Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Een folievijver aanleggen

Vijvers zijn de laatste jaren erg populair geworden. Als overgangselement tussen huis en tuin, of een beetje verder tussen het groen, een waterpartij geeft zelfs aan de meest bescheiden woning een meerwaarde.

Als u er aan denkt om zelf een vijver aan te leggen moet u, om tot een goed en duurzaam resultaat te komen, wel rekening houden met enkele belangrijke punten.

Waar?

Waarschijnlijk hebt u graag voldoende zicht op uw waterpartij vanuit het huis of toch zeker vanop het terras. Verder moet u weten dat het de zon is die de rijkdom van de fauna en de flora in en rond het water zal bepalen. Kies als het kan een rustige, beschutte plek, waarop de zon enkele uren per dag schijnt en zonder bomen in de onmiddellijke omgeving. Uw vijver staat best niet bloot aan koude wind of aan té veel volle zon, wat algengroei en een snelle verdamping in de hand zou werken.

 

Veiligheid

Denk aan kinderen en huisdieren. Een omheining rondom de vijver is niet echt mooi. Een net van dicht en stijf gaas of een stalen rooster boven het wateroppervlak zijn doeltreffend genoeg. Ook om reigers te beletten er met uw kostbare kois vandoor te gaan.Dit vlechtwerk valt - als u dat wenst - nauwelijks op omdat het al snel door waterplanten overwoekerd wordt. Af en toe moet u het wel eens schoonmaken.

 

Graafwerk

Nadat u de plaats van uw vijver hebt bepaald, moet u zijn afmetingen en zijn vorm kiezen (rond, ovaal, vierkant, rechthoekig, onregelmatig...).

We geven u de raad verschillende dieptes te voorzien (noodzakelijk om de waterflora te laten gedijen) en eventueel een aantal schuin aflopende hellingen die het beeld van een natuurlijke vijver oproepen.

De diepste zone mag ongeveer 120 cm bedragen, en enkele vierkante meter groot zijn. Verwaarloos dit deel niet. Door het afzetten van slib zal de eigenlijke diepte stilaan verminderen. Dit diepere deel kan tijdens de wintervorst een beschermingszone vormen voor de vissen.

Daarrond graaft u een gedeelte uit tot op ongeveer 50 cm diepte. Dit mag een breedte van 20 tot 30 cm hebben, waar zich later een aantal mooie waterplanten zoals fonteinkruid (potamogeton) kunnen ontwikkelen. Vervolgens komt een ondiepe waterzone, tot maximum 30 cm en daar volledig rondom komt dan nog eens een moeraszone van zowat 10 cm diepte.

De wanden en de bodem van de uitgegraven grond moeten hard zijn, aangedamd en geëffend. Het geheel wordt afgewerkt met een overloopsysteem. Daarvoor maakt u bijvoorbeeld een draineringssleuf rond de vijver, gevuld met keien.

Maak u het leven niet te moeilijk. Voor een grote vijver huurt u best een kleine graafmachine.

 

Welk materiaal ?

Naast het bekende pvc (waarvan de nieuwste samenstellingen buigzamer en sterker geworden zijn) zijn er de laatste jaren ook een aantal andere kunststoffolies te koop, zoals polyethyleen, gewapend polyethyleen, butyl en epdm. Vooral dit laatste product (ook wel rubberfolie genoemd) wint aan populariteit vanwege zijn rekbaarheid en duurzaamheid.

Voor die betere kwaliteit moet u ook wel (veel) meer betalen.

Probeer altijd een folie uit één stuk te voorzien. Voor de breedte zal u zich moeten beperken tot wat er in de tuin- en vijvercentra aangeboden wordt (meestal 4 m en 6 m, soms 8 m). Eén van de problemen waarmee u rekening moet houden is de oppervlakte te bepalen van de folie dat u nodig hebt.

Bereken dit na de graafwerken en wees niet te krenterig bij het meten. Volgende formule zou u een goede raming moeten toelaten:

- Lengte = lengte van de vijver + 2 x de diepte van de vijver + 60 cm
- Breedte = breedte van de vijver + 2 x de diepte van de vijver + 60 cm

Als uw bodem stenen bevat kan u best eerst een beschermende onderlaag aanbrengen met zand en/of een viltdoek. Bent u bang voor de aanwezigheid van woelmuizen of mollen, breng dan onder het viltdoek over de ganse oppervlakte een fijnmazig gaas aan.

Voor u de folie plaatst, maakt u hem een beetje nat, dan blijft hij makkelijker liggen op de vilten onderlaag.

Plaatsing van de folie

Rol de folie uit over de breedte van de put uit en leg eventueel iets met wat gewicht (grond, onscherpe stenen...) op de rand om te beletten dat de folie wegglijdt. Let erop dat de volledige waterpartij goed bedekt is. U kan op uw blote voeten in de put kruipen om de folie al zoveel mogelijk in de juiste vorm te duwen. Laat nu de vijver vollopen, onder druk van het water zal de folie langzaam de uitgegraven vorm aannemen. Knip of snij de randen daarna pas bij.

Als u een vijver hebt gemaakt in pvc-folie plant u best geen rozelaar, bamboe of kattestaart of een andere plant die rizomen ontwikkelt in de omgeving. Het gevaar bestaat dat deze de folie doorboren. Volgens epdm-fabrikanten loopt u dat risico niet met hun product.

Het water van uw vijver zal schoon blijven, zelfs zonder filtersysteem op voorwaarde dat u planten kiest die voor voldoende zuurstof zorgen.

Troebel water, onmiddellijk na de aanleg van de vijver of na een onweer verdwijnt vanzelf. Ook de woekering van algen in de lente zal stoppen eens de vijverplanten groter worden.

Plant
Latijnse benaming
Diepte (cm)
Opmerking
Lis
Iris pseudocorus
0-10
geelbloemige moeraslis
Dotterbloem
Caltha palustris
0-10 cm
vroege oeverplant
Zwanebloem
Butomus umbellatus
10-30 cm
 
Watermunt
Mentha aquatica/cervina
10-30 cm
 
Wateraar
Aponogeton Distachyos
30-50 cm
Vorstgevoelig, vanilleparfum
Pijlkruid
Sagittaria sagittifolia
30-50 cm
 
Lidsteng
Hippurus vulgaris
10-50 cm
 
Waterlelie
Nymphea sp.
50-150 cm
 
Vederkruid
Myriophyllum spicatum/brasiliens
30-100 cm
zuurstofbevorderend
Hoornblad
Ceratophyllum dermersum
20-80 cm
zuurstofbevorderend
Waterpest
Elodea candensis/crispa
10-80 cm
zuurstofbevorderend
 

 

 
Dikte (mm)
Breedte (m)
Richtprijs euros/m2
PVC
0,5
6
2,5 - 3
 
0,5
8
2,5 - 3
 
0,8
6
4,19 - 5,5
 
0,8
8
4,19 - 5,5
 
1
6
4,69 - 6,2
Epdm
1
3 à 9
6,20 - 7