Augustus belooft een drukke maand te worden in je moestuin, boomgaard, siertuin en op je terras. Geen zorgen, onze handige tuinkalender boordevol tips en advies helpt je op weg. Laat het tuinieren maar beginnen.

 

Een vrouw knielt neer naast een gieter in het gras | Une femme s'agenouille à côté d'un arrosoir dans l'herbe

Het weer in augustus

In augustus nemen de temperaturen weer stilaan af, maar wijken de waarden nog niet zo veel af van die van de maand juli. De maximumtemperatuur ligt tussen 18 en 23 °C en de minimumtemperatuur tussen 8 en 13 °C. Net zoals juli, is ook augustus een regenachtige maand. Da’s jammer voor jou, maar goed voor de groene vrienden in je tuin, natuurlijk. Ben je klaar om erin te vliegen? Haal je tuingereedschap maar uit je tuinhuis, we gaan aan de slag. 

Tuinieren in je moestuin

Augustus wordt ook wel eens de oogstmaand genoemd, en dat is niet zonder reden. Naast heel wat onderhoudswerk is het ook hoog tijd om enkele van je plantsels uit de grond te halen.

Hand plaats zaden in de grond | Placer les graines à la main dans le sol

Zaaien

Begin augustus kun je snijbiet, kolen, radijzen, kropsla, spinazie, wortelen, tuinkers en lente-uitjes zaaien. Als je plaats hebt en de grond vochtig genoeg is, kan je knollen en mosterd zaaien om de grond extra vruchtbaar te maken. 

Vrouw oogst komkommers | Une femme récolte des concombres

Oogsten

Oogst deze maand regelmatig je komkommers en courgettes als ze nog jong en mals zijn. Jongere vruchten smaken immers beter. Daarnaast verzamel je deze maand ook je plukrijpe groenten zoals pepers, aubergine en peulvruchten. Omdat augustus een vochtige maand is, vergroot de kans dat schimmel je groentes aantast. Neem het zekere voor het onzekere en bescherm, bijvoorbeeld, je tomatenplanten met een tomatenserre.

jongentje geeft moestuin water | jeune garçon arrosant son potager

… en onderhouden

Bij droog weer is het belangrijk af en toe te schoffelen en je planten regelmatig water te geven. Heb je een serre? Dan maak je er best  aan het einde van de maand de gewoonte van om de deuren en verluchtingsramen ’s avonds te sluiten. Zo hou je de warmte binnen. Vochtig weer betekent ook … meer slakken. Bescherm je moestuin met anti-slakkenmiddel. Let ook goed op voor de aardappelziekte, die vooral in natte periodes de kop opsteekt. Als een gewas aangetast is, verwijder je het blad en rooi je de aardappelen ongeveer twee weken later.

Verzamel zaden van je planten

Verzamel de zaden van je planten, droog ze en bewaar ze in papieren zakjes op een droge plaats. Zo kan je ze volgende zomer gebruiken voor nieuwe plantjes.

Tuinieren in je boomgaard

Ook in je boomgaard is er deze maand veel oogstwerk. Een, twee, drie, daar gaan we!

Een hand zaait zaadjes in de grond | Une main sème des graines dans le sol

Zaaien

Door nu al nieuwe aardbeibedden in te planten, kunnen ze zich nog voor de winter goed ontwikkelen. Dat levert je volgend jaar gegarandeerd mooi fruit op.

Twee kinderen plukken appels | Deux enfants cueillant des pommes

Oogsten

Je weet wanneer het tijd is om je vroege appels en peren te oogsten als het steeltje na een lichte draai makkelijk loskomt. Ook je bessen, bramen, frambozen, perziken, pruimen en vijgen zijn plukrijp.

Vrouw snoeit pruimenboom | Femme taille un prunier

… en onderhouden

Na het oogsten van je perziken, pruimen, bessen en kersen geef je deze bomen en struiken een flinke snoeibeurt. Knip ook de druivenbladeren die voor trossen hangen weg. Zo krijgen je druiven meer zonlicht en rijpen ze beter.

Tuinieren in je siertuin

De grote hoeveelheid neerslag en zonlicht lieten je tuin ontploffen. Klaar om de handen uit de mouwen te steken, dus.

gazon | pelouse

Het gazon

Maai je gazon wekelijks 1 à 2 keer. Zet je maaier op droge dagen of na je vakantie in een hogere stand. Bij zonnig maai je best ’s avonds, zodat het gazon niet uitdroogt. Gebruik een grastrimmer om de kantjes netjes af te werken. Spreid het maaisel na je maaibeurt goed open op de composthoop zodat het niet gaat rotten of stinken. Als er regen wordt voorspeld, benut dan die kans om je gazon met mest te bestrooien. En besproei je gazon bij aanhoudende droogte af en toe met water. Zo hou je je gras gezond.

Een haag snoeien | Taille d'une haie

Bomen, heesters en hagen

In augustus groeien de meeste bomen en hagen niet meer. Neem ze nu nog even onder handen zodat ze het hele najaar door verzorgd ogen. Geef je heesters zoals buxus, liguster, lonicera en taxus de laatste knipbeurt van het jaar.

Let op: als de zon te fel schijnt tijdens het snoeien, kunnen de uiteinden van de takken verbranden. Knip dus altijd bij bewolkt weer. 

Vrouw plant chrysanten | Femme plante des chrysanthèmes

Sierplanten en bloemen

Deze maand kun je al paaslelies, narcissen, chrysanten en herfstasters planten. Daarnaast betekent augustus het einde voor de meeste van je bloemen en sierplanten. Verwijder uitgezaaide bloemen en geef zo de andere knopjes de kans om te bloeien. Snoei de blauweregen tot vier knoppen terug. Heb je klimhortensia’s, snoei die dan grondig als ze zijn uitgebloeid. Ook je lavendel verdient een snoeibeurt. Die knip je het best niet te diep af, zodat je struikjes de winter heelhuids doorkomen. Controleer je rozen op aantastingen zoals meeldauw. En ondersteun omgevallen planten zoals zonnebloemen met een plantensteun op maat. Wied tenslotte het onkruid voor een verzorgd eindresultaat.

Klussen op je terras

Klaar om deze maand ook je terras de nodige liefde en aandacht te geven? Laten we beginnen. 

Grasmaaier schoonmaken met een borstel | Nettoyage de la tondeuse à l'aide d'une brosse

Onderhouds- en opruimweer

In augustus durft het al wel eens vaker te regenen. Hét ideale moment om je tuingereedschap een grondige onderhoudsbeurt te geven en je tuinhuis op te ruimen. Met goed onderhouden materiaal, is elke klus sneller geknapt. Door je grasmaaier of heggenschaar na gebruik proper te maken, voorkom je roest. Je kunt roestvorming ook vermijden door je materiaal met gereedschapshouders of -haken aan de muur op te hangen. Zo komt je tuingereedschap nooit in contact met water. Straalt je tuinhuis chaos uit, dan kun je met de juiste kasten en boxen overzicht creëren.

zwembad testkits | kits d'analyse pour piscine

Zwembadonderhoud

Op warme augustusdagen zit je waarschijnlijk vaak in je zwembad. Je weet waarschijnlijk ook wel dat regelmatig onderhoud cruciaal is. Controleer de pH-waarde en de hoeveelheid chloor in je water met een testkit. En hou het zwembad proper met een schepnet of zwembadstofzuiger. Vind je het jammer dat het zwemseizoen bijna voorbij is? Met zwembadverwarming verleng je de periode vol waterpret makkelijk met drie maanden. Da’s pas grenzeloos genieten van de zomer.

Vijver met waterval en vissen | Étang avec cascade et poissons

Vijveronderhoud

Verwijder bladeren van uitgebloeide waterplanten uit je vijver. Rotte bladeren zorgen er immers voor dat de algengroei toeneemt. Hou ook je zuurstofplanten en draadalgen in de gaten, bij warm weer groeien ze erg snel. Ze regelmatig uitdunnen met een gewone stok, is dan ook de boodschap. Controleer deze maand ook de belangrijkste waarden van je vijverwater, namelijk de zuurtegraad, gezamenlijke hardheid en de KH-waarde. Let eveneens op het waterniveau, want dat kan bij warm weer aardig zakken. Je vult dit het best bij op het wateroppervlak, zodat er meer zuurstof in de vijver wordt opgenomen. Heb je nog geen vijver? Bouw er dan zelf eentje met dit handige stappenplan.

Brico en BricoPlanit staan voor je klaar 

Ben je op zoek naar meer klusjes, advies of het juiste gereedschap om je tuin en terras zomerklaar te maken? Lees onze advies en inspiratie- artikelen of laat je bijstaan door een van onze experts in de Brico- of BricoPlanit-winkel bij jou in de buurt.

Tuin winterklaar maken in 9 stappen

onderhoud

Tuin winterklaar maken in 9 stappen

Tuinkalender november

onderhoud

Tuinkalender november

Tuinkalender Oktober

onderhoud

Tuinkalender Oktober

Tuinkalender maart

onderhoud

Tuinkalender maart

Tuinkalender december

onderhoud

Tuinkalender december

Tuinkalender september

onderhoud

Tuinkalender september

Tuinkalender april

onderhoud

Tuinkalender april

Tuinkalender mei

onderhoud

Tuinkalender mei

Tuinkalender juli

onderhoud

Tuinkalender juli

Tuinkalender januari

onderhoud

Tuinkalender januari

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten