Terrastegels leggen

  • stappen
    6

Stap 1

Terrastegels kiezen

Natuurlijk is - net zoals bij een tegelvloer voor binnen - het uiterlijke aspect ook van belang, maar je moet er ook rekening mee houden dat:

- wit buiten erg verblindend is;
- buitentegels bloot staan aan de regen en dus een ruw oppervlak moeten hebben zodat u niet uitglijdt;
- de buitentegels ook blootstaan aan vorst, en dus winterhard moeten zijn.

Stap 2

Een licht golvend oppervlak maakt het tegels leggen heel lastig. Op een ondergrond met holtes stagneert het regenwater bovendien. En op een rechte ondergrond of een bodem die naar de verkeerde kant helt, kan het regenwater niet goed weg.

Bovendien is de buitenste deklaag niet altijd nieuw op het moment dat je het plan opvat om te gaan betegelen... Door de deklaag schoon te spuiten met een hogedrukspuit, wordt het eventueel aanwezige mos verwijderd. H

et leggen van tegels op een nieuwe deklaag betekent twee handelingen in één: het aanbrengen van een deklaag en het leggen van de tegels, maar het is riskant en kan beter worden overgelaten aan professionals. Aan jou de keuze!

Stap 3

De manier van leggen

Dé trend van nu zijn grote tegels, die je op een groot aantal verschillende manieren kunt leggen. Naast het decoratieve effect zijn er ook nog minder voegen nodig, wat een geweldig voordeel is! Behalve het klassieke, rechte verband, kan je de tegels ook nog op vele andere manieren leggen:

- diagonaal of schuin;
- in blokverband;
- in visgraatverband, zodat er een zigzag tegelvloer ontstaat;
- in vlechtverband;
- in halfsteenverband, een variant op het rechte verband;
- in "opus incertum" oftewel wildverband, waar de tegels bewust van willekeurige grootte, dikte en afwijkend formaat zijn. De voegen zijn in dit geval duidelijk zichtbaar. Indien je kiest voor een "fantasie" patroon, maak dan vooraf een nauwkeurige schets en plaats de tegels eerst los op een klein stukje van de vloer om te kijken of het effect bevalt.

Stap 4

De producten voor het leggen van de tegels

Je kan je lijm zelf samenstellen met cement en fijn zand. Je moet weten dat dit mengsel een bijzonder schurend effect heeft op de handen en dat het lang moet drogen. Er bestaan ook kant-en-klare flexlijmen. Aarzel niet om bij warm en droog weer vóór het lijmen de ondergrond te bevochtigen. Voor grote tegels zijn er twee lagen lijm nodig: één laag op de ondergrond, één laag op de tegel. Reken op 3 tot 5 kg lijm per m² en tot wel 8 kg/m² voor tegels van groot formaat.

Stap 5

Het leggen van de tegels

Het is altijd beter om in het zicht hele tegels te leggen. Denk er dus aan dat je aan het einde van het terras begint met het leggen van de tegelvloer, zodat de afgesneden tegels langs de muur van het huis komen te liggen of in ieder geval in het minst zichtbare deel van het terras.

Bij het leggen van de tegels werk je naar het huis toe. Leg eventueel planken klaar die je over de pasgelegde tegels kunt leggen, zodat je er overheen kunt lopen. Leg de eerste tegel na deze met een gekartelde spatel van een laag lijmspecie te hebben voorzien. Klop met een tegelhamer op de tegel om deze goed te verankeren. Plaats voegkruisjes op iedere hoek, waar de volgende tegels tegenaan kunnen worden gelegd. Verwijder de voegkruisjes voordat de lijm geheel is opgedroogd. Controleer regelmatig met behulp van een waterpas of alles vlak ligt. Wacht nog één of twee dagen voordat je de voegen vult met een rubberen trekker. Hoe beter de voegen gevuld zijn, hoe langer ze meegaan.

Stap 6

De tegels snijden

Een hand-tegelsnijder (of een elektrische machine) helpt je om de tegels strak en nauwkeurig af te snijden. Je haalt het snijwiel één keer over het oppervlak en breekt de tegel dan in één snelle beweging. De keuze van de grootte van deze tegelsnijder hangt natuurlijk af van de afmetingen van de tegels, vooral als je de tegels diagonaal wilt gaan snijden: een diagonaal = zijkant van de tegel x 1,4. Een voorbeeld: een tegel van 30 cm heeft een diagonaal van 42 cm.

Nog tips nodig voor bouwen of verbouwen? Wij verzamelden alles op 1 plaats!

Tot slot een tip: Zelfs al ben je een tegel-expert, houd bij aankoop rekening met een paar extra tegels... Een ongelukje is zo gebeurd! Vergeet ook niet om de badnummers te controleren. Als je dat niet doet, loopt je het risico dat er een kleurverschil optreedt en dat de harmonie van de vloer wordt verstoord.