Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Een houten tuinhuisje plaatsen

Wat hebt u nodig?
 

Voor de fundering
. Schop

Voor de plaatsing van het tuinhuisje zelf

. Metter;
. Waterpas;
. Rubberhamer;
. Boormachine (om te schroeven) zeker als u daarin ook klust.

Zodra u een tuin van enige omvang hebt, is wat opbergruimte onontbeerlijk. Voor de grasmaaier, het tuingereedschap, eventueel de fietsen ... Afhankelijk van het gebruik dat u van uw tuinhuisje wil maken, zal het wat groter of kleiner moeten zijn. Denk eraan dat u tot een oppervlakte van 10 m2 in principe geen bouwvergunning nodig hebt, maar voor grotere constructies wel (zie kadertje). Op 10 m2 kan u echter al heel wat kwijt.

Als u een tuinhuisje koopt, zorg er dan in de eerste plaats voor dat het - liefst gratis - aan huis wordt geleverd. En controleer meteen of alle onderdelen en accessoires aanwezig zijn. Hoe begint u daarna aan de eigenlijke plaatsing? Met het kiezen van een ondervloer. Welke ondervloer ? Houten tuinhuisjes zijn over het algemeen licht, maar toch hebben ze een stabiele en stevige basis nodig. Er zijn hiervoor verschillende oplossingen mogelijk. In alle gevallen geldt dat de ondervloer perfect waterpas moet liggen.


Betonnen vloerplaat

 

 De eenvoudigste ondervloer is een vloerplaat van beton. Zo hebt u meteen ook een vloer in het tuinhuis. Graaf de oppervlakte waar het tuinhuisje moet komen uit, zo¹n 8 tot 10 cm diep. Leg op de grond een kunststoffolie (tegen opstijgend vocht) en stort het beton erbovenop. Werk dit zo glad mogelijk af. Voor een oppervlakte van 10 m2 hebt u 1 m3 beton nodig. Dat kan u nog zelf aanmaken. Voor grotere oppervlakken laat u het beton beter leveren. U kan het tuinhuisje rechtstreeks op de vloerplaat plaatsen. Maar als die wat uitsteekt buiten de oppervlakte van het tuinhuisje, loopt u het risico dat er regenwater binnenkomt. Dat kan u oplossen met een stevige roofing onder de wanden. U kan in de vloerplaat eventueel wat bandstaal of enkele draadstangen verwerken, waarmee later het tuinhuis stevig kan verankerd worden.

Tegels Een tuinhuisje kan ook op een betegelde ondervloer geplaatst worden. Bijvoorbeeld op betonnen 'straatdallen' die u op een laag gestabiliseerd zand (10 tot 15 cm) plaatst.

Een drainerende laag grind daaronder (zo'n 15 à 20 cm) is uiteraard nog beter. Ook in dit geval moet u ervoor zorgen dat de wanden niet door opstijgend vocht kunnen aangetast worden. Op (beton)blokken Als u een houten vloer in het tuinhuisje wil (die zijn niet altijd inbegrepen, vaak kan u die wel in optie bekomen) kiest u best voor een houten vloerkader dat rust op betonblokken die als steunpunt dienen. Op die manier is de vloer goed geventileerd en staat hij boven het grondvocht.

Voor een kleiner tuinhuisje volstaan 6 betonblokken (zie foto). Als u die op een laag grind van 10 tot 20 cm plaatst, staan die stevig genoeg. Een beetje gestabiliseerd zand of beton bovenop dat grind is nog beter. Zorg ervoor dat het bovenniveau van de blokken een tiental centimeter boven het maaiveld ligt.

Monteer de basisstructuur van het tuinhuisje en plaats het op de betonblokken. Controleer of alles perfect waterpas ligt. Langs de binnenkant bevestigt u de houten vloer op het kader. U kan eventueel roofing plaatsen tegen de onderkant van uw houten vloer.


Wanden plaatsen

 

De dikte van de houten wanden varieert van 12 mm tot 44 mm. Uiteraard beïnvloedt dit de stevigheid van het geheel. Bij ieder pakket zit een handleiding. Op een dag of twee zou het karwei geklaard moeten zijn. Volledige wanden. Een aantal producenten levert volledige wandpanelen. Die moet u gewoon op de vier hoeken in elkaar schroeven en onderaan in de vloerplaat verankeren. Geen moeilijke klus maar u moet er wel met twee voor zijn. Controleer goed of alles mooi loodrecht en haaks staat, anders krijgt u problemen bij het plaatsen van deur en ramen. Plank per plank. Nogal wat zelfbouwpakketten moet u plank per plank monteren. Die zijn echter voorzien van een tand en een groef zodat ze eenvoudig in elkaar klikken.

Bij dit systeem moet u het deurkader al na enkele lagen plaatsen. Dat wordt immers veel moeilijker eens u een stuk hoger bent. Voor de dakhelling zijn afgeschuinde, driehoekige planken voorzien, zodat ook dat geen probleem vormt. Het Dak De meeste tuinhuisjes hebben een niet al te steil zadeldak. U vindt er ook wel met een lessenaarsdak (één hellend vlak). Qua dakbedekking zijn er diverse mogelijkheden, maar als u een kit koopt hebt u meestal niet te kiezen.

 

Golfplaten

 

Voor tuinhuisjes gaat het meestal om een soort bitumenplaten. Heel betaalbaar, makkelijk te plaatsen en een garantie voor een uitstekende regenwaterafvoer. Als u geen vensters hebt, kan u opteren voor doorzichtige golfplaten. 'Roofing¹ Als u eerst een houten plaat op het timmerwerk bevestigt, kan u die makkelijk met roofing afwerken. Zorg bij een zadeldak wel goed voor een waterdichte afwerking van de nok. Shingles Een mooier resultaat dan roofing krijgt u met shingles. U plaatst deze van de rand van het dak naar de nok toe. Ook hier is een correcte afwerking van de nok belangrijk. Houten dakspanen. Houten dakspanen vormen een natuurlijke en levende bedekking die heel aangenaam is voor het oog. Ze vergen een dakhelling van minimaal 35° en mogen in geen geval rechtstreeks op de roofing genageld worden. Misschien laat u deze afwerking beter aan een vakman over. Metaal Bij 'modernere¹ tuinhuisjes vindt u soms ook dakbedekkingen in aluminium of staal. Niets op aan te merken, alleen dat regen of hagel wat meer lawaai zullen maken. En ze zijn ook iets duurder.

Deuren en ramen


Het plaatsen van de deur en de ramen stelt normaal gezien geen enkel probleem, indien het huisje waterpas, loodrecht en haaks geplaatst is. De deur hangt u eenvoudig in de hengsels. De ramen (soms van plastic, vaak van plexiglas, soms van gewoon glas) moet u meestal met enkele nageltjes op hun plaats blokkeren. Bij grotere modellen zijn soms dubbele deuren voorzien. Hierbij is de regeling soms wat delicater, maar eens temeer geldt dat als het pakket op zich perfect gemaakt is en de wanden juist geplaatst zijn, er geen echt probleem zou mogen zijn. Ook eventuele luikjes voor de vensters kan u makkelijk ophangen. Maar daarmee begint uw tuinhuisje misschien toch iets teveel op een chalet te lijken.
 

Verf of beits ?

 

Verf of beits hebben een belangrijker beschermingsrol bij minder duurzame houtsoorten, als grenen of spar. Goede houtverven laten de ondergrond ademen en vormen een deklaag. Beitsen dringen in het hout en zijn transparanter. Ze laten de houtstructuur zien. Oude verf kan afbladderen, beits verslijt en wordt steeds bleker. Het geheim van een goede verfbeurt ligt in de voorbereiding van de ondergrond. Het hout moet droog zijn, u moet een periode van goed weer afwachten en eventueel vocht dat afkomstig is van de regen tenminste een week de tijd geven te verdampen. Pas dan kan u beginnen verven.


Tips

 

Plaats dakgoten aan het tuinhuisje (die zijn zelden inbegrepen) en vang het regenwater op in een regenton. Zo hebt u ineens water voor de tuinplanten. Zorg er voor dat het dak aan alle kanten wat uitsteekt. Dat houdt het hemelwater enigszins van de planken af. Indien mogelijk, trek dan een elektriciteitskabel tot in uw tuinhuisje.

Als u in uw tuinhuisje ook wat wil kunnen werken moet u ervoor zorgen dat het hoog genoeg is, zodat u overal makkelijk kan rechtstaan. In de handel vindt u tuinhuisjes met een wandhoogte van 1,69 m tot 2,14 m; en een nokhoogte van 2,06 m tot 2,55 m en soms zelfs tot 3,60 m. Let trouwens ook op de hoogte van de deur die soms maar 1,63 m is. Voorzie niet teveel ramen. U zal meer plezier van het tuinhuisje hebben als u de muren ervan volledig kan benutten.

Welke hout ?

 

De tuinhuisjes die u in de doe-het-zelfzaken en tuincentra vindt, zijn dikwijls van onbehandeld grenen, den of vuren. U moet daar dan ook zo spoedig mogelijk een beschermende laag op aanbrengen. En kort daarna een tweede (ook bij voorbehandelde huisjes). Buiten én binnen behandelen. Als het tot in de kern behandeld is (groen van kleur) kan ook snelgroeiend hout dus houtsoorten met geringe levensduur langer weerstaan aan weer, wind en schimmels. Bij gespecialiseerde producenten vindt u ook al eens huisjes in één of andere exotische houtsoort of zelfs Western Red Cedar. Maar die betaalt u wel een pak meer.

Welk hout u ook kiest, u moet steeds de mogelijke oorzaken van vocht wegnemen door bijvoorbeeld mosvorming te verwijderen, net als bladeren of grond die zich tegen het hout vastzetten, en het dak regelmatig controleren. Nalatigheid is de grootste oorzaak van vervallen constructies.

 

Hebt u een bouwvergunning nodig?

 

Om een tuinhuisje te bouwen, is geen stedenbouwkundige vergunning nodig als het aan de volgende voorwaarden voldoet:

. Gemaakt in hout;
. Oppervlakte maximaal 10 m2;
. Kroonlijst niet hoger dan 2,50 m;
. Nok niet hoger dan 3 m;
. Tegen een bestaande vergunde muur, of op ten minste 1 meter van de perceelgrenzen;
. Binnen dertig meter van de vergunde woning;
. Niet in ruimtelijk kwetsbare gebieden, zoals natuurgebied.

Is aan één of meer van deze voorwaarden niet voldaan (het tuinhuis is bijvoorbeeld 12 vierkante meter groot), dan hebt u een vergunning nodig. Die moet u aanvragen bij de gemeente.


Opgelet: van vergunning vrijgestelde werken mogen enkel uitgevoerd worden als ze niet strijdig zijn met geldende reglementeringen zoals: ruimtelijke uitvoeringsplannen, bijzondere plannen van aanleg voorschriften van verkavelingsvergunningen.