Tip 1: Check het energielabel

Controleer voor je aankoop het energielabel van je lamp. Daarop vind je naast informatie over het merk en de leverancier extra uitleg over het energieverbruik en de efficiëntie van je lamp. Elke lamp behoort tot een bepaalde klasse. Sinds maart 2021 geldt er een nieuwe classificatie. Veel mensen vertrouwden er namelijk gewoon op dat de letter A stond voor een behoorlijk energie-efficiënt toestel. A+++, A++ en A+ maakten zo plaats voor een classificatie van A tot G. Onderaan het label staat ook het verbruik per 1000 uur in kWh.

Tip 2: Kies voor led- en spaarlampen

Heb je nog steeds gloei- of halogeenlampen in huis? Vervang die dan door energiezuinigere alternatieven. Een gloeilamp van 40 watt die dagelijks vier uur brandt, kost je op jaarbasis namelijk € 13, terwijl er heel wat goedkopere alternatieven zijn. Vervang je oude lampen door ledlampen of spaarlampen.

Een ledlamp

Kiezen voor een ledlamp is kiezen voor veel licht en weinig stroomverbruik. Ledverlichting is niet enkel energiezuinig, de lampen produceren ook bijna geen warmte. Een ledlamp van 6 watt is vergelijkbaar met een gloeilamp van 40 watt en kost je jaarlijks € 8,50.

Een spaarlamp

Als je gloeilamp aan vervanging toe is, is dat hét moment om die te vervangen door een spaarlamp. Die is bij aankoop wat duurder, maar heeft een veel langere levensduur. Zo brandt een gewone gloeilamp zo’n 1.000 uren en een spaarlamp 15.000 uren. Daarnaast liggen de verbruikskosten voor een spaarlamp van 8 watt met € 2,50 zeer laag.

Tip 3: Tuinverlichting op zonne-energie

In je tuin kun je het nodige verschil maken, door tuinverlichting op zonne-energie te kiezen. Zo’n lamp heeft een kleine lichtcollector, laadt zich op met zonlicht en gebruikt die energie om ’s avonds te branden. Dit type duurzame lampen vind je in alle stijlen: van romantische lantaarn tot prikspots.

Brico en BricoPlanit helpen je graag  

Ben je op zoek naar meer tips voor de juiste verlichting voor je woning? Op onze blog vind je talloze nuttige artikels. Vraag ten slotte gerust advies aan de medewerkers in een van onze winkels!