Geniet deze maand extra goed van je zomertuin! De groei en bloei van planten neemt in augustus namelijk alweer langzaam af. Ga je nog op vakantie? Vergeet je tuin niet goed te onderhouden voordat je weggaat. Wist je dat je bakstenen kunt gebruiken voor continue bewatering van je planten? Meer tips & tricks lees je in de tuinkalender van deze maand!

Het weer in augustus

In augustus beginnen de temperaturen af te nemen, maar de normale waarden wijken nog niet veel af van die van de maand juli. De maximumtemperatuur ligt tussen 18 en 23°C en de minimumtemperatuur tussen 8 en 13°C. De maand augustus is wel meestal relatief nat, jammer genoeg.

Klussen voor buiten en in de tuin

1.  Zaden drogen
Verzamel de zaden van planten, droog ze en bewaar ze in papieren zakjes op een droge plaats. Zo kan je ze in de toekomst gebruiken voor nieuwe plantjes!

2. Snoeien
Snoei de lange takken van de blauwe regen tot op vier knopen terug. Heb je een klimhortensia? Snoei deze terug tegen de muur als ze is uitgebloeid. Knip druivenbladeren die voor trossen hangen weg. Zo kunnen de druiven door het zonlicht rijpen.

3. Planten
In augustus kan je al paaslelies, narcissen, chrysanten en herfstasters planten. Ook groenblijvende heesters en hagen kan je planten.

Moestuin onderhouden

In augustus geniet je pas echt van je moestuin want deze maand moet je meer oogsten dan zaaien.

- Hark de grond open om de bodem te verbeteren.

- Zaai begin augustus snijbiet, kolen, radijzen, kropsla, wortelen, tuinkers en lente-uitjes. Als je plaats hebt en de grond is vochtig genoeg kan je knollen en mosterd zaaien om de grond extra vruchtbaar te maken.

- Opgelet voor de aardappelziekte, vooral in natte periodes. Als een gewas is aangetast moet je het blad verwijderen en de aardappelen ongeveer twee weken later rooien.

Bomen, buxussen en lavendel

Snoei na de oogst de kersen- en perzikenboom en de bessenstruik. Buxus mag deze maand voor het laatst gesnoeid worden. Vanaf nu kan die ook gestekt worden. Snoei lavendel en droog daarna de geurige takken om ze in huis of op het terras op te gebruiken als natuurlijk huisparfum.


Garage opruimen 

Maak er gebruik van om je garage op te ruimen en de opbergmogelijkheden in deze ruimte te optimaliseren. Je kan werken met open opbergplanken of met gesloten kasten.Voorbereiden op overstromen

Opgelet, in augustus kan het stevig onweren! Wees daarom goed voorbereid als je terras of kelder dreigt te overstromen. Houd een waterpomp, vloerwisser en emmers klaar bij onweersvoorspellingen.