De feestdagen komen alweer razendsnel dichterbij. Kies je dit jaar voor een artificiële of een echte kerstboom?


De natuurlijke kerstboom


Eigenschappen van alle soorten
Groene vs. zilvere naalden


Kerstbomen of sparren vind je in alle soorten en variëteiten. Met de feesten wordt er echter de voorkeur gegeven aan drie specieke soorten: Epicea, Nordmann, Fraseri. Deze zijn allemaal verkrijgbaar bij Brico.

 • De Epicea wordt vaak gezien als de traditionele kerstboom. Deze soort is glanzend groen met stekelige naalden en doet het hele huis geuren naar dennenhars. Ze is echter minder sterk dan de Nordmann en verliest haar naalden sneller.
 • De Nordmann heeft meer regelmatige takken, en glanzende, grote naalden die zacht en soepel aanvoelen. Omdat deze soort meer warmtebestendig is, verliest ze minder naalden en heeft ze takken die gelijkmatig verdeeld zijn in een kegelvorm. De Nordmann is echter niet zo geurig als de Epicea-spar en is een tikkeltje duurder.
 • De Fraseri heeft een donkergroen en glanzende blad met een zilverachtige glans revers. Zoals de Nordmann verliest hij geen naalden.

Buiten de bovenstaande 3 zijn er nog enkele andere soorten spar die in trek zijn:

 • De Nobilis is verwant aan de Nordmann en is zo geliefd omdat hij langdurig zijn naalden behoudt. Hoewel deze variëteit een aangename harsgeur verspreidt, zijn de takken van de Nobilis-spar niet zo gelijkmatige verdeeld over de stam waardoor je niet altijd een perfecte kegelvorm krijgt.
 • Omorika is een donkergroene spar met zilverkleurig effect die gemakkelijk herplant kan worden in de tuin aangezien hij groeit in alle soorten grond. Opletten tijdens de kerstfeestjes: de takken van de Omorika zijn kwetsbaar.
 • De Grandis verspreidt een lekkere citroenachtige geur. Zijn takken zijn rijzig en mooi verdeeld over de stam. De Grandis heeft lange, platte en soepele naalden.
 • De Pungens heeft wordt gekenmerkt door blauw-zilveren naalden die lang en stekelig zijn. Net als de Nordmann is hij goed bestand tegen warmte en verspreidt bovendien een aangename dennengeur. Je kan deze variëteit ook gemakkelijk verplanten.

Advies bij de keuze van een kwaliteitsvolle kerstboom

 • De vorm: kies een volle en dichtbegroeide spar met een mooie kegelvorm. Gebroken takken zijn vaak een indicatie dat de boom niet gezond is.
 • De kleur: kies een kerstboom waarvan de kleuren nog levendig zijn. Dat wil vaak zeggen dat de boom nog in goede staat verkeert.
 • De frisheid: om te controleren of spar nog nieuw en fris is ga je even met je hand over een tak. Vallen er al veel naalden af? Overweeg dan een andere kerstboom. Hou wel in gedachten dat dit ook een kenmerk kan zijn van de soort.
 • Het gewicht: hoe zwaarder een kerstboom, hoe meer hars hij bevat. Dat wil zeggen dat de boom nog niet zo lang geleden gekapt is en nog lang zal meegaan.

Wat moet je weten over de plaatsing van een kerstboom?

Zet de spar nog niet te snel in huis. Eens blootgesteld aan warmte en droge lucht zal hij niet heel lang meer meegaan. Plaats je kerstboom bovendien niet te dicht tegen een warmtebron (kachel of radiator). Daardoor verliest hij voortijdig zijn naalden en levenslust.

 Tip: laat de boom één dag acclimatiseren in huis vooraleer je hem versiert. De takken zullen hierdoor hun dichtheid beter bewaren.Een kerstboom in kunststof

Meer en meer stadsbewoners schaffen een artificiële kerstboom in kunststof aan. Deze kan je meestal opplooien en gaat meerdere jaren mee. In het aanbod zitten kerstbomen die al versierd of zelfs geparfumeerd zijn, en boompjes met sneeuw erop. Een plastic kerstboom heeft voor sommige mensen minder uitstraling dan een echte, maar komt op lange termijn wel goedkoper uit, aangezien je het elk jaar kan gebruiken. Bovendien geeft zo’n kunstboom minder vuil af en is hij heel praktisch voor gezinnen die in een stad wonen. Daarenboven heeft hij ook geen onderhoud nodig. Het gamma aan kunstkerstbomen is enorm, je vindt ze tegenwoordig in alle kleuren, maten en kwaliteitsklassen. 

Vind hier de kunstkerstboom die bij jouw woning past.