Alles over primer en grondverf
Primer of grondverf zorgt ervoor dat de laag verf beter hecht op de ondergrond. We leggen uit welke primer past bij welk type oppervlak. Dan ben je over tien jaar ook nog blij met je geverfde muur, plafond of vloer.
Primer of grondverf zorgt ervoor dat de laag verf beter hecht op de ondergrond. We leggen uit welke primer past bij welk type oppervlak. Dan ben je over tien jaar ook nog blij met je geverfde muur, plafond of vloer.
Soorten primer
De juiste primer is cruciaal voor je verdere verfklus. Omdat er voor elke ondergrond een specifieke primer bestaat, zie je door de primerbomen misschien het bos niet meer. We helpen je graag de juiste grondverf kiezen.
Primer voor hout
Wil je bijvoorbeeld de houten keukenkasten een grondlaag geven? Kies dan voor een universele primer of een primer op basis van water of terpentine.
- Maakt schuurwerk achteraf een stuk makkelijker
- Vermindert houtabsorptie, wat verkleuring en afbladderen tegengaat
- Beschermt tegen krassen, deuken en vlekken
- Sommige soorten hout kunnen poriën bevatten die moeilijk te vullen zijn met primer
Primer voor steen
Een stenen ondergrond behandel je met een primer op waterbasis. Wil je bijvoorbeeld de badkamer- of keukentegels een nieuwe look geven? Ga dan voor een primer voor gladde ondergronden, zoals een tegelprimer.
- Vermindert absorptie van de verf
- Verbetert de hechting van de verf op steen
- Helpt om de textuur van het steenoppervlak te egaliseren
- Op sommige soorten steen hecht zelfs de beste primer op waterbasis lastig
Primer voor metaal
Heb je een metaal object, zoals een ijzeren tuinhek? Dat tover je om tot pronkstuk van je tuin met een metaalprimer, loodvrije primer of universele primer.
- Voorkomt roest en corrosie
- Beschermt het metaal
- Verfraait het metaaloppervlak
- Bevat veel chemicaliën
Primer voor mdf
Wil je die verfopslorpende mdf-platen van grondverf voorzien? Gebruik dan een universele primer of een primer op basis van water of terpentine.
- Helpt om te beschermen tegen vocht en schimmel
- Voorkomt afbladderende verf
- Vermindert de hoeveelheid verf die nodig is
- Als de mdf niet goed is voorbereid, kan de primer onregelmatigheden in het oppervlak benadrukken
Primer voor (harde) kunststof
Wil je harde kunststof verven? Kies dan voor een universele primer of een primer speciaal voor kunststof.
- Beschermt tegen krassen en slijtage
- Vermindert de kans op verkleuring en vergeling
- Maakt het mogelijk om kunststof oppervlakken die eerder moeilijk te schilderen waren, te bedekken met verf
- Sommige primers speciaal voor kunststof kunnen een sterke geur hebben, dit is schadelijk in slecht geventileerde ruimtes
Wat moet je weten over primer en grondverf
Kijk je ernaar uit om de muur van je slaapkamer te pimpen of je boekenkast in lijn met je boeken te schilderen? Nog heel even geduld. We snappen dat het verleidelijk is om meteen te beginnen, maar het is belangrijk om de juiste basislaag aan te brengen voordat je begint. En wat is die onderlaag? Primer!
Waarom is primer nodig?
Primer vult oneffenheden op (oude vlekken) en zorgt voor een betere hechting tussen de ondergrond en de afwerking. Hierdoor blijft de verflaag langer en mooier zitten. Gebruik je bijvoorbeeld geen primer op onbehandeld hout? Dan zuigt het hout zich vol met de verf, en dekt de verf dus minder goed. Bij metaal en kunststof merk je zonder primer dat de verf een stuk minder goed hecht. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor stuc primer bij gipspleister.
Door primer te gebruiken, voorkom je ook dat je snel te maken krijgt met kleurverschil en verkleuring. En het vermindert ook nog eens het afbladderen van de verf.
Wanneer gebruik je primer?
Primer gebruik je wanneer de ondergrond nog niet eerder geverfd is. Of wanneer de oude verflaag in zeer slechte staat is. Zorg dat je de ondergrond altijd eerst ontvet en licht opschuurt, voor je de primer aanbrengt. Je wilt natuurlijk niet dat het verven van je tuinhek of muur in de slaapkamer een jaarlijks klusje wordt. In dit stappenplan lees je precies hoe je primer aanbrengt.
Zo weet je of het nodig is om primer te gebruiken
Is het áltijd nodig om primer te gebruiken voor het schilderen van een muur? Dat test je eenvoudig zelf. Maak een spons nat en veeg een paar keer goed over de muur. Wacht af – en kijk wat er gebeurt. Wordt de vlek donker? Primen maar, je hebt te maken met een zuigende muur.
Druipt het vocht van de muur af? Dan is primer voor muurverf niet nodig.
Grondige voorbereiding ondergrond
Zorg dat het oppervlak schoon én droog is voordat je begint. Verwijder vuil, stof en eventuele losse verf- of laklagen. Bereid de ondergrond goed voor, dan zal de primer beter hechten. En dat zorgt voor een mooier resultaat van het schilderwerk.
Breng in dunne lagen aan
Het is beter om de primer in dunne lagen aan te brengen dan in één dikke laag. Hierdoor kan de primer gelijkmatig drogen en de juiste textuur krijgen voor de volgende laag verf. Te veel primer kan leiden tot afbladderen of barsten van de verf.
Gebruik geen oude primer
Weggooien is natuurlijk zonde, maar het gebruik van oude primer kan leiden tot problemen bij het schilderen. Het zorgt voor een minder goede hechting van de verf. Oude primer kan namelijk erg klonterig worden.
FAQ
Wij zijn er voor je!
Ontdek onze decoratie tips en adviezen. Want zelf gemaakt is slim bespaard!