Waarom een grondverf of primer kiezen?

Niet enkel zorgt een primer voor een betere, egalere dekking en een optimale hechting van de verflagen, ook is je ondergrond beter beschermd en komen de kleuren beter tot hun recht. Het is dus altijd een goed idee om voor het schilderen een grondverf aan te brengen.

Welke grondverf kiezen voor …

Er zijn enkele factoren die je in het achterhoofd moet houden bij het kiezen van een primer. Is je schilderklus binnen- of buitenshuis? Gebruik binnen een grondverf op waterbasis en buiten een solventgedragen grondverf. Daarnaast is ook het materiaal van je ondergrond van belang.

… een houten ondergrond

Ga je je houten keukenkasten of verfopslorpende MDF-platen van grondverf voorzien, kies dan voor een universele primer of een primer op basis van water of terpentine. Een likje grondverf maakt het schuurwerk achteraf een stuk makkelijker.

… een stenen ondergrond

Een stenen ondergrond behandel je met een watergebaseerde primer. Als je je keukentegels wil schilderen, doe je dat het best met een primer voor gladde ondergronden, zoals een tegelprimer.

… een ijzeren ondergrond

Om je ijzeren tuinhek een opknapbeurt te geven, kies je dan weer voor een roestwerende of loodvrije metaalprimer. In de meeste gevallen kun je hier ook kiezen voor een universele primer.

… een kunststof ondergrond

Wil je harde kunststof verven, kies dan voor een universele primer of een primer speciaal voor kunststof.

Match tenslotte je primer en verf. Gebruik je tijdens je klus een watergedragen primer, dan beschilder je die ondergrond later ook het best met een watergedragen verf.

Hoeveel lagen primer aanbrengen?

Met een goede primer en de juiste verftechnieken is één laag meestal voldoende. Het kan echter nooit kwaad om de ondergrond een tweede laag primer te geven. Je verf zal beter hechten en je eindigt met een mooier eindresultaat.

Brico en BricoPlanit helpen je graag  

Ben je op zoek naar meer advies over de juiste primer of het juiste materiaal om je klus succesvol af te ronden? Op onze blog vind je talloze nuttige artikels. Vraag ten slotte gerust advies aan de medewerkers in een van onze winkels!