“Snoeien is groeien”, weet elke doorwinterde tuinman. Je kunt je hagen en struiken om verschillende redenen snoeien:

  • om de vorm van de plant aan te passen,
  • om de ontwikkeling en groei van de plant te controleren,
  • om de productiviteit van je struik te bepalen door de groei van de vruchten of de bloei te stimuleren,
  • en/of om de plant te verjongen.

In dit artikel lees je waarmee je rekening moet houden. Zorg er in elk geval voor dat je de juiste heggenschaar gebruikt voor je snoeikarwei.

Zo groeit een plant

Planten hebben een unieke manier van groeien. Als je de belangrijkste tak van de plant snoeit – die waarop de bloemen en zaden zich vormen – ontstaat een tweede regeneratiesysteem dat de onderste takken van de plant laat openbloeien. Door je plant te snoeien, kun je invloed uitoefenen op de verdere groeifase. Hou dit in het achterhoofd wanneer je met je heggenschaar of snoeischaar aan de slag gaat!

Tip: zorg ervoor dat je je planten voor 21 juni een eerste keer gesnoeid hebt, en snoei niet meer na midden september. Sommige types struik vragen om een specifieke aanpak. Snelle groeiers zoals de liguster, meidoorn, coniferen, buxus en haagbeuk kun je snoeien tussen half mei en half juni, en een tweede keer tussen half augustus en half september. Opgelet met bloeiende hagen: voorjaarbloeiers snoei je zo snel mogelijk na de bloei, zomer- en najaarsbloeiers rond maart-april.

Stap 1: leg een zeil en zorg voor de nodige bescherming

Voor je begint, leg je het best een plastic zeil. Zo kun je achteraf je snoeiafval gemakkelijk opruimen. Denk aan veiligheidshandschoenen, stevige schoenen en eventueel een veiligheidsbril. Om je te beschermen tegen insecten kun je overwegen om een lange broek en bovenkledij met lange mouwen te dragen. Snoei je met een elektrische heggenschaar? Bescherm je oren dan met de juiste gehoorbescherming.

Stap 2: Verwijder vreemde planten

Ga tussen de takken van je struik op zoek naar andere planten die zich tussen de blaadjes door wurmen. Trek ze zo mogelijk met blad en wortel uit, om te voorkomen dat ze terugkomen.

Stap 3: beslis welke takken je gaat snoeien

Welke takken je snoeit, hangt af van de leeftijd en de sterkte van de plant. Bij pas aangeplante hagen snoei je het best de langste zijscheuten, en knip je ongeveer twee derde van de sterke hoofdscheuten af. Zo zorg je ervoor dat je struiken mooi en volumineus kunnen groeien. Snoei tot op vijftien à dertig centimeter boven de grond. Het volgende jaar snoei je opnieuw de helft van de takken.

Stap 4: start onderaan en bij de zijkanten

Je snoeit altijd van onder naar boven, zodat de afvallende bladeren en takken netjes naar beneden tuimelen en niet in het onderste deel van de haag blijven hangen. Hou je heggenschaar goed schuin, zo wordt het groen van je struik er makkelijker in getrokken. Je kunt gebruik maken van een gespannen touw om zo recht mogelijk te snoeien. De lagering van je heggenschaar en de peillijn helpen je ook om een rechte snit aan te brengen.

Stap 5: zorg dat de hele plant zonlicht krijgt

Zodra je de bovenkant van de haag nadert, mag je wat korter snoeien – tot wel tien centimeter korter ten opzichte van de onderkant. Zo zorg je ervoor dat de hele plant kan genieten van het zonlicht en niet enkel de brede bovenkant.

Stap 6: wat met je snoeiafval?

Verhaksel je snoeiafval of mulch de verwijderde bladeren en takken om ze daarna op je composthoop te gooien. Of wat dacht je ervan om ze te verwerken tot een takkenwal? Let op: snoeisel van taxussen en coniferen vertraagt het composteerproces. Het afval van je taxus kun je doneren aan Vergroot de Hoop, een organisatie die taxusafval inzamelt om het te gebruiken voor chemotherapie bij kankerpatiënten.

Stap 7: je materiaal opbergen

Klaar? Verwijder de resterende takjes en blaadjes uit je heggenschaar. Denk er ook aan om na het snoeien je heggenschaar of tuinschaar te ontsmetten met schoonmaakazijn of -alcohol. Zo voorkom je de verspreiding van schimmels.

Brico en BricoPlanit helpen je graag  

Nog een vraag over hoe je je planten moet snoeien of over het te gebruiken materiaal? Laat je bijstaan door een expert in een van onze winkels. Op zoek naar nog meer advies? Lees dan de andere artikelen op onze blog