Het is herfst! De plantjes in je moestuin krijgen het wat kouder en je gazon ligt vol blaadjes. Onze tuinkalender vertelt je waaraan je in oktober extra aandacht moet besteden. Voel jij het al kriebelen? Tuinieren maar! Met Brico maak je je tuin en terras helemaal herfstklaar.

Het weer in oktober

In oktober ligt de gemiddelde temperatuur tussen 8 en 15 graden met een gemiddelde neerslag tussen 76 en 135 millimeter. Dat betekent één ding: je planten water geven, hoeft alvast niet meer.

Tuinieren in oktober:

  • Tuintips: tuinieren in je moestuin
  • Tuintips: tuinieren in je boomgaard
  • Tuintips: tuinieren in je siertuin

Klussen op je terras:

  • Onderhouds- en aankleedweer
  • Vijveronderhoud
  • Zwembadonderhoud

Tuinieren in oktober

Hark of tuinbezem in je linkerhand, bladblazer in je rechterhand: jij bent volledig voorbereid om er een efficiënte tuinwerkdag van te maken: ready, set, go! Deze to do’s staan op je lijstje:

Tuintips: tuinieren in je moestuin 
Mooie – en misschien ook minder mooie – herfstdagen volgen elkaar gestaag op. De bodem is in oktober nog warm genoeg om je groene vingers in je moestuin aan het werk te zetten.

Zaaien

In oktober kun je nog perfect munt en tijm zaaien. Ook is het zeker niet te laat om zaadjes voor radijsjes, spinazie, palmkool, knoflook en wintersla te planten. Voor andijvie, rucola, snijbiet en veldsla ben je volgens ‘het boekje’ te laat, maar het kan nooit kwaad om te proberen, toch? Heb je een serre of tunnel, dan heb je meer opties. Zo kun je bijvoorbeeld volop kool zaaien: bloemkool, rode kool, savooikool of witte kool. Aan jou de keuze!

Oogsten

Ook deze maand valt er heel wat te oogsten in de moestuin. Denk aan aardappelen, knolselder, paprika, prei, wortelen en broccoli. Dé ingrediënten voor een heerlijke ovenschotel. We love winterkost! 

Onderhouden

In een goed onderhouden moestuin floreren je zaaisels. Maar let op: oktober is een natte maand, je planten water geven mag je dus al van je to-dolijstje schrappen.

Het wordt ook weer wat kouder en dat vinden sommige van je groene vrienden minder prettig. Bescherm gevoelige gewassen zoals wintersla en pas gezaaide groenten met winterstolpen. In oktober vliegen er ook veel motten rond. Bestrijd dit ongedierte met mottenvallen of een biologisch bestrijdingsmiddel voor ze zich in je moestuin gaan amuseren.

Zorg er ook voor dat er niet te veel bladeren op je gazon blijven liggen, want die nemen het zonlicht van je planten weg. Natte blaadjes verwijder je het best met een goeie riek, droge blaadjes blaas je makkelijk op of weg met een bladblazer.

Heb je een serre? Verlucht die dan geregeld om de luchtvochtigheid en binnentemperatuur onder controle te houden. Zo vermijd je ziektes en bevorder je een goeie groei. Vergeet ook zeker niet om je planten te checken op eventuele schimmels en verwijder aangetaste delen voor het te laat is.

Tuintips: tuinieren in je boomgaard
Oktober is in België een drukke maand voor de boomgaard. We sommen de belangrijkste klussen voor je op. 

Planten

De periode tussen midden oktober en midden maart is perfect om je eigen boomgaard aan te leggen. Belangrijk: is de ondergrond in je tuin in de winter vaak erg nat? Kies dan beter niet voor een pruimen- of kersenboom. Die houden namelijk van een drogere bodem. Spit de grond om, schep er potgrond door en plant je boom op de aangegeven diepte. Zorg ervoor dat er de eerste jaren geen gras groeit in een straal van een meter rond je boom. Bestrooi de bodem met een bodembedekker, zoals een laag schors of houtsnippers.

Oogsten

Tussen eind september en midden oktober is het tijd voor de appel- en peerpluk. Je oogst ze het best bij droog weer en met de nodige voorzichtigheid. Zo vermijd je dat je ze beschadigt of dat ze rotten. Grote oogst binnengehaald? Wat dacht je van lekkere perenconfituur met gember of heerlijke hete bliksem om jezelf de herfst door te loodsen? Smakelijk!

Ook notenbomen zoals de hazelaar of walnootboom zijn in oktober klaar om he-le-maal geplunderd te worden. Wanneer de vruchten rijp zijn, vallen ze gewoonlijk vanzelf van de boom. Je raapt ze het best zo snel mogelijk, voordat andere diertjes eraan knabbelen.

Onderhouden

Door na het plukken ook het gevallen fruit op te ruimen, voorkom je ongevraagde bezoekers en vieze geurtjes.

Tuintips: tuinieren in je siertuin
Je siertuin ziet er dan misschien minder kleurrijk uit dan enkele maanden geleden, maar ook in oktober valt er heel wat te doen. Ben je er klaar voor? 

Het gazon

Minder zonlicht en lagere temperaturen zorgen ervoor dat je gras minder snel groeit. Maai je gazon dus ook iets minder frequent: eens om de twee weken volstaat bij droog weer.

Heb je last van kale plekken in het gazon? Bezaai die plekken dan met graszaad. Strooi bij regenachtig weer wat gazonmest over het gras en controleer het gazon op emelten: larven van de langpootmug die je liever kwijt dan rijk bent. Zorg er ook voor dat er niet te veel bladeren op je gazon blijven liggen. Die nemen namelijk het zonlicht weg, waardoor het gras verkleurt.

De winter ligt in het verschiet. Van oktober tot februari kun je in de meeste Brico- en BricoPlanit-winkels terecht voor een winteronderhoud van je grasmaaier, kettingzaag of bosmaaier. Handig!

Bomen, hagen en heesters

Heesters en bomen die in pot zijn gekweekt, kun je het hele jaar door planten, maar de periode tussen oktober en april is ideaal. Wil je ook nu graag vertroeven in een verzorgde tuin, dan kun je je hagen en bomen ook in oktober nog trimmen. Je kunt je heggenschaar en kettingzaag in principe blijven gebruiken zolang het niet vriest. Kleine opfrissing nodig? Zo snoei je stap voor stap met een heggenschaar.

Sierplanten en bloemen

Oktober is hét moment om rozen te planten. Zorg er wel voor dat je de rozen op een plaats zet waar er voordien geen stonden. Zo voorkom je rozenmoeheid – piepkleine wormpjes knabbelen aan de wortels en zorgen ervoor dat je rozen minder goed groeien. Errond kun je kiezen voor vaste planten volgens je eigen smaak.

Tuintip: bloembollen planten
Het is handig om bloembollen eerst in een plastic pot te planten en ze vervolgens in een sierpot te zetten. Weet je niet hoe diep je de bollen moet planten? De vuistregel luidt: maak het gat tweemaal zo diep als de hoogte van de bol.

Klussen op het terras

Welke terrasklusjes er in oktober op je te wachten staan, vertellen we je graag hier.

Onderhouds- en aankleedweer

Staan er enkele bomen in je tuin, dan is je terras in de herfst misschien bedekt met een gekleurd laagje bladeren. Je terras nu en dan een borstelbeurt geven is taak nummer één. Ook nu de dagen weer wat korter zijn en de koude z’n terugkeer maakt, zijn er genoeg manieren om van je terras ook in oktober een warme plek te maken. Heb je een terrasoverkapping, dan zit je sowieso goed. Je buitenplekje aankleden met kussens en dekentjes, een vuurkorf of een andere vorm van terrasverwarming zijn manieren om het er extra gezellig te maken. En de juiste buitenverlichting maakt die donkere herfstdagen ook weer een stukje lichter.

Een winterklaar zwembad

Heb je je zwembad nog niet winterklaar gemaakt? Dan is het nu het moment. Laat je opzetzwembad leeglopen, laat het grondig drogen en berg het op een droge plek op. Extra hulp nodig? Check de handleiding van je zwembad en voer de opbouwinstructies in de omgekeerde volgorde uit.

Zodra je je ingebouwde zwembad niet meer gebruikt, vraagt het nog weinig onderhoud. Trek er een winterzeil over, zodat er geen bladeren in het water terechtkomen. Zo blijft de waterkwaliteit ook beter onder controle. Da’s minder werk voor jou om je zwembad weer klaar te maken voor de lente. Slim!

Vijveronderhoud

Herfstbladeren die in de vijver vergaan, vormen een dikke modderlaag op de bodem. Dat veroorzaakt heel wat vijverproblemen, zoals algengroei. Met een vijverafdeknet hou je de meeste bladeren uit het water, met een schepnet verwijder je makkelijk de rest. Het najaar is ook dé periode om draadalgen te bestrijden. Dat kan in een-twee-drie met een all-in-oneproduct.

Brico en BricoPlanit staan voor je klaar

Alle stappen doorlopen? Ga in even zitten en … genieten maar! Ben je op zoek naar meer klusjes, advies of het juiste tuingereedschap om je tuin en terras ook in het najaar te laten stralen? Lees de inspiratie-artikels op onze blog of laat je bijstaan door een van onze experts in de Brico- of BricoPlanit-winkel bij jou in de buurt.