Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

Kies een taal

NaN

Tuinkalender mei

bereid je tuin of balkon voor op de zomer

Nieuwe maand, nieuwe klusjes in je tuin en terras. Deze kalender boordevol tips vertelt je wat je tijdens het tuinieren in mei zeker niet mag vergeten.

Nieuwe maand, nieuwe klusjes in je tuin en terras. Deze kalender boordevol tips vertelt je wat je tijdens het tuinieren in mei zeker niet mag vergeten.

hogedrukreiniger op terras | nettoyeur à pression sur la terrasse

Het weer in mei

Mei is een echte lentemaand: de gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 15°C, maar je mag je ook verwachten aan echte zomertemperaturen tot 25°C. In mei valt er nog heel wat neerslag, toch schijnt de zon tijdens deze maand zo’n 201 uur. Je hoort het al: dit zijn de ideale omstandigheden voor je bloemen en planten om te groeien en bloeien

Tuinieren in de moestuin

Mei is het aangewezen moment om je op je moestuin te storten.

Vrouw haalt onkruid weg | Une femme enlève les mauvaises herbes

Onderhoud

Een gezonde moestuin begint bij een goed onderhoud. Bescherm je koolsoorten en andere groenten tegen insecten. Mei is goed voor alles wat groen is, dat geldt helaas ook voor onkruid. Hoe vroeger je deze indringers met wortel en al verwijdert, hoe beter. 

Hand plaats zaden in de grond | Placer les graines à la main dans le sol

Zaaien ...

Deze maand kun je heel wat tijd investeren in zaaiwerk. Rode biet, wortelen, radijs, rapen, sla, selder en erwten. Vergeet ten slotte niet je planten en zaaisels voldoende te bevochtigen en bemesten. Plantte je in maart of april prei, courgette of pompoen, dan plant je die nu uit. Haal de plantjes uit je kweek- of plantenbak en plant ze in volle grond. Om te voorkomen dat je aardappelscheuten groen worden, bedek je die met een extra laag aarde. Voorzie je bonen en erwten van extra steun.

Sla en wortelen oogsten uit groententuin | Récolte de laitues et de carottes dans le potager

... en oogsten

Er staat in mei ook heel wat oogstwerk op het programma. Zo mag je vroege groenten zoals radijsjes, asperges en sla al uit de grond halen. Heb je geen grote tuin of woon je op een appartement? Met enkele plantenbakken creëer jij een volwaardige moestuin op een kleinere oppervlakte en geniet je volop van je zelfgekweekte groenten en kruiden.

Extra tuintip

In mei valt er heel wat neerslag. Met een regenton vang je water op waarmee je je planten en bloemen op een duurzame manier kunt begieten.

Tuinieren in de boomgaard

Mei is relatief rustig voor je boomgaard. De lente staat hier vooral in het teken van bloeien en groeien. Het is wel belangrijk dat je je boomgaard af en toe controleert op ziektes en plagen. Heb je kersen -of pruimenbomen, dan kun je die deze maand voor het eerst snoeien.

Tuinieren in de siertuin

gazon | pelouse

Het gazon

Door de neerslag en zonneschijn, komt je gazon volledig tot leven. Afhankelijk van de groei, maai je je gazon het best een à twee keer per week. Werk de kantjes af met een grastrimmer. Gebruik (organische) bestrijdingsmiddelen en vermijd zo mos en onkruid. Zaai extra graszaad op kale plekken voor een egaal resultaat. Heb je je gazon in de voorbije maanden nog niet bemest? Dan doe je dit best wanneer er regen wordt voorspeld. De bodem absorbeert de mest dan beter en dat zorgt voor een beter resultaat. 

Een haag snoeien | Taille d'une haie

Hagen snoeien

In mei mogen hagen zoals beuk, haagbeuk, hulst en laurierkers hun eerste snoeibeurt verwachten aan het begin van de maand, maar wacht met coniferen tot eind mei. Laat ook je taxus nog even met rust tot juni. Heb je een buxushaag? Neem die dan op een bewolkte dag onder handen om verbrandingsverschijnselen te voorkomen. Spuit de buxus eerst nat en gebruik bij voorkeur een manuele heggenschaar. Dat maakt het snoeiwerk eens zo makkelijk.

Tulpen bloembollen planten | Plantation de bulbes de tulipes

Bloembollen planten

In mei kun je ook beginnen met het planten van nieuwe bloembollen, verwijder wel eerst de uitgebloeide bollen. Ook je zomerbloeiende bollen zoals dahlia en anemoon, mag je al planten, het liefst in bloempotten. Verpot ze een maand later in volle grond. Ook eenjarige planten zoals geraniums, narcissen, viooltjes en petunia’s zijn planten die je tuin, terras of balkon in een mum van tijd kunnen opfleuren. Zorg na het planten voor voldoende water en een beschut plekje tegen de regen en wind.

Inrichting van je tuin

Nu je het groene deel van je tuin volledig onder handen hebt genomen, is het tijd voor je terras, vijver en terrasaccessoires.

hogedrukreiniger op terras | nettoyeur à pression sur la terrasse

Aankleding en onderhoud van je terras

Na de winter verdient je terras een grondige opfrisbeurt. Om je terrasbodem er weer als nieuw uit te laten zien, kun je een hogedrukreiniger met lage druk gebruiken. Voor hardnekkige vuil mag de druk wel wat hoger zijn of gebruik een schuurborstel. Heb je een houten terras? Reinig je terras dan best met bruine zeep en een bezem, werk af met een houtbeschermer. Nog wat tijd over? Geef dan ook zeker je terras accessoires, zoals je barbecue en parasol, een poetsbeurt.

Fleur ten slotte je terras nog op met kleurrijke bloempotten, een gezellige zithoek, en sfeerlichtjes. Je kunt in mei ook zeker je barbecue en parasol al buiten zetten om optimaal van het mooie weer te genieten.

Een vijver met een eend erin | Un étang avec un canard dedans

Vijveronderhoud

Nu de tempraturen weer wat hoger liggen, kun je je waterplanten in je vijver plaatsen. Zorg voor voldoende zuurstof voor je vijverbewoners. Woon je in een appartement of is je tuin niet zo groot, maar wil je toch een vijvertje? Tover een kweekbak om tot een klein waterbassin en geniet van de rust!

speelse man vervoert kind in kruiwagen en besproeien de tuin met water | Homme poussant sa fille dans une brouette qui arrose son jardin

Maak van je tuin een speelparadijs

Warme dagen zijn op komst. Heb je kinderen of kleinkinderen? Met enkele voorbereidingen tover je je tuin om in een echt speelparadijs. Een zandbak biedt uren speelplezier; controleer wel eerst of het zand niet te vuil is, anders moet je het zand eerst even vervangen. Ook met speeltuigen zoals een schommelglijbaantrampoline of speelhuisje amuseren je kinderen of kleinkinderen zich te pletter. Tijdens de warme zomerdagen valt ook een zwembad zeker in de smaak.

Brico en BricoPlanit staan voor je klaar 

Ben je op zoek naar meer klusjes, advies of het juiste gereedschap om je tuin en terras zomerklaar te maken? Lees onze advies en inspiratie- artikelen of laat je bijstaan door een van onze experts in de Brico- of BricoPlanit-winkel bij jou in de buurt.

Tuin winterklaar maken in 9 stappen

onderhoud

Tuin winterklaar maken in 9 stappen

Tuinkalender april

onderhoud

Tuinkalender april

Tuinkalender januari

onderhoud

Tuinkalender januari

Tuinkalender november

onderhoud

Tuinkalender november

Tuinkalender augustus

onderhoud

Tuinkalender augustus

Tuinkalender september

onderhoud

Tuinkalender september

Tuinkalender juli

onderhoud

Tuinkalender juli

Tuinkalender maart

onderhoud

Tuinkalender maart

Tuinkalender december

onderhoud

Tuinkalender december

Tuinkalender februari

onderhoud

Tuinkalender februari

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten