Binnen of buiten schilderen?

Er is een wereld van verschil tussen binnen- en buitenverf. Binnen gebruik je het best een muurverf op waterbasis, terwijl je buiten kiest voor solventgedragen muurverf of gevelverf. Deze verf is namelijk bestand tegen de weersomstandigheden.

Een muurverf voor elke ondergrond

Let bij het schilderen op voor het materiaal van je muren. Zo zijn houten lambriseringen en MDF-platen poreuze materialen die veel verf opslorpen, terwijl betonnen muren minder verf nodig hebben.

Latex- krijt- of structuurverf

Muur- of latexverf, krijtverf en structuurverf zijn de meest voorkomende verfsoorten met elk hun eigenschappen. Leer ze hier kennen:

Muur- of latexverf

Muurverf en latexverf werden vroeger op verschillende manieren geproduceerd, maar zijn nu onder één noemer te brengen. Beide zijn samengesteld op basis van watergedragen acrylaatdispersie. Latexverf heeft een gewone, matte afwerking, droogt snel, geeft nauwelijks geur af, is makkelijk te overschilderen en is relatief goedkoop.

Krijtverf

Krijtverf is een matte verf op basis van water. De grote hoeveelheid krijt in de verf geeft een poederachtig effect aan je muren. Krijtverf wordt meestal voor binnenmuren gebruikt, maar is geschikt voor bijna elke ondergrond. Zo geef je met een laagje krijtverf ook je meubels een authentieke en fluweelachtige toets. Krijtverf geeft een goede dekking én zorgt ervoor dat je muren kunnen blijven ademen, wat de kans op vochtproblemen drastisch vermindert. Door de samenstelling van deze verfsoort is het wel moeilijk om volledig streepvrij te schilderen.

Structuurverf

Structuurverf is latexverf met zandkorrels en geeft je muur -zoals de naam verklapt- meer structuur. Hoe grover de korrels in de verf, hoe ruwer de structuur. Deze verf is enkel beschikbaar in het wit, maar is eenvoudig te overschilderen met een leuke tint latex- of krijtverf.

Brico en BricoPlanit helpen je graag  

Ben je op zoek naar meer informatie over de verschillende verfsoorten of het juiste materiaal om je klus succesvol af te ronden? Op onze blog vind je talloze nuttige artikels. Vraag ten slotte gerust advies aan de medewerkers in een van onze winkels!