Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Een oprit in kasseien, gelegd met hetzelfde gemak als klinkers

Kasseien of kinderkopjes blijven een klassieker voor het bestraten van opritten. Maar echte natuurstenen kasseien zijn tegenwoordig zo exclusief, dat ze bijna uitsluitend voor restauratie van historische stadszichten en dergelijke gebruikt worden. Bovendien is het bestraten met natuurstenen kasseien een ambacht op zich, want door hun onregelmatige vorm en grote gewicht is het niet zo gemakkelijk om een vlak en stabiel resultaat te bekomen. Kasseiklinkers combineren de voordelen van betonklinkers met het karakter van kasseien. De kasseiklinkers zijn verkrijgbaar in 5 verschillende lengtes die een willekeurig legpatroon mogelijk maken.

1. Koffer uitgraven

Net zoals bij een klinkerbestrating, worden deze kasseiklinkers op een fundering van gestabiliseerd zand gelegd. Je zal dus eerst de oprit moeten uitgraven. De dikte van de fundering is afhankelijk van de ondergrond. Vijftien centimeter gestabiliseerd zand is voldoende voor een oude oprit waar de grond al jarenlang door auto's werd aangereden. Maar als je een oprit aanlegt op een losse, minder stabiele ondergrond (vb. een voortuintje), maak je de fundering 10 tot 15 cm dikker. Tel daarbij 5 cm voor de straatlaag, plus nog eens ongeveer 5 cm voor de dikte van de klinkers en je weet de totale diepte van de koffer. Onze ondergrond is heel stabiel, dus zal een koffer van ongeveer 25 cm diep volstaan.

Als je een harde oprit moet uitgraven, huur je daarvoor het best een kleine graafmachine. Op die manier spaar je je rug en win je heel wat tijd. Laat meteen ook een container komen, zodat je dezelfde aarde geen twee keer moet verplaatsen. Houd, voor een goede afwatering, ook rekening met een minimum helling van 1 à 2 cm per lopende meter. Tijdens het graven controleer je regelmatig het niveau met een meter, een rechte lat en een waterpas. Probeer de ondergrond zo weinig mogelijk om te woelen, zo behoud je een stevige basis.

2. Fundering

Gestabiliseerd zand of stabilisé is een licht vochtig mengsel van scherp zand en cement, in een verhouding van 1 deel cement op 7 à 9 delen zand, afhankelijk van de belasting van de bestrating.

Voor kleine oppervlakten kan je nog overwegen om stabilisé zelf te maken met een betonmolen, maar als je een grote hoeveelheid nodig hebt, laat je het beter leveren. Voer stabilisé in tot op het niveau van de straatlaag. Bij het aantrillen zal de fundering dan ongeveer tot op het juiste niveau zakken. Met een tuinhark kan je de stabilisé over de hele oppervlakte gelijk verdelen.

3. Aantrillen

De fundering wordt aangedrukt met een trilplaat. Die gaat vanzelf vooruit, let dus op dat je de muren of de poort niet beschadigt. Werk met cirkelvormige bewegingen naar het midden toe. Vul eventuele putten op en tril ze terug aan. Tril de fundering aan tot je een mooi effen laag bekomt. Draag oorbescherming.

4. Straatlaag aanbrengen

De kasseiklinkers worden in een losse laag gestabiliseerd zand gelegd. Breng op de funderingslaag een straatlaag aan van 5 cm stabilisé, die niet wordt aangetrild. Verdeel het zand over het oppervlak met een hark. In dit bed van stabilisé worden de paslatten geduwd.

5. Afreien

De hoogte van de paslatten is het niveau van de onderkant van de klinkers. Leg enkele klinkers op de gewenste hoogte. Neem ze terug weg en plaats de paslatten op het niveau van de afdrukken. Denk ook aan de helling voor de afwatering. De straatlaag wordt nu effen getrokken door een reilat in zigzagbeweging over de paslatten te trekken. Als er nog putten in de straatlaag zijn, vul je die op en rei je ze terug af. Voor een brede oprit doe je dit in meerdere keren, afhankelijk van de lengte van je reilat. Zodra je klaar bent, neem je de paslatten terug weg en vul je die geulen opnieuw op met stabilisé.

6. Eerste rij kasseien

De eerste rij kasseiklinkers is de belangrijkste. Die moet mooi in een hoek van 90° op het aangrenzende pad liggen. Als je geen grote winkelhaak hebt, kan je de hoek gemakkelijk bepalen met de stelling van Pythagoras. Leg aan weerszijden van de eerste rij een klinker en span daartussen een richttouw. Leg hierlangs de eerste rij klinkers.

7. Kasseiklinkers leggen

Deze kasseien hebben, net zoals klinkers, een maatvaste, rechte voet. Daardoor zijn ze heel eenvoudig en vlot te plaatsen. Begin aan een kant en loop niet op het effen gestreken zandbed. Leg de stenen mooi tegen elkaar op de straatlaag. Werk zo rij per rij verder.

Na elke volle rij duw je de klinkers nog eens over de hele lengte met de reilat in een rechte lijn aan.

Wanneer je geconfronteerd wordt met kanten die niet in de haak liggen, moet je de klinkers schuin, op maat afkorten. Ook op het einde van een rij zal je klinkers moeten afkorten om die juist te laten uitkomen. Hiervoor kan je een klinkersnijder huren, maar met een haakse slijper gaat het ook heel goed. Als je een kleine schijf gebruikt, slijp je zo diep mogelijk en kap je de rest met een brede steenbeitel door. Met een haakse slijper met een slijpschijfdiameter van 230 mm kan je die dan wel in één keer doorslijpen. Draag hierbij wel zeker veiligheidsschoenen, handschoenen en een veiligheidsbril

8. Boordstenen

Met boordstenen kan je de randen afwerken. Die zijn langer en zitten veel dieper in de ondergrond dan de klinkers, waardoor ze de bestrating bijeen houden. Gebruik je geen boordstenen, dan moet je een stevig steunkussen van stabilisé aanstrijken rond de bestrating. Dit steunkussen kan je later bedekken met aarde en bezaaien met gras.

9. Aantrillen

Om de klinkers te verankeren en uitstekende stenen te nivelleren ga je ze nog eens aantrillen. Veeg de kasseien schoon, zodat ze niet beschadigd worden. Gebruik een trilplaat met een lichtkleurige rubber zool, want zwart rubber kan de kasseien vuil maken. Tril de stenen goed aan in verschillende richtingen.

10. Voegen

Dankzij hun extra harde toplaag kunnen deze kasseiklinkers op verschillende manieren gevoegd worden: met flexibele voegmortel, met harsgebonden zand of met split. De eenvoudigste en goedkoopste methode is voegen met split. Dit wordt gewoon ingeborsteld. Na verloop van tijd gaat de split samenklitten, waardoor een scheurvaste voeg ontstaat.

Koffer afbakenen

Als je oprit niet begrensd wordt door een pad of muur, baken je de koffer af met paaltjes. Bepaal de randen van de oprit en tel daar ongeveer 20 cm bij. Plaats enkele paaltjes langs de randen en markeer hierop, met een pasdarm, de bovenkant en onderkant van de bestrating. Span vervolgens de richttouwen tussen de paaltjes.

Graafmachine

Voor dit werk is een kleine graver geen overbodige luxe. Deze kraantjes zijn zeer krachtig en de besturing heb je vrij snel onder de knie. Zelfs als je nog nooit zo'n kraantje bediend hebt, kan je op een dag makkelijk 100 m² afgraven. Wees wel voorzichtig: maak geen bruuske draaibewegingen, hou andere mensen op afstand en werk geconcentreerd.

Elektrische leidingen voorzien

Als je van plan bent de oprit later te verlichten, doe je er goed aan de kabels vooraf in de stabilisé te leggen. Gebruik hiervoor VFVB-kabels, dit zijn versterkte kabels, omvlochten met een stalen mantel.

Pythagoras

Deze Griekse wiskundige bedacht dat bij een rechthoekige driehoek het kwadraat van de schuine zijde gelijk is aan de som van de kwadraten van de rechthoekszijden: A² + B² = C².

Om gemakkelijk te meten, gebruik je ronde getallen. Als je rechthoekszijden van 3 en 4 meter neemt, kom je tot deze vergelijking: 3² + 4² = 5². Een driehoek met als zijden 3, 4 en 5 meter heeft dus altijd een hoek van 90°.

 

Willekeurig legpatroon

Deze stenen hebben een vaste breedte, maar zijn verkrijgbaar in 5 verschillende lengtes. Om een echt kassei-effect te bekomen, moet je klinkers van verschillende lengtes afwisselen. Op die manier liggen de voegen willekeurig geschrankt, wat een natuurlijke indruk geeft.