Verlichting in je tuin aanleggen

Met buitenverlichting creëer je een fijne sfeer in de tuin waardoor je langer buiten kunt zitten en optimaal kunt genieten. Je kunt ook alleen verlichting plaatsen bij decoratie in de tuin waar je de aandacht op wilt vestigen, zoals kunst of een originele boom. Bovendien kun je met buitenverlichting inbrekers afschrikken, omdat inbrekers zullen denken dat je thuis bent.

Wil jij graag buitenverlichting aanleggen? In dit stappenplan zie je hoe je buitenverlichting aanbrengt en aansluit.

  • Kosten
    €15.49
  • stappen
    5

Step 1 | Ontwerp tekenen

Teken een ontwerp met de bestemming van de lampen en waar de draden moeten lopen.

Step 2 | Elektriciteit aanleggen

Gebruik voor het buiten aanleggen van elektriciteit materiaal met minimaal een IP44 vermelding. Dit betekent dat het materiaal waterbestendig is. Buitenverlichting is er in 12 volt en in 230 volt. Als je lampen met een spanning van 12 volt hebt, moet je deze met een transformator terugbrengen van 230 naar 12 volt. Met 12 volt sluit je stroomschokken uit.

Step 3 | Kabel ingraven

Een grondkabel is regenbestendig en heeft een extra laag waardoor de kabel beter bestendig is tegen het buitenleven. Een lichte aanraking met een schop overleeft de kabel wel. Graaf de kabel op 60 cm in en zorg dat hij golvend in de geul ligt. Hierdoor raakt de kabel niet te strak gespannen en kom je geen kabel tekort om bij de lampen te komen.

Step 4 | Verbinden van grondkabels

Bij het verbinden van buitenverlichting gebruik je bovengronds kabeldozen en ondergronds kabelmoffen. Gebruik bij het verbinden van grondkabels lasklemmen en bij aardekabels kroonsteentjes. Sluit de draden met overeenkomende kleuren op elkaar aan. Controleer of de lampen werken voor je de moffen dicht giet en de kabeldozen dicht schroeft.

Step 5 | Stroom aan!

Wanneer de moffen er liggen, kunnen de geulen dicht en de stroom aan. Geniet van het resultaat!

Soorten buitenverlichting:

Grondverlichting: Grondverlichting zit bevestigd in de grond. Grond-spotverlichting gebruik je om objecten in de tuin te verlichten of te benadrukken. Denk aan bomen, struiken of beelden. Onder grondverlichting vallen ook spotjes voor in looppaden. Deze geven aan waar de looppaden zich bevinden en zien er uitnodigend uit.

Lantaarns: Lantaarns zijn decoratieve lampen die mooi uitkomen als middelpunt of aandachtstrekker in de tuin. Lantaarns zorgen voor een authentieke en sfeervolle verlichting in de tuin.

Muurverlichting: Muurverlichting dient om een muur of wand te verlichten en is ideaal om de voordeur en omgeving te verlichten. Muurverlichting is voor bekenden uitnodigend om binnen te komen en laat dieven zien dat er iemand thuis is.

Paalverlichting: Paallampen zijn decoratieve lampen ter verlichting van de tuin en omgeving. Handig voor als je 's avonds in de tuin zit als het al begint te schemeren maar toch nog de tuin wil kunnen zien. Bijvoorbeeld bij het natafelen van een barbecue, of als je nog even met een glas wijn wilt genieten van een zwoele zomeravond.

Wandverlichting: Wandverlichting is vooral handig om de schuur of ruimtes die overdekt zijn te verlichten. Wij hebben een breed assortiment buitenverlichting. Van wandlampen, lantaarns en paalverlichting tot inbouwspots, grondverlichting en beveiligingsverlichting.