Er bestaan 5 soorten tuinen:

> Tuin met binnenkoer: Tsubo niwa

> Zen-tuin: Karesansui

> Thee-tuin: Cha-niwa

> Wandeltuin: Kaiyushiki

> Het ontleende landschap (Beschouwingstuin): Shakkei-zukuriEnkele voorbeelden van Japanse inspiratie


1. Tuin met binnenkoer
Ideaal voor kleine oppervlaktes. Bestaat uit mengeling van Japanse lantaarn, rotsen en stenen, Japanse stap (keienlaan) en planten zoals de dwergbamboe en varen.2. Zen-tuin
De Zen-tuin bestaat uit 3 stenen (hoge, verticaal geplaatste steen; lage, verticaal geplaatste steen en de derde is een platte, horizontale steen) en extra wit tot zelfs grijsachtig-wit zand. Er zijn geen planten in deze tuin. De Zen-tuin word ook droge tuin genoemd omdat er geen water te vinden is maar alleen grind.


3. De thee-tuin
Bijna alleen maar lantaarntjes, stenen, Japanse stappen en een tsukubai (put) die aan de ingang van de tuin is geplaatst.
4. De wandeltuin
Dit heeft nood aan een grote ruimte. Dit soort tuinen draagt zijn naam goed. Het gaat letterlijk over een wandeling tussen verschillende elementen waaronder een meer, beekjes, brugjes, vijvers, Japanse lantaarntjes en planten.


5. Het ontleende landschap
Dit soort tuinen gebruikt het natuurlijke landschap als achtergronddecoratie. Op de voorgrond vindt men een belangrijke plantengroei terug. De elementen waaruit het bestaat zijn : een brug, stenen, een vijver en Japanse lantaarntjes. Het ontleende landschap is een beschouwingstuin. Men gebruikt hierbij een techniek die een gevoel van oneindigheid schept.


De fundamenten van de Japanse tuin:

1. In een Japanse tuin zijn geen bomen aanwezig, wel schuim.

2. Men speelt met perspectieven voor een gevoel van grootsheid of men miniaturiseert tuinelementen met planten en stenen die op de voorgrond worden geplaatst.

3. Men moet de harmonie bewaren.

4. De tuin is asymmetrisch.


Onze tips
Voor de tuin:

Hoe zijn grasveld onderhouden
Tuinmeubelen