Bepaal je stijl

Ben je op zoek naar een chalet in klassieke stijl of eerder eentje met een moderne touch? Geen probleem. Bij Brico Plan-it vind je altijd iets naar jouw smaak.

Grootte

Als je maar beperkte ruimte hebt in de tuin, spreekt het voor zich dat je voor een iets kleiner tuinhuisje kiest. Gelukkig zorgen hangplanken en andere slimme opbergmogelijkheden ervoor dat de ruimte optimaal benut wordt. Bij het kiezen van de grootte ga je best de stedenbouwkundige voorschriften in je gemeente na. Daarin vind je onder andere de richtlijnen betreffende de hoogte, de oppervlakte, de ligging van een tuinhuis.

Materiaalkeuze

Naar wat moet je kijken op het vlak van materiaalkeuze? Ben je een ijverige doe-het-zelver en laat je je niet afschrikken door wat schilder- en verniswerk, dan kan je met een gerust hart een houten chalet aankopen. Heb je echter een grote afkeer van verven en onderhoud? Kies dan voor een tuinhuis in PVC en metaal. Dit stevig materiaal gaat jarenlang mee en heeft amper behandeling nodig.

Gebruik

Je kiest een tuinhuis natuurlijk ook in functie van het gebruik. Opslagruimte, muziekstudio, klusatelier, romantische logeerkamer, overdekt terras,... Lees hieronder hoe je je chalet perfect kan inrichten.  


Een tuinhuis bouwen, hoe begin je eraan?


Bekijk zeker dit handige filmpje vooraleer je begint te bouwen. Met een fundering krijgt je chalet gegarandeerd meer stabiliteit en een langere levensduur. Voor de grotere tuinhuizen die eventueel als woon- of leefruimte gebruikt worden raden we een betonfundering aan. Voor een tuinhuis dat kleiner is dan 15 m² is een fundering met 4 betonnen blokken (van ongeveer 50 x 50 cm) voldoende. 


Als je je tuinhuis ooit nog wil verplaatsen kan je het op een houten platform bouwen. Deze fundering is ook meer geschikt voor kleinere chalets.

Volg daarna de aanwijzingen die bij het bouwpakket geleverd zijn. Hoewel elk tuinhuis een andere vormgeving heeft, is de volgorde van de montage meestal dezelfde. Eerst plaats je het vloerkader, de vloerplanken en de wandbalken zodat je de wanden kan opbouwen. Daarna kan je de raampjes erin zetten. Als dat allemaal stevig vaststaat, monteer je de topgevel en het onderdak. Tenslotte leg je het type dakbedekking van jouw keuze. De deur plaats je er achteraf gemakkelijk in. 


Een tuinhuis = oneindig veel mogelijkheden!

Het leuke aan een tuinhuis is dat het oneindig veel mogelijkheden heeft. Voor veel mensen is een tuinhuis slechts een opslagplaats voor tuingereedschap maar eigenlijk kan je er nog zo veel meer mee aanvangen! Je kan het gebruiken voor de opberging van tuingereedschap maar ook voor een hoop andere zaken: Als werkatelier, mancave, hobby/werkkamer, leefruimte in de zomer, speelplekje voor de kinderen, sommige tuinhuizen hebben een glazen dak en kunnen als serre dienen om planten vorstvrij houden of gooi het over een andere boeg en richt het in als repetitiehok, studio...

Werkspot

Velen zullen beamen dat de garage doorgaans dienst doet als werkatelier. Maar wat als je nu je tuinhuis anders inricht en je daarin je eigen werkspot creeert? Een stevige werktafel, een gereedschapbord met voldoende haken een overzichtelijke gereedschapskast zijn hiervoor onontbeerlijk. Zorg er voor dat er stroom voorzien is in je tuinhuis want je hebt voldoende licht nodig tijdens het klussen en je kan er accu's in opladen of met besnoerde handgereedschappen werken.

Zomerterras

In de zomer kan je het tuinhuis gebruiken als leefruimte. Wat zeteltjes binnen en tuinstoelen aan de ingang en je kan zo beginnen aperitieven. Plaats een barbecue, een fornuis op gas of een rookoven in of in de buurt van je tuinhuis en je kan aan de slag. Je familie en vrienden zullen gek zijn op deze nieuwe 'place to be'. Wees wel voorzichtig met vuur in de buurt van het tuinhuis

Mancave

De mancave, het fenomeen bestaat al langer maar de term komt de laatste jaren pas mondjesmaat onze cultuur binnengeslopen. De 'cave' in de term doelt feitelijk op een kelder maar eigenlijk kan het principe ook toegepast worden op een zolder of, als de oppervlakte het toelaat, een tuinhuis.

Het principe van de mancave is simpel: het is een ruimte die een man volledig naar zijn noden inricht, een heilig plekje die enkel bestemd is voor hem en bij uitbreiding zijn vrienden. Het is een plek waar hij even tijd voor zichzelf heeft en er ten volle kan ontspannen. Men kan er muziek luisteren of maken, lekker lui in de zetel tot rust komen, klussen of terugvallen op allerlei multimedia zoals TV's en een spelconsole. Als de ruimte het toelaat kan je er een pooltafel, tafelvoetbal of een retro flipperkast in onderbrengen! Uiteraard geen mancave zonder een goedgevulde koelkast om op tijd en stond de dorst te lessen. Als je het echt groot ziet kan je met pallets of steigerhout een heuse bar maken.

Opgelet: wij houden onze vrouwelijke klussers niet tegen om hun eigen girlcave in te richten!


Bekijk het complete assortiment tuinhuizen hier.