Staat je barbecue klaar en heb je de juiste brandstof gekozen? Lees zeker nog even hoe je op een veilige manier kunt barbecueën en dan ben je hélemaal klaar om met je grillsessie van start te gaan.
Leg een laagje houtskool of briketten op de bodem van je barbecue. Heeft je toestel een bodemrooster? Zorg dan voor een goede luchtcirculatie. Leg twee tot drie aanmaakblokjes of wikkels houtwol onder het laagje kolen, zo dicht mogelijk bij de luchtgaten en steek ze in brand.
Als alles meezit, ontbranden je blokjes of houtwol bijna onmiddellijk. Bouw daarna een compact torentje houtskool rond de vlammen. Gebruik daar een oude barbecuetang voor. Ook een paar vuurvaste handschoenen komen zeker van pas. Maak ruimte voor de vlammen, zodat ze zich naar de andere stukken houtskool kunnen verspreiden. Heeft je vuur wat hulp nodig? Dan kun je altijd meer zuurstof toedienen door op de vlammen te wapperen of te blazen met een blaasgalg. Na deze stap laat je je vuur zo’n kwartiertje rusten, tot de kolen of briketten bedekt zijn met een wit laagje.