Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Buiten schilderen

Buiten schilderen is niet altijd even makkelijk als het lijkt. De klusser moet hierbij rekening houden met allerlei factoren zoals de weersomstandigheden, verf- en materiaalkeuze, de staat van het oppervlak, enz. Met deze Bricofiche zal je vanaf nu over alle benodigdheden beschikken die belangrijk zijn om deze grote werken voor te bereiden. Voeg daar je schildertalent aan toe en je zal een uitstekend resultaat verkrijgen dat zelfs de buren jaloers zal maken.

 • Buiten schilderen

  PDF-formaat downloaden
 • Inleiding

  Voorbereiding

  De buitenmuren van een woning schilderen is een groot project maar als je het zelf doet kan je flink wat besparen. Als je bovendien zorgzaam en geduldig te werk gaat, word je beloond met een duurzaam en professioneel resultaat. Een schilderproject bestaat altijd uit twee stappen: het voorbereiden van de ondergrond en het aanbrengen van de verf. Goed plannen is de boodschap: twee weken nadat de grondlaag is aangebracht moet je tijd hebben om de eindlaag aan te brengen. Als dat niet lukt, dan moeten de muren, voor je ze schildert, worden afgewassen met water en een reinigingsmiddel.

  Schilderweer

  Vergeet niet naar het weerbericht te luisteren en houd terwijl je aan het schilderen bent het weer in de gaten. Vochtig weer of regen twee uur nadat de grondlaag of de verf is aangebracht tast de verflaag aan. Als er veel wind staat, is het niet verstandig om op een ladder te gaan staan en bovendien waait er allerlei vuil in de nog natte verf.

  Plan het werk zo dat je altijd in de schaduw of niet rechtstreeks in de zon staat om te schilderen. Door de zon droogt de grondlaag of de verf te snel en komt er vocht onder het oppervlak te zitten. Dat vocht veroorzaakt schade aan het verfoppervlak (de verf vertoont blazen, pelt af,…). Als je in de volle zon werkt, zijn ook borstelstrepen en aanzetten goed zichtbaar.

  Schilder niet bij een temperatuur onder 10°C of boven 32°C.

  Werk telkens per volledige muur: ondergrond voorbereiden, de grondlaag en de verf aanbrengen. Begin bovenaan de muren en ga verder tot aan de fundering. Schilder eerst de verticale oppervlakken en daarna de horizontale. Zo vermijd je om spatten en druppels te moeten wegwerken.

  Hoeveel verf?

  Kies altijd voor een kleur die in de omgeving past.

  Bereken de oppervlakte van de muren door de lengte met de hoogte van de muur te vermenigvuldigen en trek de totale oppervlakte van de openingen (ramen, deuren ...) af. Als je niet weet hoe hoog de muur is, meet dan de afstand tussen twee regenpijpbeugels en vermenigvuldig die met het aantal stukken. Voor driehoekige muren vermenigvuldigt u de basis van de driehoek met de hoogte en deelt u dat getal door twee. De hoeveelheid verf per m² staat duidelijk op elke pot vermeld. Reken niet te krap! Houd liever wat verf over om later hier en daar wat bij te werken.

  Voor een mooi en duurzaam resultaat zijn twee lagen verf nodig, reken op drie lagen voor sterk poreuze muren.

  Welke verf?

  Gebruik voor hout en metaal (goten, buizen, ramen en deuren) een glanzende lakverf. Voor de muren kies  je voor een speciale verf voor buitenmuren (gevelverf).

  Soorten verf:

  Een grondlaag of een primer fixeert onbehandeld beton, cement en muren die poederig of krijterig zijn, wat de hechting van de verf belemmert. Een grondlaag zorgt ervoor dat de eindlaag goed op de ondergrond hecht en de verf niet loskomt en afbladdert. Er bestaan ook dekkende primers die de ondergrond in één laag egaliseren (bv. plaatsen waar de oude verflaag verdwenen is).

  Voor buitenmuren wordt heel vaak acrylaatverf gebruikt. Die is microporeus (laat de ondergrond ademen) en is uv-bestendig. Bovendien heeft acrylaatverf als voordeel dat ze snel droog is.

  Elastische coatings (op basis van siliconen) zijn waterdichte coatings geschikt voor muren die te lijden hebben onder hevige regen. Ze bestaan in kleurloos, waardoor het uitzicht van het metselwerk behouden blijft terwijl de muur toch beschermd is, en in wit.

  Materiaal

   

  Borstels

  10 tot 15 cm is de ideale breedte voor dit soort schilderwerk, een grotere borstel is minder handig en vermoeiender om mee te werken. Kies voor lange haren: het vullen van poriën en barstjes verloopt een stuk eenvoudiger. Een borstel heb je ook nodig voor plaatsen waar je met de rol niet bij kunt (achter een goot, rond een haak of steun op de muur…). Gebruik rond de ramen een fijnere borstel met een ronde punt.

  Verfrollen

  Een rol werkt sneller, want je strijkt er meer verf tegelijk mee uit. Kies voor een rol met een dikke vacht en werk in trage, regelmatige bewegingen. Zorg ervoor dat oneffenheden in de muur goed meegeverfd zijn. Rol eerst verticaal over de muur en strijk de verf vervolgens kruiselings (horizontaal) uit. Breng de verf dik aan (dikker dan als u binnen schildert).

  Ladders

   

  Schuifladder:

  het bovengedeelte schuift voorbij het ondergedeelte (op maximaal driekwart van de hoogte) en rust op het ondergedeelte met scharnieren. Zet de ladder in een hoek van 70° tot 75°.

  Omvormbare ladder:

  dit soort ladder werkt als een schuifladder maar met het verschil dat hij ook in een 'A' kan worden gezet. Op de top kan een platform worden bevestigd. Een omvormbare ladder hoeft u niet tegen een muur te plaatsen. Wel moet de ladder onderaan uitgerust zijn met een stabilisator.

  3-delige ladder:

  dit soort ladder kan, als hij in een 'A' staat, in de hoogte worden verlengd en blijft stabiel. Het derde element naar boven schuiven volstaat.

  Steiger:

  veruit de handigste oplossing! Je hebt al je materiaal bij de hand en je schildert grotere stukken in één keer zonder de steiger te verplaatsen.

  Tips en tricks
  Een aantal regels om veilig uw ladder of steiger te gebruiken: zorg altijd voor een vaste ondergrond, zet de ladder eventueel op een stevige houten plank. Verplaats de ladder eerder dan onnodig ver te reiken. Draag gesloten schoenen met goed geknoopte veters. Een haak is handig om uw verfpotten aan op te hangen. Aan een riem kunt u een zakje hangen voor een vod of uw verfborstel.

  De muren voorbereiden

  Staat van de muur

   

  Ondergrond:

  het resultaat kan alleen maar goed zijn als de ondergrond goed droog is. Nieuwe muren moeten één jaar uitdrogen. Als het huis ouder is, moet je eerst nagaan of er geen vochtige plekken zijn (aan de goten of de waterafvoer) en de nodige herstellingswerkzaamheden uitvoeren.

  De muren reinigen:

  de ondergrond moet goed schoon zijn. Om de muren professioneel te reinigen komt een hogedrukreiniger prima van pas. Voor muren die eerder al werden geschilderd gebruik je bij voorkeur de vuilfrees om alle loszittende verfdeeltjes te verwijderen. Denk eraan dat de muren daarna één tot twee weken moeten drogen. Plaatsen waar de verf loszit, vooral de randen, moeten met een staalborstel worden afgeschuurd. Op die manier blijft een zuivere verflaag over die goed op de ondergrond hecht.

  Verfproblemen oplossen

   

  Blaarvorming:

  er komen blaasjes in de verf. Dat gebeurt als de verf op een vochtige ondergrond of in de volle zon is aangebracht. Ook vocht dat van binnen in de woning door de muren komt, kan aanleiding geven tot blaarvorming, zelfs als de verf op een droge muur werd aangebracht. Verwijder de loszittende verf en schuur het oppervlak glad. Als vocht dat van binnen de woning komt de oorzaak is, wacht dan om de buitenmuur te schilderen tot het probleem is opgelost.

  Afbladdering:

  dit fenomeen herken je aan stukjes verf die loskomen van de ondergrond. Dat gebeurt wanneer de verf onvoldoende op de ondergrond hecht. Ook een vuile ondergrond, meerdere oude verflagen of vocht van binnen kunnen de oorzaak zijn. Verwijder de verf tot op de kale ondergrond en breng een verf van goede kwaliteit aan. Een vochtprobleem dat van binnen komt, moet je eerst behandelen voor je het oppervlak opnieuw gaat schilderen.

  Barstvorming:

  een fenomeen dat je herkent aan kleine evenwijdige barstjes die aan de huid van een reptiel doen denken. Het probleem ontstaat op een ondergrond waar verschillende verflagen op zitten. De verflaag die er als laatste bij komt, zal moeilijk op de ondergrond hechten. Het probleem doet zich ook voor als de verven onderling niet compatibel zijn, de ondergrond niet goed werd voorbereid of de vorige laag niet lang genoeg kon drogen. Verwijder de verflagen, breng eerst kwaliteit.

  Schimmel:

  schimmel is een aangroei van zwammen die op de muur verschijnt met als resultaat dat de muur er vuil uitziet. Zwamsporen groeien sneller op vuile, vochtige en warme oppervlakken of waar weinig zon of warme lucht komt. Zodra de groengrijze aangroei zich heeft vastgezet, verkleurt die een groot deel van de muur en doet de verf sneller verouderen. Borstel de schimmel weg met een borstel en water met bleekwater (eerst even uitproberen op een onzichtbare plaats want bleekwater kan de kleur aantasten).

  Roest:

  roest wordt gevormd op ijzer of staal door oxidatie wanneer het materiaal in aanraking komt met water of lucht. Onbehandelde metalen werken roestvorming in de hand.

  Zoutuitbloeiingen:

  vocht lost de minerale zouten die zich in baksteen bevinden op (bv. salpeter). Die zouten komen dan op het oppervlak te voorschijn onder de vorm van minder fraaie witte vlekken. Verwijder de vlekken met een harde nylonborstel en breng met een brede borstel een fixeermiddel aan voor u de muur schildert.

  Mos:

  als er nog mos op de muur zit nadat je de muur hebt gereinigd, dan moet je dat eerst verwijderen. Breng vervolgens bij droog weer een antimosproduct aan met een borstel of een spuittoestel. Laat 24 uur drogen en borstel de muur af. Breng een fixeermiddel aan.

  Voegen:

  beschadigde of broos geworden cementvoegen moeten eerst met een hamer worden verwijderd. Neem nadien met een borstel het stof weg en maak de stenen nat. Breng verse mortel in de voegen aan en strijk ze glad. Met een harde borstel neem je de overtollige mortel weg. Laat het voegwerk twee weken drogen.

  Loszittende stukken pleister:

  haal ze weg. Gebruik eventueel een hamer. Vul de gaten met mortel (één deel cement voor drie delen zand en aanmaken met water). Maak het oppervlak nat, strijk het met een borstel in en vul de gaten.

  Poederende ondergrond:

  sommige ondergronden geven bij het aanraken een wit poeder af op de handen. Behandel de volledige muur met een fixeermiddel. Houd rekening met de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking. Als je dat niet doet, kan dat problemen geven voor de hechting van de verf.

  Zo ga je te werk

  Voorbereiding

  Plak eerst alle openingen (deuren en ramen) met plasticfolie en tape af. Denk ook aan de grond en de planten die zich in de buurt bevinden.

  Verf, vooral op bestelling gemengde verf, kan per pot licht verschillend zijn. Daarom is het zaak om alle potten in een groter bakje te gieten en de verf goed te mengen.

  Geen druppels

  Aflopers, druppels en spatten zijn vaak het gevolg van te veel verf op de borstel of de rol.

  Ga voor je begint na of de verfemmer groot genoeg is voor de rol. Zaag een houten plankje op de breedte van de emmer. Je kunt het gebruiken om de verfrol op droog te rollen. Span een dikke ijzerdraad over de emmer ter hoogte van waar het handvat bevestigd is. Handig om de borstel op uit te duwen.

  Steek de borstel niet dieper in de verf dan tot de metalen ring die de haren samenhoudt. Duw de borstel op de rand van de emmer uit zodat de verf langs de binnenkant loopt.

  Een vlakke muur schilderen

  Begin in de rechterbovenhoek als je rechtshandig bent. Gebruik voor de randen (daken, enz.) een kleine borstel. Schilder met de rol een strook rechts van jou. Blijf stevig staan, reik niet te ver. De lengte van de strook is afhankelijk van hoever je kunt komen.

  Verplaats je ladder naar links en schilder een tweede strook, neem een smal stukje mee van de eerste strook. Rondingen werk je af met een borstel. Ga verder in stroken van rechts naar links en vervolgens naar beneden tot de volledige muur klaar is.

  Bekijk het resultaat als de verf droog is en werk stukken die je vergeten was of die tijdens het werk door de ladder moeilijk bereikbaar waren bij. Schilder de randen rond de ramen met een borstel. Spatten veeg je weg met een vochtige doek.

  De kneepjes van het vak
  Neem om het onderste deel van de muur te schilderen niet te veel verf op de borstel. Zo vermijd je dat de verf af de muur loopt en op het voetpad terechtkomt.
  Rond regenpijpen wikkel je krantenpapier of plastic dat je met tape of plakband bevestigt. Schilder de muur achter de buis met een borstel.
  Een pot verf die niet volledig is opgebruikt, sluit je goed af om te voorkomen dat de solventen verdampen en de pigmenten aan de pot kleven. Zet het deksel op de pot, leg er een plank op en klop met een hamer op de plank om het deksel niet te vervormen.
  Draai de pot om en kijk of hij goed dicht is. Zet de potten omgekeerd zodat er geen lucht in kan, ook om ze lang te bewaren.

   

   

  Onderhoud

  Acrylaatverf of verf op waterbasis

  Borstels, rollen en verfroosters worden schoongemaakt met water en zeep. Leg ze onmiddellijk na gebruik onder stromend water en haal de verf met je vingers weg. Van de rol haal je de vervangrol af. Laat het water stromen tot het helder en niet langer gekleurd is. Laat het materiaal niet in water weken, maar was alles uit, zwier het buiten uit en laat het drogen. Als je even pauzeert (1 of 2 uur) leg je het materiaal in een plastic zak. Haal de lucht uit de zak om te vermijden dat de verf opdroogt.

  Alkydverf of verf op solventbasis

  Gebruik white spirit of een speciaal reinigingsmiddel. Om te pauzeren kunt de borstels in white spirit dompelen.