Een verhoogd plankenterras in de tuin

  • Totaal aantal stappen
    4

Stap 1

Het blijkt na een tijdje dat groen niet echt aan ons is besteed, bovendien wilden we de beschikbare ruimte graag anders gebruiken. Daarom hebben we besloten om in onze tuin de plek waar eerst een grote zone met planten was een verhoogd terras met houten planken te maken bij onze Noorderburen wordt dit wel eens een vlonder genoemd.

In de eerste plaats moet je natuurlijk de bestaande planten weghalen op de plek waar je het terras wil aanleggen. Dan komt eigenlijk het minst leuke van de klus: het uitgraven. Om het vlonder gelijk te krijgen met de bestaande bestrating moet je de constructie van het terras ingraven.
Hoe diep is afhankelijk van de dikte van het hout en de hoogte van de balken die je gebruikt. In mijn geval moest ik de zeker 20 cm afgraven, wat nog een hele klus is.

Stap 2

Als je zover bent dat je het gat hebt gemaakt is het zaak om een goede fundering te maken. Dat doe je door eerst stoeptegels neer te leggen in de lengte richting van de balken. Om de 30 cm een tegel ongeveer. In ieder geval genoeg zodat de balk niet gaat doorhangen als je erop gaat staan.

Stap 3

Leg nu op de tegels rubberen stukjes waar je vervolgens de balken overheen legt. Op die manier kan je er ook voor zorgen dat de balken mooi waterpas liggen.

Stap 4

Als alle balken netjes parallel naast elkaar op de tegels liggen kan je de planken op maat zagen en deze op de balken leggen en vastschroeven. Door het schroeven vormt uiteindelijk alles een geheel.

Wij hebben voor het vlonder Douglashout gebruikt. Dit goedkoper dan hardhout en makkelijker te verwerken omdat het zachter is. Het hout wordt na verloop van tijd grijs van kleur.

Voor ons werkt dit erg goed en hierdoor hebben we veel extra ruimte gecreëerd zonder dat het een grote stenen massa is geworden. Enige nadeel is wel dat het erg glad wordt als het vochtig is door de algen. Dus vooral in de winter is het spekglad ondanks de ribbelstructuur in het hout.