Vooraleer te beginnen:


De voorbereiding:
Schraap het te decaperen oppervlak om alle deeltjes of afgebladderde verf te verwijderen.
Lees ook de gebruiksaanwijzing van het decapeerproduct en de toestellen die u voor deze klus gebruikt (soldeerlamp,...)Welke oplossingen zijn er?

1- Chemisch decaperen met solventen

Het gaat er om alle verfresten te verwijderen met behulp van een bijtend product. Als u deze manier van decaperen kiest, is het nodig handschoenen en een beschermingsmasker te dragen.

Breng het decapeermiddel in dikke lagen aan met een kwast en wacht 10 tot 30 minuten tot de verf begint op te blazen. Gebruik hierna het verfmes (of gebruik een spatel). Als er na één behandeling nog verfresten zijn, herhaal dan de actie. De laatste resten zullen verwijderd worden met een zachte staalborstel (in messing). Bij lijstwerk mag u gerust een beetje harder wrijven.

Opgelet: decapeermiddelen werken ook op alle soorten lijm. Vermijd dus te grote lagen te lagen aan te brengen op gelijmde deuren of raamwerk.

Als u klaar bent, spoelt u met een in helder water gedrenkte spons.


2- Decaperen op waterbasis

Wij bevelen ten zeerste dit product aan, aangezien het niet alleen gezonder maar ook ecologischer is.

Dit decapeermiddel wordt op dezelfde manier aangebracht als chemisch decapeermiddel, maar er zijn twee behandelingen nodig in plaats van één.


3- Decaperen m.b.v. warmte
a- Elektrisch decaperen:

Het heteluchtpistool is een uitstekend middel om kleine oppervlaktes te decaperen. Controleer echter steeds de gebruiksaanwijzing welke temperatuur aan bevolen wordt voor de te decaperen ondergrond (huit, ijzer, muren…).

Een te hoge temperatuur kan nefaste gevolgen hebben voor het hout en uit hout gemaakte panelen.

De werkafstand is ongeveer 10 cm tussen uw gereedschap en het te behandelen oppervlak. Wanneer de verf donker wordt, met de spatel of het mes afschrapen.


b- Decaperen met de vlam:

Deze vorm van decaperen doet u best buiten. Poorten of hekwerk in metaal kunnen zo gedecapeerd worden.

Houd er rekening mee dat de dampen van verbrande verf schadelijk zijn (draag dus een beschermingsmasker) en dat ze in kleine druppeltjes kunnen smelten, die ook schadelijk kunnen zijn.

Gebruik nooit een verfstripper op een brandbaar oppervlak.

Zie ook: Restauratie van een meubelstuk