Maak een kist van oud parket

  • tijd
    6 Dag
  • stappen
    9

Stap 1

Als je een houten vloer legt dan komt het heel vaak voor dat er een overschot is aan parket (de meeste bouwmarkten adviseren altijd 10 % extra parket te bestellen). Vaak staat het in je schuur te rotten en dat is zonde. Dit is een stappenplan om een coole opbergkist te maken uit overtollig parkethout. Het enige wat je nog nodig hebt is hout, handgrepen en een ketting. Op de eerste foto staan de afmetingen voor de onderlaag.

Stap 2

Maak de zijkanten en voor- en achterkant aan elkaar vast. Boor eerst 3 gaatjes door het hout en plaats daarna de spijkers. Omdat het hout vrij fragiel is, voorkom je zo kleine scheurtjes. Plaats aan de vlakke kant van de omlijsting de bodem. Gebruik hiervoor ook spijkers. Zaag het kliksysteemgedeelte weg bij de laatste plank. (zie foto 1).

Stap 3

Plaats 2 lagen planken op de onderkant (foto 1) en gebruik tussen de lagen houtlijm.

Stap 4

Aan de onderkant plaatsen we een omlijsting, om zo de kist een mooiere finish te geven. Zorg ervoor dat alle hoeken aan 90 graden gezaagd zijn (foto 2 en 3).

Stap 5

Nu de onderkant bijna af is, gaan we verder met het deksel. Om een mooi en ronde finish te krijgen voor de zijkanten kunnen we een flexibel strookje gebruiken. Plaats 3 nagels waar het strookje langs moet en markeer het verloop met een potlood (de hoogte is van het deksel is +/-150 mm). Zaag vervolgens 2 keer dezelfde afmetingen. Als je andere afmetingen gebruikt, is het handig dat je eerst de breedte van de kist meet en vervolgens 6 mm toevoegt aan speling. Zo klapt de kist goed dicht.

Stap 6

Zaag de strookjes voor de bovenkant van de kist. Probeer planken schuin te zagen (+/-25 graden), zo lopen ze mooi over en krijg je geen gaten tussen de planken (foto 2 en 3).

Stap 7

Plaats het deksel erop en kijk welke kant je wilt gebruiken voor de scharnieren.

Stap 8

Plaats de scharnieren 150 mm van de zijkanten af. Boor eerst gaten voor het deksel. Plaats vervolgens schroeven. Omdat de onderkant niet vlak is aan de bovenkant, plaatsen we een plankje. Bevestig eerst dat plankje met schroeven en houtlijm. Druk de schroeven goed in het hout zodat de scharnieren geen reliëf vertonen.

Stap 9

Als laatste stap plaatsen we de details. Plaats handgrepen naar keuze. Doe het wel in het midden van de kist. Alle hoeken kan je een 90 graden omlijsting geven. Dat ziet er altijd een stuk fraaier. Als laatste plaats je een ketting of touw aan de zijkant van de kist. Dit voorkomt schade aan de scharnieren. (mitre10.co.nz)