Hoe gaat het in zijn werk?

Een hogedrukreiniger kan op een gewone kraan worden aangesloten ( 3 tot 4 bar) en een systeem van zuigers, aangedreven door elektrische of verbrandingsmotoren (soms ook hydraulisch of pneumatisch) zetten dit om in een druk die kan oplopen tot 250 bar. De kleine opening waar het water uitkomt, verhoogt nog eens de druk.

De pompen kunnen ook verschillende rotatiesnelheden hebben (500, 1000, 1500 of 3000 toeren/min), wat ook het verschil tussen de apparaten bepaalt.

PDF-formaat downloaden


De keuzecriteria

Het prestatievermogen van een hogedrukreiniger is gerelateerd aan het debiet en de druk. Door de waterdruk worden vuiltjes losgemaakt en het debiet zorgt voor het wegspoelen.


* De druk van het water
De apparaten voor het "grote publiek" beginnen bij een druk van 100 bar tot een maximum van 160 bar. Wij raden u echter aan om een model boven de 120 bar te kiezen, om bij de meeste voorkomende handelingen correcte resultaten te verkrijgen.

* Het debiet
Hoe groter het debiet, hoe doelmatiger de reiniger zal zijn: bij gelijke druk zal een hoger debiet het werk versnellen. De modellen voor het "grote publiek" hebben over het algemeen een debiet variërend van 330 l/uur tot 600 l/uur.
Neem liever een debiet dat hoger is dan 400 l/uur.

De watertemperatuur
Het hogedrukwater kan ook worden verwarmd. Op deze manier zal het gecombineerde effect druk + warm water het schoonmaken vereenvoudigen. Het water wordt dan verwarmd door een warmtewisselaar (een dubbele spiraalbuis) die weer wordt verwarmd door een olie- of dieselbrander. De temperatuur van het water onder druk moet 90° kunnen bereiken.
Alleen sommige hogedrukreinigers die voor dit doel zijn gemaakt, kunnen water van boven de 50° produceren en verdragen.


Het beoogde gebruik

De hogedrukspuiten kunnen voor een groot aantal huishoudelijke onderhoudsklussen worden gebruikt: het reinigen van gereedschap, een aanhangwagen, grasmaaier, terras, buitentegels, mos verwijderen van een dak of een pad, tuinmeubels of een gevel schuren, de auto wassen, een zwembad of vuilnisbakken desinfecteren...en zelfs de riolering onstoppen! Een duidelijk gebruiksdoel helpt bij het maken van de uiteindelijke keuze:

om een fiets of tuinmeubels schoon te maken: voldoet een hogedrukreiniger van 100 tot 120 bar en 330 tot 400 l/uur;

om een auto of een klein terras schoon te maken: voldoet een hogedrukreiniger van maximaal 120 bar en een debiet van 400 tot 450 l/uur; Het schoonmaken van de auto moet van onderen naar boven gebeuren, nadat u heeft gecontroleerd of de deuren, ramen en motorkap goed dicht zitten! Het chassis, dat moeilijk bereikbaar is, kunt u met een kromme lans reinigen. Hiermee kunt u ook de onderkant van de auto en de bumpers reinigen. Deze schoonmaakbeurt is aan het einde van de winter nagenoeg onontbeerlijk, om het zout van de besneeuwde of beijzelde wegen te verwijderen.

Om een groot terras of de gevel van een huis te reinigen, is een reiniger van 120 tot 140 bar of meer en met een minimumdebiet van 550 l/uur (10l/min), vereist. Begin altijd aan de bovenkant van het huis.

Om het dak van een huis schoon te maken, houdt u de lans vast in het verlengde van de helling en niet loodrecht. De lans heeft dan een hellingshoek van 30°, zodat u niet de onderkant van te dakpannen reinigt, maar de bovenkant. Spuit eerst een anti-mos middel op het dak als u het mos wilt verwijderen, op deze manier kunt u de mossen makkelijker met de hogedrukreiniger verwijderen. Sproei opnieuw een anti-mos middel over het dak na het reinigen, zodat het mos niet teruggroeit;

om metaal te ontroesten gebruikt u een hydro-zandstraal die speciaal schuurzand mengt met water met een minimum van 600 l/uur en een druk van 130 bar;

om de leidingen te ontstoppen: een druk van 120 tot 140 bar en een debiet van 450 l/uur;

om een motor of een met olie bevlekte garagevloer te ontvetten, dient u beslist een hogedrukreiniger te kiezen die warm water produceert om het vet te kunnen verwijderen. Voeg eventueel een ontvettingsmiddel toe.

Een hogedrukreiniger is ook zeer praktisch om een zwembad of vuilnisbakken mee te desinfecteren. Gebruik dan een speciale slang om het product aan te brengen;

om ver van een elektrische voeding te kunnen werken, is het beter om te kiezen voor een model met een verbrandingsmotor die op stookolie of diesel werkt.


De accessoires
Het dient aanbeveling om direct een complete hogedrukreiniger aan te schaffen in plaats van er losse accessoires bij te kopen, want daarmee bent u duurder uit.


• De keuze van de sproeier
De doelmatigheid van een hogedrukreiniger kan nog worden verhoogd door de keuze van de juiste sproeier: een sproeier met een roterende straal combineert de kracht van een smalle straal, genaamd "het potlood", die alleen op een klein oppervlak inwerkt, en de mogelijkheid om een groter oppervlak te behandelen zoals met een wijde straal.


• Een haspel voor elektrische kabels en voor een hogedrukslang zijn zeer praktische accessoires voor het opbergen.• Voor het afkrabben van verf of van roest op metalen voorwerpen zoals een rooster, een tuinhek, tuinmeubels enz. of een geverfde muur, kunt u gebruik maken van een zandstaalkit.


• Een roterende borstel verhoogt het reinigingsoppervlak en de doelmatigheid van de reiniger: de borstel combineert de efficiëntie van een smalle waterstraal en de mogelijkheid om een groter oppervlak te behandelen met een wijde waterstraal.

• Met de roterende borstels (vast of los), kunt u op efficiënte wijze een oppervlak reinigen zonder dit te beschadigen.• Een speciale accessoire, "rioolmol" genaamd, zal u ook goed van pas komen om buizen en dakgoten te ontstoppen. Het betreft een flexibele hogedrukslang die is uitgerust met een speciaal mondstuk dat het water ook naar achteren spuit, zodat u de slang met (of zonder) frontale waterstraal naar voren kunt duwen om de buizen te ontstoppen.
• Met een buigveer kunt u een afvoerleiding voor afvalwater met een diameter van 50 tot 250 mm en zelfs de buizen van een stortkoker schoonmaken of ontstoppen. De lengte van de buig-veer moet ten minste gelijk zijn aan de lengte van de afvoerleiding in kwestie + 2 meter.


• Een zelfvoorzienende installatie is handig als u beschikt over een waterreservoir (vijver, watertank) waar water uit geput kan worden.
• Een transportwagen is erg handig om de robot te verplaatsen. Als u een nieuwe hogedrukreiniger moet installeren, verkies dan een model met wielen.
• Met een kelderontwateringspomp kunt u een tank of een reservoir legen en tegelijkertijd ontdoen van afval, modder en grind. Het principe is een combinatie van wassen met een hogedrukwaterstraal en een afzuigend effect oftewel een "venturi effect", veroorzaakt door de druk van de waterstraal.
• Met een manometer kunt u de druk van de reiniger controleren.


• Een vloerreiniger reinigt alle soorten vloeren (khikers, plavuizen, deklagen...) zonder te spatten, met een smetteloos resultaat. U kunt hem aansluiten op het handvat van de hogedrukreiniger, in plaats van het spuitstuk.


• Een schoonmaakmiddel zal de doelmatigheid van een hogedrukreiniger nog meer verhogen: het schoonmaakmiddel wordt door de slang van de stofzuiger opgezogen, het apparaat staat dan op "lage druk".


De "plus" tips
Een hogedrukreiniger gebruikt tegelijkertijd water en elektriciteit, vandaar dat er altijd een mogelijk gevaar bestaat. De allereerste voorzorgsmaatregel die u moet nemen is om het apparaat op een geaard stopcontact aan te sluiten en indien nodig een geaard verlengsnoer te gebruiken dat ten minste 3x2,5 mm2 is. Zorg ervoor dat de aansluiting de grond niet raakt. Het is nog beter om een verlengsnoer te vermijden en een reiniger te kiezen met een lang snoer!
Richt het apparaat natuurlijk nooit op een elektrische aansluiting (stopcontacten, schakelaars).
Bescherm uzelf met handschoenen, een veiligheidsbril en een stofmasker voor het zandstralen.
Geef een hogedrukreiniger nooit in handen van een kind.Wist u dat..
De hogedrukreinigers uitgevonden zijn in de vijftiger jaren door Alfred Karcher. Zijn naam is, natuurlijk ten onrechte, een merknaam geworden!