Het belang van een ondervloer: van laminaat tot vinyl

Onderschat niet hoe belangrijk een ondervloer is. De juiste ondervloer draagt in de eerste plaats bij tot een langere levensduur van je vloer. Daarnaast egaliseert hij mogelijke oneffenheden in de ondergrond en biedt hij thermische en akoestische isolatie.

Kies een ondervloer op basis van …

De staat van je ondergrond

Niet elke ondervloer is geschikt voor elke bodem. Zo voorkomt een vochtwerende ondervloer dat er vocht uit de ondergrond in de vloer trekt. Dit komt het vaakst voor bij een betonnen ondergrond. Met een houten ondergrond kies je dan weer beter voor een niet-vochtwerend ondervloer. Dat verkleint de kans dat er later schimmel ontstaat. Heeft je ondergrond veel last van oneffenheden, dan kies je het best een sterke ondervloer met een hoog egaliserend vermogen.

Je vloertype

Houd ook rekening met de vloer zelf. Ga voor een stevige, egaliserende ondervloer als je een vinylvloer gaat leggen. Vinyl is namelijk erg dun en strak en vormt zich makkelijk naar de vloer erboven, waardoor oneffenheden sneller opvallen. Kies in het geval van een tegelvloer voor een ondergrond die niet veert. Zo verkleint de kans dat je tegels na een tijdje barsten vertonen. Gebruik hier een laag egaliseercement, dat vanzelf waterpas wordt. Kies ten slotte voor een vochtwerende ondervloer als je een laminaatvloer legt die nogal vochtgevoelig is.

Je woonsituatie

Woon je in een appartement, dan weet je hoe luid de voetstappen van je bovenbuur soms klinken. In sommige appartementsgebouwen is een geluiddempende ondervloer daarom zelfs verplicht als je een nieuwe vloer wil leggen. Maar ook in gewone woningen komt zo’n ondervloer zeker van pas.

Tip: als je vloerverwarming hebt, dan kies je het best voor een niet-isolerende ondervloer. Die houdt de temperatuur tussen de toegestane limieten en voorkomt dat opstijgend vocht en eventuele condensatie later problemen veroorzaken.

Brico en BricoPlanit helpen je graag  

Ben je op zoek naar meer informatie over ondervloeren? Op onze blog vind je talloze nuttige artikels. Vraag ook gerust advies aan de medewerkers in een van onze winkels!