Het is herfst! De bladeren vallen van de bomen en de donkere dagen komen eraan. Maak je tuin herfstklaar met deze tips! Wat kun je het beste doen met je planten en waar moet je op letten met onderhoud in de maand oktober? Wij helpen je graag met onze vijf tips!

1. Wat mag je planten?

  • Oktober is het ideale moment om rozen te planten. Errond kan je kiezen voor vaste planten die er bijhoren volgens je eigen smaak en kleur. Zorg er wel voor dat je de rozen op een plaats zet waar voordien geen rozen stonden. Zo voorkom je rozenmoeheid (ja, echt rozenmoeheid!)
  • Fruitbomen en struiken verdienen nu ook hun plaatsje! Zorg ervoor dat je de grond eerst omspit en schep er compost door.
  • Munt en tijm zijn twee voorbeelden van kruiden die je nu gerust mag planten. Laat die mojito's maar komen!
  • Het is handig om bollen eerst in een plastic pot te poten en deze vervolgens in een sierpot te zetten. Vuistregel voor de plantdiepte van bollen: maak het gat tweemaal zo diep als de hoogte van de bol.

2. Tijd om te oogsten! (als je dit nog niet had gedaan)

  • Appels en peren haal je best van de bomen en eventueel uit je gras. Zo voorkom je ongevraagde bezoekers. 
  • Hazelnoten raap je best zo snel mogelijk. Anders kan je van een kale reis thuiskomen. 
  • Als je nog pastinaak, rode biet, pompoen of kolen in je tuin hebt staan, is het tijd om ze te oogsten.

3. Vermijd kale plekken en verkleuring

De zon schijnt minder intens, het wordt kouder, dus het gras groeit ook steeds minder snel. Maai je gazon dus iets minder frequent. Eens om de twee weken volstaat bij droog weer. Hark - indien je grasmaaier niet over een verzamelbak beschikt - het gemaaide gras van het gazon. 

Heb je kale plekken in het gazon? Zaai die plekken dan in. Strooi bij regenachtig weer wat gazonmest over het gazon. Controleer het gazon op emelten (dit zijn de larven van de langpootmug die je liever niet in je gazon hebt zitten).

Zorg er ook voor dat er niet teveel bladeren op je gazon blijven liggen. Die nemen namelijk het zonlicht weg waardoor er een verkleuring zal ontstaan. Schaf dus een goede hark aan!

4. Hou het warm! 

Haal het onderste uit de kan en geniet nog tot het laatste moment van een mooie sterrenhemel. Kussens en dekentjes kunnen een eerste aanzet geven, maar zullen je niet volledig kunnen verwarmen.  Schaf een vuurkorf aan of een andere vorm van terrasverwarming

5. Zorg voor de juiste buitenverlichting

Dé gezellig Pinterest-lampjes mogen niet ontbreken natuurlijk! 

Heb je het liever wat strakker? Ga dan voor wandverlichting die je bovendien kan betalen met ecocheques én eenvoudig te monteren is.