Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Laminaat en parket onderhouden

Parket vergt een minimum aan onderhoud. Toch moet een onderscheid gemaakt worden tussen plaatsklaar en massief parket. De eerste soort heeft al een bescherming gehad tijdens de fabricatie. Het volstaat dan de vloer regelmatig te reinigen met een vochtige doek en één of twee keer per jaar met een polish voor lamellenparket. Massief parket vergt iets meer onderhoud. U kan kiezen uit drie mogelijkheden: verglazen, boenen of behandelen met olie.

Verglazen

Verglazing is de meest radicale methode voor het onderhoud van uw houten vloer. Wanneer het werk correct is uitgevoerd, zit u voor jaren goed. Dit is ideaal voor vloeren met veel circulatie, trappen, gangenS Verglazing wordt ook als fixeermiddel gebruikt voor bepaalde kleuren van houten vloeren.

 1. Vermits na verglazen de kleur van uw hout een beetje een andere tint krijgt, geven we u de raad met een lichtjes vochtige spons over het blote hout te gaan. Dat geeft u een idee over hoe het er zal uitzien. Als u een houten vloer renoveert, kan het gebeuren dat er nog resten van boenwas in de vloer zitten. Let daarvoor op, want de solventen die in de verglazer zitten, verdunnen de was, waardoor het hout nog donkerder wordt.
 2. Werkt u met nieuw hout, dan schuurt u het lichtjes en verwijdert u het stof. Het schuren gebeurt altijd met de grootste korrel eerst, om over te schakelen naar de kleinste korrel. Ga voorzichtig tewerk met de schuurmachine, let erop het hout niet te beschadigen. Richt het schuurwerk altijd loodrecht op de muur die het meest aan het licht is blootgesteld.
 3. Vul na het schuren, de voegen op met een aangepast product of een mengsel van houtlijm, zaagsel van geschuurd hout en eventueel een touw dat u in de voegen duwt als deze zeer breed zijn.
 4. Reinig oude geboende vloeren met behulp van een speciaal reinigingsmiddel voor oude parketten. Dit is absoluut noodzakelijk gezien het risico op kleurverandering waarvan eerder sprake. Gebruik geen bijtende producten. Schuur vervolgens. Voor oude verglaasde vloeren volstaat schuren.
 5. U kunt van de gelegenheid profiteren om op het hout een insectendodend middel aan te brengen. Vraag steeds raad aan de verkoper, of het nu om insectendodende producten dan wel om een reinigingsmiddel gaat. Hebt u de kans een staal mee te nemen om er testen mee uit te voeren, kan u het gevaar voor onaangename verrassingen verkleinen.
 6. Wanneer u uw vloer behandelt, breng dan het product lat per lat of plank per plank aan, zodat u door onachtzaamheid niet verschillende malen over dezelfde plaats gaat. Zorg ervoor dat u een vod bij de hand hebt om fouten onmiddellijk te corrigeren. Laat voldoende tijd om te drogen, volgens de richtlijnen van de fabrikant.
 7. Er bestaan twee types van verglazing: met een gebruiksklaar middel of met een product dat moet klaargemaakt worden. Het tweede bestaat uit een verglazer en een verharder, die u goed moet mengen. Ze worden wel allebei op dezelfde manier aangebracht. Breng de verglazer in verschillende lagen aan met borstel of rol. Laat tussen twee lagen 12 uur drogen en schuur vervolgens met de hand. Door het aanbrengen van de verglazer gaan zich immers kleine houtvezels rechtzetten. Deze kunnen makkelijk worden verwijderd. Wil u een langdurige bescherming, aarzel dan niet een derde laag aan te brengen. Wacht 48 uur vooraleer u op de vloer loopt of de kamer inricht.
 8. Wanneer u een trap moet verglazen, ga dan in twee stappen tewerk. Verglaas één trede en tegentrede op twee, sla dus telkens een trede over, zodat u uw trap kunt blijven gebruiken. Om ongelukjes te vermijden duidt u best de treden aan waarop u mag lopen, door er iets op te leggen.
 9. Herhaal deze behandeling om de tien jaar.

Boenen

Boenen vergt een beetje meer werk, vermits boenwas in het hout dringt en u uw parket dus op tijd en stond een nieuwe beurt moet geven. Voor het onderhoud volstaat een stofzuiger en een vochtige, goed uitgewrongen dweil.

 1. Het schuren gebeurt zoals bij het verglazen.
 2. Als er na het schuren zones overblijven waarvan het uitzicht niet mooi is of als er vlekken zijn, bewerk deze dan met schuurwol en terpentijn.
 3. Bij het boenen moet u de vezelrichting van het hout volgen.
 4. Boen de vloer niet te vaak en breng de boenwas niet in te dikke lagen aan, zoniet zullen stof en voetsporen zichtbaar worden.
 5. Wenst u uw parket een blinkend uitzicht te geven, breng dan voldoende was aan en gebruik de boenmachine.
 6. Ieder jaar één keer zou moeten volstaan.

Oliën

Hout oliën doet u op dezelfde manier als boenen. De olie wordt aangebracht zoals boenwas, dus met de vezelrichting van het hout mee. Een geolied parket vergt één tot twee onderhoudsbeurten per jaar.

Herstelling van plankenvloeren en parket

Er komt een plank los

 1. Schroef langs beide uiteinden een lat vast op de twee planken die grenzen aan het loskomende stuk en wel zo dat die lat de losse plank overbrugt.
 2. Bevestig een schroef dóór de lat in de losse plank. Als u verder blijft schroeven zal deze omhoog komen, tot hetzelfde niveau als de naastliggende planken.
 3. Met de boormachine maakt u nu een gat in de plank, groot genoeg om er polyurethaanschuim in te spuiten. Let er evenwel op dat het gat niet te diep is zodat u de vloer of het verlaagde plafond van de verdieping eronder niet beschadigt.
 4. Nadat u het gat gevuld hebt met het schuim, wacht u 24 uur totdat dit gedroogd is.
 5. Dan snijdt u met een cutter het overtollige schuim weg. Verwijder de latten en vul de gaten met houtpasta. Uw plank zal weer vast en op het juiste peil liggen.

Uw plankenvloer piept

Bestrooi uw vloer met talk en wees daarbij niet zuinig. Verwijder de overtollige talk met een stofzuiger.

Wat hebt u nodig?

 • Een boormachine en schroevendraaier
 • Schroeven
 • Handzaag
 • Polyurethaanschuim (spuitbus)
 • Houtpasta
 • Een cutter
 • Een spatel
 • Twee latten van ongeveer 50 cm
 • Schuurpapier