Gebruik lichte verf

Je kunt een kamer optisch vergroten door de muren met heldere, lichte tinten te beschilderen. Met wit, lichtblauw of lichtgroen kun je niet misgaan. Ze geven elke kamer een ruimer gevoel. Door daarnaast verschillende tinten van dezelfde kleur te gebruiken, maak je het verruimende effect compleet.

Speel met een mix van kleuren

Maar ook door te spelen met verschillende kleuren, bekom je een optisch vergrotend effect. Wat dacht je bijvoorbeeld van een clair-obscureffect door de achterste muur en het plafond een donkerdere en de andere muren een lichtere kleur te geven? Wil je een kamer hoger doen lijken, dan gebruik je voor het plafond lichte verfkleuren en donkere kleuren voor de muren. Wil je echter dat de kamer breder oogt, dan schilder je de zijmuren in een frisse, heldere kleur en de kortste muur in een donkerdere kleur.

Voeg kleurrijke accenten toe

Ook levendige kleuren zijn een aanrader! Als je hier en daar een opvallend accent aanbrengt, lijkt je ruimte groter. Felle kleuren doen trouwens ook in grote kamers wonderen. Die kunnen er namelijk leeg uitzien als je enkel lichte verfkleuren gebruikt. Schilder in dat geval een klein deel van de ruimte in een warmere kleur of donkere tint om extra volume te creëren.

Vergeet het plafond en de plinten niet

Door je plafond en plinten wit te schilderen, lijken de muren hoger. Daarnaast kun je je muren nog extra optisch verhogen door ook de bovenste tien centimeter van de muur wit te schilderen. Door de extra strook lijkt het plafond hoger en de kamer ruimer. Kies je voor een donkere kleur voor het plafond, dan zal het juist lager ogen.

Matte verf vs. glanzende verfkleuren

Ook de verfsoort speelt een rol. Matte verf werkaatst het licht niet en doet een kamer kleiner lijken. Glanzende verf brengt een spiegeleffect teweeg, maakt de ruimte dieper en vergroot de kamer.

Brico en BricoPlanit helpen je graag  

Ben je op zoek naar meer tips om je kamers optisch te vergroten of het juiste materiaal om je schilderklus succesvol af te ronden? Op onze blog vind je talloze nuttige artikels. Vraag ten slotte gerust advies aan de medewerkers in een van onze winkels!