Het weer in juli

Juli is in België gemiddeld de warmste maand van het jaar. De maximumtemperatuur ligt tussen 18 en 23°C en de minimumtemperatuur tussen 9 en 13°C. Daarnaast is deze maand gemiddeld de natste maand van het jaar in België, met neerslag van 50 millimeter aan de kust tot 130 millimeter op de hoogste toppen van de Ardennen. Juli is ten slotte ook de onweermaand bij uitstek.  

Tuinieren in juli

De warme temperaturen en hoeveelheid neerslag in juli zorgen ervoor dat de tuin haast ontploft. Veel werk aan de winkel dus in je moestuin, boomgaard en siertuin. Tuintips: tuinieren in je moestuin

Juli staat vooral voor heel wat oogst- en onderhoudswerk in je moestuin. Heb je een kleine tuin of balkon? Maak dan je eigen minimoestuin en geniet van wat extra groen.

Zaaien

Voor het zaaien, maak je de grond rond de zaaibedden los om de structuur te verbeteren. Er groeit zo ook minder snel onkruid. Zaai snelgroeiende en vorstbestendige groenten zoals veldsla, radijsjes, wortels, tuinrapen, struikbonen, peterselie, kropsla, rode biet of spinazie.

Oogsten

In juli zijn rijpe tomaten klaar om geoogst te worden. Ook plukrijpe groenten zoals knoflook, uien en artisjokken mogen uit de grond. Laat ten slotte je courgettes niet langer dan twintig centimeter worden. Door je courgettes vroeger te plukken, put je je plant minder uit en krijg je groenten met meer smaak.

… en onderhouden

De zon en neerslag zorgen ervoor dat er meer onkruid groeit en dat insecten in grotere hoeveelheden aanwezig zijn. Bemest daarom je moestuin met organische meststoffen en bescherm je groenten tegen onkruid en insecten. Geef de planten in je moestuin ook voldoende water. Je doet dit het best niet als de zon fel schijnt. Maak het jezelf makkelijk met een goede sproei-installatie: bevestig een handige tuinhaspel met zwenksproeiers aan de muur.

Tuintips: tuinieren in je boomgaard

Juli staat bekend voor de zomersnoei van heel wat fruitsoorten. Er staat een drukke maand voor de boeg in de boomgaard. We duiken er samen in.

Snoeien

Oogst de laatste aardbeien en knip alle bladeren met een heggenschaar zodat je planten niet ziek worden. Ook na het oogsten van je zomerdragende frambozen snoei je de takken die vruchten hebben gedragen tot aan de bodem af. Zo kunnen er het volgend seizoen nieuwe groeien. Heb je druiven, dan is juli voor jou ook de maand van het ‘krenten’. Je verwijdert alle overbodige druifscheuten zodat de goede scheuten niet bruin worden en verschrompelen. Daarnaast knip je per tros een andere tros weg om de druiven goed te laten groeien. Geef ook je appels en peren extra aandacht. Verwijder het groen rond de vruchten voor een betere rijping. Bij deze fruittypes zie je al snel welke vruchten nog zullen groeien en welke niet. Verwijder de kleine vruchten om de andere meer kans hebben om te ontwikkelen.

… en onderhouden

Vogels zijn verlekkerd op je fruitbomen. Bescherm je boomgaard daarom met de juiste tunnelserre of een vliesdoek.  

vibekedesign.com

Tuintips: tuinieren in je siertuin

Het gazon

In juli maai je je grastapijt, afhankelijk van de groei, een of twee keer per week. Zet je maaier in drogere periodes in een hogere stand. Bij zonnig weer neem je je gazon het best ’s avonds onder handen. Zo vermijd je dat je gras uitdroogt. Klaar met je maaibeurt? Spreid je maaisel goed open op de composthoop zodat het niet gaat rotten of stinken. Als er regen wordt voorspeld, gebruik dan die kans om je gazon te bemesten. Zo hou je je gras gezond. Maai ook de graskanten met een grastrimmer voor een verzorgd eindresultaat.

Bomen, heesters en hagen

Het groen in je tuin groeit snel. Door af en toe de uitstekende takken van je hagen en bomen te scheren, creëer je een strakke, verzorgde look. Controleer voordat je gaat snoeien altijd of er vogels in je struiken of bomen nesten. Zie je een nest, wacht dan tot de vogels uitgevlogen zijn voordat je begint. Zoals je je gazon en planten bemest, is het ook geen slecht idee om je struiken wat extra voeding te geven en het onkruid er te wieden.

Sierplanten en bloemen

Ondersteun je bloeiende dahlia’s, rozen, zonnebloemen en andere planten die te zwaar zijn met een extra plantensteun en snoei de blauweregen. Verwijder ook de uitgebloeide bloemknoppen zodat je planten er nieuwe kunnen aanmaken. Extra tip: haal de zaden uit die knoppen en laat ze drogen op een donkere plaats. Zaai ze weer in de lente en geniet een jaar langer van dezelfde mooie bloemen. Geef je bloemen en planten ten slotte een extra boost met de juiste bemesting.

Inrichting van je tuin

Klaar met je tuinonderhoud voor juli? Geef dan ook je terras de nodige liefde.

Terras onderhouden en aankleden

Wil je je terras klaarmaken voor gezellige zomeravonden? Ben je uitgekeken op je terrasbodem? Een houten terras is elegant én niet zo moeilijk om zelf te bouwen. Geef ook je buitenmuren een vers likje verf. De kleur wit, bijvoorbeeld, doet je ruimte groter lijken. Zet je loungeset buiten en kleed je terras aan met leuke kussens, de juiste buitenverlichting en kleurrijke planten of bloemen. Creëer ten slotte een fris schaduwplekje met de juiste parasol of andere zonnewering en hou het hoofd koel.

Misschien heb je wel wat extra tijd om enkele leuke klusprojecten op poten te zetten. Onder een houten overkapping zit je ook na de zomer goed. Of gebruik je tijd om samen met de kids te knutselen met hout.

Bereid je voor op het barbecueseizoen

De warme temperaturen zijn weer in het land en we weten allemaal wat dat betekent: tijd om te barbecueën. Zet je grill buiten, sla de juiste accessoires in en bakken maar. Heb je nog geen grill in huis? Dan is zijn je vuurkorf en een rooster een tijdelijke noodoplossing. Ongeacht wat je doet, veiligheid komt altijd op de eerste plaats. Heb je de afgelopen maanden al eens gebarbecued? Vergeet dan zeker niet je gas- of houtskoolbarbecue eens grondig schoon te maken. Door je toestel op regelmatige basis te onderhouden, gaat het langer mee.

Vijveronderhoud

De waterlelies staan in bloei. Die kunnen in de zomer last krijgen van leliekevers die de bladeren van je lelies aantasten. Knip de aangetaste bladeren en uitgebloeide bloemen weg, zodat je vijver open blijft. Door de groei van je waterplanten daalt het zuurstofgehalte in je vijver. Snoei dus in je vijverbeplanting of installeer een beluchtingspomp om dit probleem op te lossen. Heb je vissen? Voer die dan extra in de zomermaanden, daar hebben ze nood aan. Span ten slotte een net over je vijver om je vissen te beschermen tegen een hongerige reiger of kat. Droom je al jaren van een vijver? Maak hem dan zelf met ons handig stappenplan

Zwembadonderhoud

Snikhete zomerdagen vragen om een zwembad. Kies op basis van je noden een plonsbad of een model waarin je echt kunt zwemmen. Wie een zwembad heeft en het veel gebruikt, weet dat onderhoud cruciaal is. Controleer regelmatig de pH-waarde en de hoeveelheid chloor in je water met een testkit. Met zwembadverwarming moet je ook nog niet vrezen voor het einde van het zwemseizoen. Je verlengt de periode voor waterpret makkelijk met drie maanden. Zo geniet je tijdens de zomermaanden des te meer van een verfrissend moment.

Brico en BricoPlanit staan voor je klaar 

Heb je alle klusjes afgewerkt? Plof neer in je loungeset en geniet van alles wat de zomer je te bieden heeft. Op zoek naar het juiste tuingereedschap of advies om je tuin en terras nog meer te laten stralen? Lees de inspiratie-artikels op onze blog en onze tuincatalogus of laat je bijstaan door een van onze experts in je Brico- of BricoPlanit-winkel.