Hou rekening met de IP-waarde

Bij het kiezen van de juiste lamp, moet je rekening houden met heel wat technische waarden, waaronder de Ingress Protection Rating of IP-waarde. Die bestaat uit twee cijfers: het eerste cijfer geeft de stofbestendigheid van de lamp aan, het tweede de vochtbestendigheid. Zo heeft de verlichting in je woonkamer bijvoorbeeld een IP20, terwijl doucheverlichting een IP65 heeft.

Kies de juiste badkamerverlichting

Om je badkamer perfect te verlichten, stel je het best op voorhand een verlichtingsplan op. Zo ben je zeker dat je niets over het hoofd ziet en je je badkamer op elk moment van de dag optimaal verlicht. Met een goed plan, verdeeld in drie zones en de juiste verlichting maak je van je badkamer niet enkel een functionele en veilige, maar ook een sfeervolle ruimte.

In zone 1 bevinden zich de douche of het bad. De verlichting in deze zone moet bestand zijn tegen direct contact met water. Ga hier voor een lamp van maximaal 12 watt en IP67 of IP68. Zone 2 bevindt zich boven de douche, het bad of de wasbak. Deze verlichting moet tegen opspattend water kunnen. Met een IP44 zit je hier goed. Boven je wasbak kun je kiezen voor een spiegellamp die de wasbak en je gezicht optimaal belicht. De rest van de badkamerverlichting behoort tot zone 3. Omdat deze zone niet in direct contact komt met water, kun je hier kiezen voor een IP21. Inbouwspots in het plafond zijn hier een veelgebruikte optie.

Brico en BricoPlanit helpen je graag  

Ben je op zoek naar meer tips voor de juiste verlichting voor je woning? Op onze blog vind je nog heel wat andere nuttige artikels. Vraag ten slotte gerust advies aan de medewerkers in een van onze winkels!