Het klimaat in België staat er niet voor bekend, maar in de zomer kan het - soms zelfs weken aan een stuk - toch héél warm worden! Met lang aanhoudende warme temperaturen kan het behalve buiten ook binnen echt broeierig worden. Gelukkig is er genoeg te doen om ook van jouw huis een cooling-down plek te maken. Wij hebben de 7 beste tips voor je verzameld!

Tip 1. Gordijnen, rolluiken en luxaflex dicht

Vroeg in de ochtend, als het nog niet zo warm is, zet je ramen en deuren aan beide kanten van het huis open zodat het lekker door kan tochten. Als de zon naar binnen begint te schijnen, sluit je alle ramen en deuren en zorg je voor verduistering. Heb jij gordijnen of rolluiken? Hou ze lekker dicht tijdens de warmste uurtjes van de dag. Zo komt er geen warmte van buiten naar binnen. Benieuwd welke raamdecoratie het beste bij jouw huis past

bece.com
etsy.com
woonschrift.nl

Tip 2. Groen zorgt voor verkoeling in je tuin of op je balkon

Een tuin, balkon of dakterras met (donkere) tegels kan het effect hebben van een oventje voor of achter je huis. Steen houdt namelijk warmte vast. Verzamel daarom genoeg groen om je heen. Planten, struiken, bloemen, bomen maar ook gras nemen de warmte niet op, waardoor het lekker koeltjes blijft. Balkon of dakterras? Schaf een paar gezellige klimplanten aan die fungeren als een groene ' buffer'.  Bomen zorgen ook voor welgekomen schaduw.

homedit.co
pflanzenwand.stylegreen.de

Wat helemaal goed helpt is een groen dak! Naast de verkoelende werking in de hete zomermaanden, werkt een groen dak isolerend in de winter. Fantastisch, toch? Vetplantjes lenen zich het beste voor deze vorm van isolatie, vooral omdat ze weinig onderhoud nodig hebben. In de zomer kleuren ze mooi rood. Als je van experimenteren houdt, is deze 3D groene wand van mos misschien iets voor je.

Tip 3. Gebruik zo min mogelijk elektriciteit

Verlichting, computers, ovens, de wasmachine en stofzuiger: het zijn stuk voor stuk energieverbruikers en daarom produceren ze veel warmte. Als het even kan, stel je het stofzuigen van je huis en het draaien van de wasmachine een paar dagen uit. En een appeltaart bakken, doe je toch sowieso toch beter in de winter? Maak in plaats daarvan een heerlijk verkoelende zomerse salade met veel fruit!

Tip 4. Investeer in goede zonwering

Ben jij in het rijke bezit van een tuin of balkon op het zuiden? Dan heb je waarschijnlijk een goede parasol of zonnescherm om warmte buiten te houden. Je kunt ook kiezen voor een natuurlijke zonwering-look, zoals een overkapping van bamboe bijvoorbeeld. En die goeie ouwe parasol is natuurlijk ook altijd goed!

brit.co
girlinahardhat.cu.uk
bloglovin.com

Tip 5. Plat dak? Natspuiten!

Heb je een plat dak, een aanbouw of dakkapel waar je makkelijk bij kunt? Om nog meer te verkoelen kun je je dak natspuiten met koud water. Let op! Doe het alleen 's avonds laat, zo verdampt het water niet meteen en heb je er de hele nacht profijt van. Woonbootbezitters zijn bekend met deze effectieve methode van verkoeling; het natspuiten van dekplaten is snel gebeurd.

Tip 6. Ventilator of airco

Als alle bovenstaande tips nog niet voldoende helpen, is er het laatste redmiddel: schaf een goede ventilator of airconditioning aan. Voor je het weet is jouw huis een koele oase.

Tip 7. Isoleren

Het isoleren van je huis doe je natuurlijk niet even in een paar dagen. Toch is het een goede investering op langere termijn. Je huis isoleren doe je namelijk niet alleen om het warm te houden in de winter. Integendeel! Een goed geisoleerd huis is onmisbaar tijdens een hittegolf om goed af te koelen. De isolatie houdt de warmte buiten. Denk hierbij niet alleen aan een spouwmuur of dakisolatie maar ook aan dubbel glas. 

Wat is jouw beste tip om je huis koel te houden?