Maak sierbestrating of een tuinpad in klinkers

Kasseien of kinderkopjes blijven een klassieker voor het bestraten van opritten. Maar echte natuurstenen kasseien zijn tegenwoordig zo exclusief, dat ze bijna uitsluitend voor restauratie van historische stadsgezichten gebruikt worden. Bovendien is het bestraten met natuurstenen kasseien een ambacht op zich, want door hun onregelmatige vorm en gewicht is het niet zo gemakkelijk om een vlak en stabiel resultaat te bekomen. Kasseiklinkers combineren de voordelen van betonklinkers met het karakter van kasseien. De kasseiklinkers zijn verkrijgbaar in 5 verschillende lengtes die een willekeurig legpatroon mogelijk maken.

Leg je eigen terras aan

Je eigen terras aanleggen is een uitdaging. Daarom stellen we voor om de 7 stappen te volgen van onze maker Dirk. In slechts 7 stappen leg je een stenen terras aan!

Wat maker Jelle gedaan heeft, is ook een optie: een verhoogd plankenterras aanleggen. Kies je ook daarvoor? Dan kan je zijn stappen volgen om zo’n houten terras aan te legen.


Maak je eigen serre voor een prachtige tuin deze zomer

Een serre biedt een tuinier de kans om het klimaat gedeeltelijk te omzeilen en het kweekseizoen met enkele weken of zelfs maanden te verlengen. Een serre is eenvoudig (al dan niet artificieel) op te warmen. Als de zon zijn werk niet doet, is het nog altijd mogelijk om zelf de binnenruimte te verwarmen met radiatoren of verwarmingsmatten.

Bovendien reken je met een serre af met vogels en insecten, de grootste boosdoeners voor je groentetuin. Ook het opsporen en behandelen van plaagdiertjes is eenvoudiger.

Voor je overgaat tot de aankoop of plaatsen van een serre moet je rekening houden met een aantal criteria.

Een tuinhuis of blokhut kiezen, Brico adviseert je

Grootte

Als je maar beperkte ruimte hebt in je tuin spreekt het voor zich dat je voor een iets kleiner tuinhuisje kiest. Gelukkig zorgen hangplanken en andere slimme opbergmogelijkheden ervoor dat je de ruimte optimaal benut. Bij het kiezen van de grootte ga je best de stedenbouwkundige voorschriften in je gemeente na. Daarin vind je onder andere de richtlijnen rond de hoogte, oppervlakte en ligging van een tuinhuis.

Materiaalkeuze

Naar wat moet je kijken op het vlak van materiaalkeuze? Ben je een ijverige doe-het-zelver en laat je je niet afschrikken door wat schilderen en vernissen, dan kan je met een gerust hart een houten chalet aankopen. Heb je echter een grote afkeer van verven en onderhoud? Kies dan voor een tuinhuis in PVC en metaal. Dit stevig materiaal gaat jarenlang mee en heeft amper behandeling nodig.

Zelf je eigen tuinhuisje installeren, wij helpen

Zodra je een tuin van enige omvang hebt, is wat opbergruimte onontbeerlijk. Voor de grasmaaier, het tuingereedschap, eventueel de fietsen ... Afhankelijk van waarvoor je het tuinhuisje wil gebruiken, zal het wat groter of kleiner moeten zijn. Denk eraan dat je tot een oppervlakte van 10 vierkante meter in principe geen bouwvergunning nodig hebt, maar voor grotere constructies wel (zie kadertje). Op 10 vierkante meter kan je wel al heel wat kwijt.

Als je een tuinhuisje koopt, zorg er dan in de eerste plaats voor dat het aan huis wordt geleverd. Liefst gratis natuurlijk. En controleer meteen of alle onderdelen en accessoires aanwezig zijn. De eerste stap van het bouwen van je tuinhuis is het kiezen van een ondervloer.. Welke ondervloer? Houten tuinhuisjes zijn over het algemeen licht, maar toch hebben ze een stabiele en stevige basis nodig. Er zijn hiervoor verschillende oplossingen mogelijk. In alle gevallen geldt dat de ondervloer perfect waterpas moet liggen.

Kikkers aantrekken met een zelfgemaakte vijver

Voorbereiding: markeren & paaltjes

Zet de voorgevormde vijverbak op de gewenste plaats. Rechtop! En markeer met een touw de omtrek van de vijver op de grond.

Sla binnen de markering om de 25 cm een paaltje in de grond. Hier rust straks de rand van de vijver op.

Laat de paaltjes net boven het maaiveld uitsteken. Dan ligt de rand van de vijver straks iets hoger dan de tuin en kan er geen overtollig regenwater in de vijver stromen. Controleer met een lat en een waterpas of de paaltjes waterpas staan ten opzichte van elkaar.

Je buitenkeuken maken voor de zomer

De zomer is een ideale periode om leuke tijden te beleven met je vrienden, vooral buiten. Wat denk je ervan om dan ook buiten een keuken te maken? Gedaan met heen en weer lopen en je gasten alleen laten dankzij 4 heldere stappen die Brico voorstelt om een buitenkeuken te maken.

Een pergola bouwen

De zomer is mooi, maar het kan ook wel eens te warm zijn. Een plekje schaduw in je tuin kan dus zeker geen kwaad. Ontdek hier hoe je je eigen pergola kan bouwen.

Maak van je balkon een bloemrijke en aangename plek

In steden transformeert de drang naar meer groen onze terrassen en balkons tot kleine stadstuintjes. Hier vind je de leukste tips om van je balkon en terras een stukje natuur te maken. Onder andere door het vensterraam te vernieuwen, balkonplanten te plaatsen en leuke tuinmeubelen te kopen.