Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Een dakraam plaatsen

 • Een dakraam plaatsen

  Download de PDF
 • Praktische punten en mogelijkheden

  Algemeen

  U wilt uw zolder ombouwen tot een zolderkamer?

  • Een ingerichte zolder creëert extra leefruimte en verhoogt vaak de waarde van uw eigendom.
  • Dakramen zorgen op hun beurt voor verse lucht, zonlicht en een prachtig uitzicht.

  • Kortom: wie zijn zolder inricht, creëert extra ruimte en verhoogt de waarde van zijn huis.

  Wentelend dakraam

  Bijkomend glaselement

  Uitzetbaar dakraam

  Speciaal dakraam

  Plaats van het dakraam

  Daken bevinden zich doorgaans vrij hoog, zodat zolderruimten vaak het mooiste uitzicht bieden. Wie rekening houdt met enkele eenvoudige principes, geniet maximaal van het uitzicht dat zijn huis biedt.

  • Stem de lengte van het dakraam altijd af op de plaats van het raam in het dak en de dakhelling.
  • De hoek van een dakraam brengt meer licht in een ruimte dan een verticaal raam. Bovendien kunt u de bovenrand van een dakraam wat hoger plaatsen dan bij een verticaal raam, wat een mooier uitzicht oplevert.

  Dakraam

  Dakkapel

  • Hoe meer ramen, hoe mooier het uitzicht. Plaats eventueel een paar dakramen naast of onder elkaar: een eenvoudige oplossing om nog meer licht te 'vangen'!
  • Het geheim van het perfecte uitzicht schuilt in de juiste lengte van het raam, die u afstemt op de helling van het dak. Hoe platter het dak, hoe langer het raam kan zijn. De twee belangrijkste elementen waarmee u rekening moet houden, zijn de afmetingen en de functie van de ruimte. Leefruimten voor alledaagse activiteiten, zoals lezen of spelen, hebben bijvoorbeeld baat bij extra zonlicht.
  • Over het algemeen geldt dat de oppervlakte van de ramen minstens gelijk moet zijn aan 12% van de totale oppervlakte van de ruimte. Dat percentage kunt u bereiken door een groter raam te kiezen of meerdere dakramen te plaatsen.
  • Ook bouwreglementen kunnen gevolgen hebben voor de afmetingen van uw dakraam.

  Dakramen versus traditionele dakkapellen:

  • Brengen tot 40% meer licht in de ruimte.
  • Kunnen tot 70% goedkoper zijn in aankoop en montage en zijn sneller geplaatst. Bovendien blijft de schade beperkt bij een onverwachte stortbui tijdens de montage en kunt u flink wat besparen op de plaatsingskosten.
  • Kunnen van binnen uit worden gemonteerd, zodat u het dak niet op moet.
  • Worden ingebouwd en vormen een esthetisch en harmonieus geheel met de rest van het dak.
  • Werden speciaal ontwikkeld om te beantwoorden aan uw comfortwensen en vragen dus weinig onderhoud.

  Projectplanning

  Budgetplanning

  Niemand wil meer geld uitgeven dan strikt nodig is. Een goede budgetplanning is dan ook een van de belangrijkste aspecten van elk project. Overloop eerst alle elementen van uw project en ga na hoeveel elke fase zal kosten.

  Architectenplan

  Plant u een grote renovatie, dan loont het misschien de moeite om een architect in te schakelen: hij heeft de juiste achtergrond en kennis van zaken. Wie in zijn eentje aan de slag gaat, bespaart dan weer op het kostenplaatje.

  Bouwvergunning (kadaster)

  Voor heel wat verbouwingswerkzaamheden hebt u geen bouwvergunning nodig. Voorkom echter onaangename verrassingen en vraag vooraf informatie bij uw plaatselijke overheid. Dat geldt vooral voor oudere woningen, waar men vaak rekening moet houden met beschermmaatregelen.

  Bouwreglementen

  De bouwreglementen werden opgesteld om de veiligheid en wettelijkheid van uw renovatie te garanderen.
  Neem vooraf contact op met uw plaatselijke overheid: zo weet u meteen of u een vergunning nodig hebt.

  Zolderruimte

  Is er voldoende vrije ruimte in het midden onder de nok? Idealiter hebt u hier minstens 2,4 m nodig, maar vanaf een hoogte van 2,1 m hebt u al een nuttige ruimte. U kunt dit gemakkelijk controleren met behulp van een meter.
  Ga indien mogelijk ook na of het dak werd gelegd met een trekbalkgebinte of gordingen: bij een dak met gordingen kunt u de zolderruimte gemakkelijker ombouwen tot een kamer.

  Traditionele dakspanten en gordingen (voor 1965)
  Dit daktype van voor 1965 is ideaal voor zolderverbouwingen: de helling is vaak steil en er zijn relatief brede ruimtes in de steunstructuur.

  Boerderijen met een modern trekbalkgebinte (na 1965)
  Dit daktype komt vaak voor bij huizen die na 1965 werden gebouwd: de helling is doorgaans vrij klein en er zijn veel steunbalken. Let op de dunne houten onderdelen (doorgaans 75 mm dik) en de traditionele metalen plaatjes die het hout verbinden.

  Een correcte plaatsing is essentieel voor een geslaagd bouw- of renovatieproject met dakramen. Hieronder vindt u enkele basistips om uw dakraam te monteren.
  De plaatsing verschilt echter van model tot model en van merk tot merk. Bovendien gaat u bij een asfaltdak anders te werk dan bij een pannendak of een leiendak. Naargelang het gebruik, kan ook het model verschillen.

  Wij nemen hier het voorbeeld van een pannendak, de meest voorkomende dakbedekking in België.

  Montage

  Het raamgat maken (uitsparing in het dak)

  Bepaal de beste plaats voor het raam, waarbij de stevigheid van het gebinte niet in het gedrang komt. Zaag zo weinig mogelijk hout weg.

  Haal de dakbedekking (pannen …) weg.

  Zaag de dakplaten door met behulp van een handzaag. Zaag de daksparren door, maar zaag voorlopig geen enkel ander structureel element van het gebinte door.

  Laat de dakpannen aan het onderste stuk van het raam intact: de onderkant van het raam komt overeen met deze horizontale lijn.

  Een raveel maken (kader waar het raamchassis in komt)

  Zaag de elementen van het gebinte door waar nodig. Stut indien nodig het gebinte tot u de nieuwe draagbalken hebt geplaatst.

  Monteer de dwarsbalken die de onderkant, de bovenkant en de zijkanten van het raveel zullen vormen. De raamopening moet rondom 3 cm groter zijn dan de afmetingen van het raamchassis.

  Nagel de dwarsbalken vast op het gebinte: u hebt nu een kader voor het raamchassis.

  Het raamchassis plaatsen

  Haal het raamchassis uit de verpakking en haal het vaste (kozijn) en bewegende (vleugel) deel uit elkaar. Maak de montagesteunen (metalen winkelhaken) vast op de zijstijlen van het raamchassis. Let erop dat de winkelhaken overeenkomen met de punten op het gebinte (de daksparren). Maak niets vast op de panlatten: de panlatten worden enkel gebruikt om de dakpannen te bevestigen.

  Zet het raamchassis in het kader. Voorkom vervorming van het raamchassis en controleer of het waterpas staat: de diagonalen moeten gelijk zijn. Controleer ook de evenwijdigheid van het raamchassis. Maak de winkelhaken vast op het gebinte.

  Zet de vleugel terug in het kozijn en controleer of de vleugel naar behoren open- en dichtgaat. De vleugel mag niet blokkeren en er mag geen spleet zijn.

  De verbinding met het dak

  Breng de meegeleverde dichtingskit aan volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Zet de vleugel opnieuw open, zodat u overal bij kunt. Breng loodslabben aan langs de onderkant en de zijkanten van het raamwerk. De hoogste slabben moet de laagste delen bedekken, om waterinsijpeling te voorkomen. Kneed de slabben in de juiste vorm, zodat ze perfect aansluiten op de onderste dakpannen die u al die tijd hebt laten liggen (de slabben moeten zo goed mogelijk de vorm van de pannen aannemen). Gebruik eventueel een rubberen hamer. Schroef de raamprofielen op het raamchassis.

  Leg de dakbedekking (pannen) terug en maak de nodige uitsnijdingen met behulp van een haakse slijper.

  Zet de vleugel terug in het raamchassis.

  Afwerking aan de binnenkant

  De binnenafwerking hangt af van de binnenbekleding (gipsplaten, lambrisering, …).

  Breng isolatie en een dampscherm aan: zo voorkomt u condensatie.

  Onderhoudstips

  De dichting schoonmaken

  Haal bladeren en plantenresten boven het raam en in de zijgoten van de verbinding minstens één keer per jaar weg, zodat het water vrij kan wegvloeien.

  Het hout onderhouden

  Tijdens de fabricage werd het hout behandelen voorzien van een afwerkingslaag, zodat u het kunt reinigen met gewone zeep of huishoudproducten. Breng minstens om de vier jaar een beschermproduct aan. Dakramen die aan de hitte worden blootgesteld, veel zon krijgen en/of in een heel vochtige ruimte (keuken of badkamer) staan, moet u minstens om de twee jaar b ehandelen.

  Verven

  Controleer of het oppervlak schoon en droog is en breng een grondlaag aan. Laat drogen en breng een eerste laag vernis of acrylverf op basis van water aan. Volg nauwgezet de instructies van de fabrikant. Ga op dezelfde manier te werk op plaatsen waar de vernis/verf beschadigd is.

  De luchtfilter schoonmaken

  U kunt de filter gemakkelijk uit het dakraam halen en reinigen met gewone zeep of huishoudproducten. Draai de vleugel, zet hem vast in de schoonmaakstand en haal de filter uit de steunrail. (Vervangfilters kunt u bestellen in uw Brico-winkel).

  Condensatie voorkomen

  In vochtige ruimten wordt vaak condensatie gevormd op de binnenkant van isolerende dubbele beglazing. U kunt dit voorkomen door een radiator onder het raam te plaatsen en/of de ruimte regelmatig te verluchten.

  Veiligheid

  Het raam kan worden vergrendeld aan de hand van de vergrendelpin die zich bovenaan het raam bevindt.