De potten, de plantenbakken en -schalen op de vensterbank, op het balkon en/of het terras, geven uw groene ruimte een speels karakter, perspectief en kleur. Ze geven er een eigen karakter aan door het creëren van reliëf, lagen en aandachtspunten.


Maak de juiste keuze

Kies de juiste pot

In ons gematigd klimaat hebben de wortels van de meeste planten dezelfde omvang als het zichtbare deel (takken, bladeren en bloemen).

Het is belangrijk een pot met de juiste afmetingen te kiezen, rekening houdend met de grootte van de volgroeide plant. Een te kleine pot kan de ontwikkeling van een grote plant remmen; deze kan zelfs door verstikking afsterven. Het is daarentegen niet mooi om een nog kleine plant in een te grote bak te zetten...

Om dit te voorkomen raden wij aan om de groei van uw planten jaarlijks te volgen en ze in een steeds grotere pot te verpotten. Hierdoor kunt u eveneens het mengsel aarde en potgrond vervangen.

Kies potten die passen bij de omgeving, het materiaal van uw terras en de stijl van uw huis.

Er zijn voldoende potten in alle vormen en afmetingen, van naturel of geglazuurd terracotta, van gietijzer, beton, polyester dat precies op zink lijkt, rond, vierkant, hoog, laag, effen, kleurrijk,...


Plantenkeuze

Bij de keuze van uw planten moet u rekening houden met hun behoefte aan licht en de plek waar ze zullen worden neergezet. Om lang van uw planten te genieten, kiest u beplanting die geschikt is voor ons klimaat en de koude winters naargelang de regio.

Koop geen planten waarvan de wortels uit de bodem van de pot steken. (Deze planten zijn beter geschikt voor de volle grond dan voor bloembakken.)

Geef de voorkeur aan een plant met gezonde bladeren en die niet in volle bloei staat. Hij zal gemakkelijker aanslaan en in de tuin bloeien in plaats van in de winkel. (Dit hangt ook af van de periode van het jaar waarin u de planten koopt.)


Gereedschap


Stap voor stap

De pot of bloembak:

Kies een pot of bloembak met één of meerdere gaten in het onderste gedeelte of in de bodem. Zoniet, maak ze zelf met behulp van een boormachine (zonder klopboor en op een lage snelheid).

Deze gaten zijn erg belangrijk want het water kan hierdoor afgevoerd worden. Zonder de afwatering zouden de wortels en vervolgens de planten kunnen rotten.

Voor het overpotten moet de diameter van de nieuwe pot minstens 10 cm groter zijn.

Als de pot al gebruikt was, moet hij met water en een beetje bleekmiddel gereinigd worden, spoel hem vervolgens goed af om eventuele ziektekiemen te verwijderen.


Luchtigheid:

Doe op de bodem van de pot een laagje van 4 tot 5 cm middelgrote kiezels of uitgezette klei (kleikorrels).

Zij zorgen voor een goede verdeling van de wortels in de pot, wat de opname van mineralen en water verbetert. De plant zal op deze manier beter groeien.

Substraat:

Voeg vervolgens het volgende mengsel toe:

een beetje niet te fijn rivierzand of kleine kleikorrels
2/3 goede potaarde
1/3 aarde uit de tuin
Dit mengsel is geschikt voor de meeste potplanten.

Voor grote hoeveelheden kunt u het mengsel van te voren in een kruiwagen of op een zeil klaarmaken.

U kunt enkele gram groeihormonen toevoegen, eventueel een (biologisch) insecticide en een bemestingsmiddel (ongeveer 20 g voor 100 l grond, zie de aanwijzingen van de fabrikant).

Zand of kleikorrels maken het mengsel luchtiger en bevorderen de drainering (vooral voor kleigrond). De potaarde bevat mineralen die de plant zullen voeden.


Het planten:

Voordat u de planten verpot, moet u het potje van de plant een beetje laten drogen zodat de aarde en de wortels beter loskomen.

Dompel het vervolgens onder water in bijvoorbeeld een emmer water en maak de wortels (voorzichtig) wat los zonder ze te breken.

Maak een holletje in de aarde en doe de plant, struik of bloem hierin. Druk de aarde licht aan en maak het vlak om de beplanting op zijn plaats te houden.


Besproei de beplanting onmiddelijk rondom de steel, in fijne straaltjes met een gieter met een sproeikop.

Plaats kiezels op de aarde om een te harde besproeiing te voorkomen. Hiermee voorkomt u het opspatten van water en het vormen van kraters en het opeenpakken van de aarde. Het vermindert eveneens de verdamping in de zomer.
Onderhoud

Potplanten hebben de neiging iets gevoeliger te zijn voor klimaatwisselingen. De potinhoud koelt sneller af dan wanneer hij in de volle grond zou staan. De verdamping van water is door dezelfde redenen ook groter.
Om het hele jaar door mooie planten in potten te hebben, volgt u deze seizoenadviezen:


In het voorjaar:

Vervang rond april een gedeelte, of beter nog alle aarde (zandmengsel, tuinaarde, zoals hierboven is uitgelegd, …).

Controleer tegelijkertijd de plaatsing van uw planten, teveel zon kan soms schadelijk zijn. Vermijd dus om ze tegen een lichte muur naar het zuiden of westen te plaatsen.
Controleer de treillis en de bevestigingen van de hangende potten.
Een lichte maar regelmatige besproeiing en bemesting (op vochtige aarde, niet meer dan een keer per week).
Verwijder de dode, beschadigde bladeren en verwelkte bloemen.
Maak de grond luchtig met een kleine hak of hark.
Knijp met uw nagels of met een mes de uiteinden van de takken af om de eindstandige knop te verwijderen. Dit komt ten goede van de ontwikkeling van zijtakken en de planten worden weelderig en bloemrijk.


In de zomer:

Sproei uitsluitend 's avonds en vooral nooit als de planten in de volle zon staan.
Bemest regelmatig (in het sproeiwater of met korrels).
Maak de grond luchtig met een kleine hak of hark.
Verwijder de dode en beschadigde bladeren en verwelkte bloemen. Die zijn niet mooi en putten de plant uit door onnodig zaad te produceren (natuurlijke ontwikkeling van verwelkte bloemen).
Snoei indien nodig.
Snijden en snoeien in de tuin


In het najaar :

Begin met het plannen van uw beplantingen voor het volgende seizoen.
Snoei indien nodig
Snijden en snoeien in de tuin


In de winter:

Indien u de potten niet binnenhaalt, zet u ze bij elkaar en op een verhoging (op een pallet of een plank op bakstenen geplaatst), leg stro op de bakken en een winterzeil over de bladeren.
In februari - maart kunt u al bollen planten voor het volgende seizoen.

Deze adviezen moet u natuurlijk aanpassen aan het plantensoort en aan het bloeiseizoen van de plant.


Zie ook:

Kweek zelf uw fijne kruiden en creëer een minimoestuin… op uw appartement
Hoe richt u een tuin in?