Het weer in augustus

In augustus komt er een einde aan de meteorologische zomer. De temperaturen beginnen af te nemen maar de normale waarden wijken nog niet veel af van die van de maand juli. De maximumtemperatuur ligt tussen 18 en 23°C en de minimumtemperatuur tussen 8 en 13°C. De maand augustus is meestal relatief nat, met een gemiddeld maandelijks neerslagtotaal van 69,6 mm in Ukkel. In de rest van het land variëren de neerslagtotalen van 60 tot 140 mm. De zon schijnt gemiddeld 190 uur in Ukkel tijdens deze maand.

Bron: meteo.be

Klussen voor buiten en in de tuin

Planten, bloemen en struiken

Neem stekken van de fuchsia’s en geraniums.

Planten rooien doe je eens in de 4 à 5 jaar van half augustus tot en met oktober. Zo kan je ze hergroeperen, verjongen of een andere plaats geven en blijven ze langer gezond. Spit de plant los en verdeel hem in stukken met een spade, een mes of met de hand. Gebruik alleen de stukken met gezonde scheuten. Als de (na)zomer warm genoeg is zal de plant nieuwe wortels aanmaken.

Haal oude bloemen weg uit planten en struiken zodat de bloeiende bloemen beter kunnen groeien.

Verwijder uitgebloeide rozen en bemest de rozenstruiken.

In augustus kan je al paaslelies, narcissen, chrysanten en herfstasters planten. Alle bollen die bloeien in het najaar mogen tot september geplant worden.

Zaai tweejarige planten zoals vergeet-mij-nietjes en viooltjes.

In augustus kan je groenblijvende heesters en hagen planten.

Snoeien

Wat kan je allemaal snoeien in augustus?

  • Lavendel. Droog daarna de geurige takken om ze in huis of op het terras op te gebruiken als natuurlijk huisparfum. Kersen-, perzikenbomen en bessenstruiken na de oogst.
  • Snoei de langste taken van de blauwe regen tot vier knopen terug.
  • Als de klimhortensia’s uitgebloeid zijn mag je ze afknippen tot tegen de muur.
  • In augustus kan je de buxus voor het laatst dit jaar snoeien. Vanaf nu mag de buxus ook gestekt worden. Snoei eind augustus de beukenhaag voor de tweede keer.

Gazon

Augustus is een uitgelezen maand om een gazon aan te leggen. Dit kan zowel door grasmatten te leggen of te zaaien. Bekijk ook onze adviespagina voor een perfect onderhoud van het gras hier.

Besproei het gras regelmatig als het een warme en droge zomer is. Je doet dit beter één keer per week intensief in plaats van elke dag een beetje.

Bemest het gazon nog eens eind augustus, op een bewolkte dag om gele plekken te voorkomen.

Naargelang de snelheid waaraan het gras groeit, kan je het gazon best één of twee keer per week maaien.

In de vijver

Is het water in de vijver troebel en groenig geworden? Dit los je op door er watervlooien (te vinden in een aquarium- of vijverwinkel) in te zetten.

Knip het teveel aan blad bij de waterlelies af.

Leg een grote platte steen aan de rand van je vijver zodat kikkers en andere koudbloedige diertjes zich kunnen opwarmen.

Moestuin en boomgaard

In augustus geniet je pas echt van je moestuin want deze maand moet je meer oogsten dan zaaien. Elke dag kan je verse groenten op tafel zetten en heerlijke desserten maken met (rood) fruit. Neem groenten van eigen kweek mee als je wordt uitgenodigd op een barbecue en maak zo je vrienden, buren of familie blij.

Moestuin

Oogst in augustus andijvie, augurken, komkommers, bieten, rapen, witlof, peterselie, koolrabi, kervel, Chinese bieslook en radijzen.

Verwijder de resten van de geoogste groenten zodat er geen ongedierte en ziektes op af komen. Dit helpt ook om onkruid te bestrijden!

Hark de grond open om de bodem te verbeteren.

Zaai begin augustus snijbiet, kolen, radijzen, kropsla, wortelen, tuinkers en lente-uitjes. Als je plaats hebt en de grond is vochtig genoeg kan je knollen en mosterd zaaien om de grond extra vruchtbaar te maken.

Opgelet voor de aardappelziekte, vooral in natte periodes. Als een gewas is aangetast moet je het blad verwijderen en de aardappelen ongeveer twee weken later rooien.

Boomgaard

Controleer eerst of de appels en peren rijp zijn door met een licht draaiende beweging de vrucht te plukken. Als het steeltje nog niet goed loslaat bij deze beweging laat je ze beter nog even hangen. Anders beschadigt de vrucht en zal ze sneller verrotten met als gevolg dat je ze niet lang kan bewaren.

Verwijder te kleine vruchten zodat de andere vruchten nog groter kunnen worden.

Geef de fruitbomen extra vitaminen en meststoffen om schimmels en ziektes te voorkomen. Oogst bessen, bramen en frambozen.

Pluk nu de laatste aardbeien en genieten maar!


Klussen in huis

Back to school! Als je studenten in huis hebt kan je hen maar beter helpen met de voorbereiding op het nieuwe school- of academiejaar. Maak een werkruimte in de kamer op de plaats waar het meeste licht binnenvalt. Zorg voor een ergonomische stoel en bureau, een bureaulamp en boekenplanken.

De avonden worden langzaamaan weer frisser en langer. Maar niet getreurd, met terrasverwarming en gezellige buitenverlichting kan je nog lang buiten zitten na de BBQ.

Bekijk wat er nog in je wijnkelder staat en maak plaats voor de nieuwe wijnoogst in september.

De garage weer netjes krijgen nadat je met de auto op vakantie bent geweest is vaak een heel karwei. Maak er gebruik van om ineens ook de rest van je garage op te ruimen en de opbergmogelijkheden in deze ruimte te optimaliseren. Je kan werken met open opbergplanken of, als je liever geen spullen in het zicht wil, met gesloten kasten. Bij Brico vind je een uitgebreid aanbod aan opbergmogelijkheden voor de garage!

Opgelet, in augustus kan het stevig onweren! Wees daarom goed voorbereid als je terras of kelder dreigt te overstromen. Houd een waterpomp, vloertrekker en emmers klaar bij onweersvoorspellingen.

Ga je in augustus pas op vakantie? Beveilig je woning tegen inbraken met een handige alarmsysteemkit en vertrek zonder zorgen op reis.