PDF-formaat downloaden


Vegen en wissen
Met deze verfmethode krijgt u de vrije keuze over het materiaal en de manier van aanbrengen. Je kan kiezen uit:

een gewist effect: maak de normale beweging van een ruitenwisser met een handschoen.
een wolkeneffect: maak grote, ronde bewegingen met een spons.
een afgeveegd effect: teken grote, gekruiste komma’s met een groot penseel.


De kleuren mengen

Door verscheidene kleurschakeringen te gebruiken en deze als komma’s met de borstel aan te brengen, creëert u een originele muur als geen ander. Een cocktail om uw meubilair en/of uw gordijnen op elkaar af te stemmen!


De muren verlichten
Het is voldoende om een samenspel van schilfertjes op eender welke gesatineerde verf aan te brengen: uw interieur zal oplichten met duizend-en-één fonkelingen in een feestelijke sfeer.


Pleisteren en met was inwrijven
Hierbij gaat u de coating over het te bestrijken oppervlak verdelen met een strijkbord, terwijl u grote bewegingen maakt in alle richtingen. Breng vervolgens de was aan met een vochtige kunstspons – in ronde bewegingen – alsof u wolken tekent.


Bedrukken met stempel
Met een stempel uit schuimrubber of een drukvorm naar keuze brengt u motieven aan op de coating, die bijna droog is. U kunt ook ton-sur-ton werken, op voorwaarde dat u de verf aanbrengt met een sjabloon in een andere kleur dan de coating. Zo creëert u een fries op de muur.


Tip
Denk ook aan de afwerking. Met was maak je de coating nog mooier!

Een getinte was geeft een tikeltje kleur aan een witte was;
gebleekte was zorgt voor een effect met wolken en nuanceert de kleur;

vergulde was zorgt voor een vergulde glans en voegt er glinsteringen aan toe;
waterafstotende was tegen vlekken beschermt de matte verf, voorkomt dofheid en houdt deze schoon;
muurvernis, kleurloos en licht gesatineerd, beschermt de decoratieve verf tegen vlekken. U kunt deze ook afwassen.


Tips voor groot en klein
Krijtbordverf en magneetverf

Op de krijtbordverf kunnen de kleinsten met krijt tekenen en op de magnetische grondlaag kunnen ze al hun meesterwerken ten toon spreiden. Maar ook in de keuken is krijtbord- en magneetverf handig: denk maar aan boodschappenlijstjes, reminders of leuke berichtjes.


Soorten verf en decoratieve bekledingen

Decoratieve verven of coatings hebben een dubbel voordeel: ze geven de kamer niet alleen een originele look, maar bovendien verbergen ze met hun dikte en rijke structuur vaak de gebreken van een muur. Daarom moet het oppervlak gaaf, schoon en droog zijn, bedekt met een grondlaag voor een optimaal rendement. U krijgt verschillende effecten dankzij de gekozen coating, maar ook de manier waarop deze wordt aangebracht.


1. Aardkleurig effect
Met dit type coating komen de Provençaalse landerijen en de klassieke huizen opnieuw tot leven. U kunt deze in alle leefruimten gebruiken en, beschermd met een waslaag, ook als bekleding in de ruimten met veel verkeer, zoals de gangen of het trappenhuis. U zou kunnen denken dat dit eerder geschikt is voor een traditioneel interieur, maar in een fijne uitvoering of met heldere kleurschakeringen past het ook zeer goed in een hedendaags interieur.


2. Gewist effect
Gewist, schoongeboend, gekreukt. Dit kan een variatie zijn op een gekleurde gordijnstof of u kunt hiermee een prettige sfeer introduceren in alle kamers van uw huis, in verschillende vormen. In feite zijn alle stijlen mogelijk. Het gaat vlug, is leuk om te doen en het lukt altijd!


3. Effect met verscheidene tinten
Vrolijke kleurschitteringen op een zacht gepoederd oppervlak of eenvoudige, witte tinten in de kleur: de verschillende tinten komen tot stand als in een klassiek schilderij. Een effect dat vooral tot zijn recht komt in de leefruimten of de slaapkamer.


4. Mineraal effect
Een zeer originele manier waarmee u snel het effect creëert van steen of beton en dat uitstekend past in een hedendaags interieur. Deze decoratieve uitwerking haalt op verbluffende wijze voordeel uit de gebreken van het oppervlak, waardoor het een bepaalde charme en authenticiteit krijgt. Deze worden voornamelijk met vloeren in blauwe steen of marmer gecombineerd, want ze zijn ideaal voor de leefruimten.