Een sfeervolle badkamer begint bij de juiste verlichting. Door verschillende verlichtingstypes te combineren en de lichtpunten strategisch te plaatsen, ontwerp je de perfecte badkamerverlichting. Maar die verlichting moet vooral ook veilig zijn. Water en elektriciteit zijn immers geen goede vrienden. We sommen de aandachtspunten op.

Stap 1: Kies je verlichtingstypes

Om de badkamer in elke situatie optimaal te verlichten, kan je gebruik maken van de drie verlichtingstypes: algemene verlichting, taakverlichting en accentverlichting.  

1. Algemene verlichting: veilig en voldoende sterk
De algemene verlichting is aangesloten op de hoofdschakelaar. Ze bestaat meestal uit inbouwspots of een centrale armatuur, die de volledige badkamer verlicht.
Zorg dat er geen donkere hoekjes ontstaan en dat de lamp niet rechtstreeks op je schijnt wanneer je in bad zit. Heldere witte lampen sluiten mooi aan bij het daglicht. Dat daglicht bepaalt het aantal lampen dat je nodig hebt. Het spreekt voor zich dat een badkamer zonder ramen meer lampen nodig heeft dan een badkamer met natuurlijke lichtinval.  

2. Taakverlichting maakt details zichtbaar
Deze verlichting zorgt ervoor dat je nauwkeurige taken zoals scheren en maquilleren in optimale omstandigheden kan uitvoeren. De ideale positie van de taakverlichting is langs weerszijden van de spiegel en op ooghoogte. Zo voorkom je schaduw op het gezicht. Om die schaduw te vermijden, plaats je je lamp ook beter niet bovenop de spiegel. Om niet verblind te worden, kies je het best voor lampen met een lichtsterkte tussen de 300 en 500 lux. Je vindt de lichtsterkte terug op de verpakking van de lamp. Er zijn ook spiegels met ingebouwde verlichting verkrijgbaar. 

3. Sfeerverlichting om heerlijk te ontspannen
De badkamer wordt niet alleen als functionele ruimte gebruikt, maar ook als een kamer om in te ontspannen. Met sfeerverlichting kan je met één druk op de knop meteen een ontspannen sfeer creëren. Je kan hiervoor natuurlijk ook kaarsjes laten branden. Of ga voor de rook- en kaarsvetvrije variant: dimbare accentverlichting en ledverlichting die van kleur kan veranderen. Ledlampjes en ledstrips zijn vaak klein en mobiel, waardoor ze erg handig zijn om extra sfeer te creëren, niet alleen in je badkamer trouwens. Wat dacht je van een rustig sfeermuziekje via een draadloze luidspreker om het helemaal af te maken?

Stap 2: Maak een lichtplan

In een lichtplan bepaal je waar de verschillende verlichtingstypes moeten komen. Vind je het moeilijk om de verschillende lichtbronnen uit te tekenen? Met de tips in ons artikel over een goed verlichtingsplan kom je al een heel eind. Heb je toch nog vragen? Onze medewerkers helpen je graag in een van onze winkels

Stap 3: Koop veilige armaturen voor je badkamerverlichting

Als je armaturen koopt, zijn er een twee dingen waarmee je rekening moet houden: de IP-score en het AREI

De IP-score van lampen

De International Protection Rating of IP-score rangschikt lampen van regenwaterdicht tot hermetisch dicht. Het eerste cijfer na IP wijst op de beschermingsgraad tegen vaste stoffen (zoals stof), het tweede cijfer wijst op de bescherming tegen vocht.

IP23 is aanrakingsveilig en regenwaterdicht.

IP44 is aanrakingsveilig en spatwaterdicht.

IP54 is stofdicht en kan tegen een plensbui.

IP55 is stofvrij en spuitwaterdicht.

IP65 is stofdicht en kan tegen waterstralen.

IP66 is stofbestendig en waterdicht.

IP67 is stofdicht en waterdicht.

IP68 is stofdicht en drukwaterdicht. 

Het Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties (AREI)

Het AREI deelt de badkamer op in vier zones, afhankelijk van het mogelijke watercontact en de afstand tot het bad, de douche en/of het badkamermeubel. Zelfs wanneer de lamp niet dicht bij de douche of het bad hangt, kan ze in aanraking komen met condens. De luchtvochtigheid ligt in een badkamer immers altijd wat hoger. Binnen een zone van 60 cm rond alle zijden van een bad of douche, kan je 12 V-verlichting installeren. Uiteraard mag de transformator niet binnen die zone geplaatst worden. 

Dit zijn de zones:

1. Zone 0: Onderdompeling (bv. in bad)
Hier moet de badkamerverlichting gevoed worden met een spanning van maximaal 12 V en een IP-classificatie van IPX7. De X (die wijst op bescherming tegen stof) mag dus eender welk getal zijn.

2. Zone 1: Frequent contact met stralend water (bv. douchewand)
Voor badkamerverlichting met een stroomtoevoer van 12 V of hoger koop je armaturen met een minimumwaarde van IPX4.

3. Zone 2: Contact met spattend water (bv. naast de douche)
Ook hier geldt een IP-minimum van X4.

4. Zone 3: Geen contact met water (bv. algemene verlichting)
Hier maak je het best gebruik van verlichtingsarmatuur vanaf IPX1. Maar zoals we al zeiden, ligt de luchtvochtigheid in een badkamer altijd wat hoger. Als je echt op zeker wilt spelen, kies je het best voor een score vanaf IPX4