Wat er zeker moet zijn


Er zijn heel veel soorten toiletten op de markt die verschillen volgens de gebruikte techniek of het gebruikte materiaal. Zo zijn er closetcombinaties (‘monobloc’) of hangtoiletten (zij worden vaak in kit verkocht), toiletvermalers, … Wat het materiaal betreft: er zijn nu toiletten in keramiek, in keramiek/acryl, in roestvrij staal, … En alsof dit nog niet genoeg is, kunt u ook nog de vorm kiezen: rond, ovaal of vierkant.
Als u uw keuze hebt gemaakt, kunt u ook op zoek gaan naar accessoires zoals tapijtjes, brillen, toiletpapierhouders, zeephouders, papierdispensers, vuilbakken en borstels, …


De afmetingen…

Baken eerst de toiletzone af. Dit moet minstens 90 cm op 1 m zijn (voorzie 15 cm aan elke kant van de toiletpot en 60 cm ervoor voor toiletten die in de badkamer worden geïnstalleerd).
Denk bij het opmeten ook aan de respectieve plaatsingen van de watertoevoer en van de afvoer.
Naargelang deze buizen kunt u kiezen voor een toiletpot met een centrale uitgang achteraan (in de vloer) of een horizontale uitgang (in de muur).Closetcombinatie of hangtoilet?

De closetcombinaties zijn de meest klassieke toiletten. Zij zijn gemakkelijk voor kinderen, maken niet veel lawaai en zijn uitgerust met een reservoir dat rechtstreeks op de toiletpot vastzit.
Voor dit type toilet kunt u een toiletvermaler kiezen waardoor u een dunnere afvoer kunt gebruiken (50 mm i.p.v. 90 voor normale afvoeren). Vergeet echter niet dat deze toiletten een elektrische verbinding nodig hebben en regelmatig moeten onderhouden worden.


De hangtoiletten: zij vergemakkelijken het schoonmaken van de gebruikszone doordat zij aan de muur hangen en de grond dus niet raken. Controleer steeds of de muur sterk genoeg is voor dit soort installatie. Als dat niet het geval is, kies dan voor een steunend model. Bovendien moet u voldoende plaats voorzien achter de muur voor het reservoir.De afvoer in de vloer gebeurt ofwel met een verborgen uitgang ofwel met een horizontale uitgang
Als u uw toilet moet vervangen of als u er één moet plaatsen, hou dan rekening met de gewenste en mogelijke afvoer, voor u uw aankopen doet.


Uitstroommechanisme
Het uitstroommechanisme bevat een kraan, een vlotter en een klep, die u afzonderlijk of in een pakket kunt kopen. Het uitstroommechanisme houdt het water tegen en wanneer u de hendel in werking zet (door te trekken of te duwen), komt de sterke waterstraal vrij.

De stopkraan
Dat is de kraan die de toevoer van het water in het reservoir regelt. Er bestaan verschillende soorten.

Zie fiche kranen


De closetzitting (en de bril)
Er bestaat een ruime keuze aan closetzittingen in verschillende stijlen. Ze zijn er in plastiek, composiet, polyester of hout en u kunt bovendien kiezen uit een neerklapsysteem en/of zelfs uit een antibacterieel systeem.


Wat is een ecologische oplossing?

Iedereen denkt tegenwoordig aan het besparen van water. Deze besparing staat rechtstreeks in verband met ons dagelijks verbruik en meer bepaald met elke keer we doortrekken (wat gemiddeld 30 % inhoudt van ons huishoudelijke waterverbruik). Wist u dat de klassieke stortbakken tussen de 6 (voor de meest recente) en de 20 liter (voor de oudste) drinkbaar water bevatten? Nu u dit weet, hebt u twee mogelijkheden:

De waterbespaarders
Toiletten zijn de toestellen die het meeste water verbruiken. Het verbruik van een standaardtoilet (reservoir van 9 liter) komt op gemiddeld 15 m³ water per jaar en per persoon.
Om dit verbruik te beperken, kunt u kiezen voor de dubbele drukknop (met het systeem van een halve spoeling) die een aanzienlijke hoeveelheid water bespaart. De doorstroomsystemen met een ‘STOP’-mechanisme bieden meer vrijheid: u kunt de waterafvoer op ieder ogenblik onderbreken.

Ter info: een lek in het doorstroomsysteem kan een verbruik van 600 liter per dag inhouden.


De spoeling met een dubbele drukknop: Zij kan makkelijk in de plaats van het huidige mechanisme geplaatst worden en bevat twee knoppen naargelang wat nodig is.
De kleine knop voert slechts 3 liter af, de grote knop voert tussen de 6 en 9 liter af.


De waterstop: Met de toiletwaterstop (geschikt voor alle modellen) kunt u het verbruik op een eenvoudige manier beperken: wanneer we de knop loslaten, stopt het water met stromen.

Recuperatie en gebruik van regenwater
De recuperatie van regenwater gebeurt via een tank- en pompsysteem dat afwisselend werkt met het stadsnet voor drinkbaar water. U moet weten dat niet in alle gebieden evenveel neerslag valt en dat die ook verschilt in fysische en chemische kwaliteit.

Zie de fiche: Makkelijke en toegankelijke oplossingen voor waterverbruik zonder verspilling