Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

NaN

Terras aanleggen

  • stappen
    7

Stap 1

Om zelf een terras aan te leggen kun je de volgende stappen doorlopen om tot een goed resultaat te komen. Maak eerst een plan van de tuin en terras met alle afmetingen en waar je welke bestrating wil leggen.

Stap 2

Op basis van het plan kan je nu het terras uitzetten met bijvoorbeeld kleine paaltjes met lijntjes ertussen, of een aantal latten die je in de tuin legt. De volgende stap is om het te bestraten gedeelte uit te graven.

Stap 6

Vervolgens moet je het uitgegraven gedeelte weer aanvullen met wit zand (minimaal 10 cm dik). Om te voorkomen dat het terras gaat verzakken kan je het zand mengen met een beetje cement of stabilisatie van Beamix (verhouding staat op de pakken). Om te voorkomen dat er straks onkruid tussen het terras groeit kan je worteldoek onder de zandlaag leggen.

Stap 7

Maak de ondergrond glad en druk deze stevig aan. Het aandrukken kan je simpel doen door een plank te gebruiken en daar op te springen. Verveolgend de plank een stukje verschuiven en weer springen. Als het een erg groot oppervlakte is kan je misschien beter een trilplaat huren. Na het aandrukken kan je met een lange waterpas op een balk het zandbed verder netjes afvlakken.
Het is goed om vooraf te berekenen hoeveel klinkers of tuintegels er nodig zijn. Dit helpt bij het bestellen en maakt dat je ook niet onnodig veel over houdt.

Stap 8

De bestrating moet iets schuin aflopen richting de tuin zodat er geen water op het terras blijft staan. Dit is afschot. Laat het afschot altijd vanaf het huis naar de tuin lopen. Dus hoog gelegen gedeelte bij het huis en het lager gelegen gedeelte bij de tuin. Dit doe je bijvoorbeeld door een touwtje te spannen van het hoge naar het lage gedeelte waarlangs je de stenen kan leggen. Hoe hier ook rekening mee met het egaliseren van het zand. Het afschot zou ongeveer 1 cm verval per meter bestrating moeten zijn.

Stap 9

Leg nu rij voor rij de tegels of klinkers op het zand tussen eventueel de betonbanden en klop deze zachtjes aan met een rubberen hamer. Het meest makkelijke is om van de randen naar binnen te werken. Check wel regelmatig of het geheel waterpas loopt. Om de bestrating in verband te leggen zal je steeds dit moeten laten verspringen. Hierdoor zal je ook halve tegels of stenen nodig hebben. Soms kan je ze breken of je kan ze doorzagen met een haakse slijper met een steenzaag.

Stap 10

Zodra het hele terras klaar is veeg je met een bezem los zand over de nieuwe bestrating. Zo vult u de kieren tussen de tegels of klinkers op. Door het lopen en regen etc zal je zien dat het zand steeds verder naar beneden zakt tussen de kieren. Je zal dit gedurende een week steeds moeten herhalen totdat het terras stevig ligt.

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +200.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten