We naderen de koude wintermaanden.. en dus is het tijd je november tuin winterklaar te maken! Wist je dat je vanaf november alweer nieuwe fruitbomen kunt planten in je tuin? In de blog lees je hoe, en ook meerdere tips & tricks voor het onderhoud van je tuin deze maand.


Het weer in november

November is een maand waarin de mist steeds weer terugkomt. Wanneer het weer stabiel is en de temperaturen voldoende laag zijn immers alle voorwaarden voor de vorming van mist vervuld. In de loop van de maand dalen de dagtemperaturen gemiddeld met zo’n 4 graden in Ukkel : de gemiddelde dagtemperatuur bedragen ongeveer 8° C aan het begin van de maand en zakken tot ongeveer 4°C tegen het einde van de maand. In het grootste deel van het land liggen de normale maandelijkse maxima in de buurt van 9°C. Op de hoogplateaus in het zuiden van het land kunnen ze in de buurt van slechts 5°C liggen.

De normale maandelijkse minima bereiken nog slechts in uitzonderlijke gevallen 20°C. De absolute minima kunnen zeer laag zijn. In de Ardense valleien duiken de temperaturen veel vaker onder –10°C.

De maand november is over het algemeen ook een tamelijk natte maand, het regent immers gemiddeld twee dagen op drie. De normale neerslagtotalen liggen tussen 60 en 120 mm, naargelang van de plaats. Regen vermengd met sneeuw komt tijdens deze maand ook meer voor: in Ukkel zijn er gemiddeld 2,4 sneeuwdagen.

Bron: http://www.meteo.be/Klussen voor buiten en in de tuin

Planten


Dit is de beste tijd van het jaar om rozen, bomen en struiken te planten. Door ze nu te planten, vergemakkelijk je de beworteling voor de eerste vorst. Zo herstellen ze beter in het voorjaar en de bloei zal mooier zijn.


 • Oogst aardappelen die nog in de aarde zitten die wat later zijn gezaaid. Bewaar ze in een vorstvrije en goed verluchte ruimte. Ook is het nu tijd om de bieten, knolselder, wortelen en rapen te oogsten. Bescherm artisjokken en prei.
 • U kunt in November witte knoflook en sjalotten planten. Als uw grond echter zeer vochtig is, wat goed mogelijk is tijdens deze maand, stel deze taak dan uit naar februari. De luchtvochtigheid kan er immers voor zorgen dat de groenten beginnen te rotten
 • Wacht niet te lang meer om bollen te planten, omdat de grond harder begint te worden door de aankomende vriestemperaturen. Tulpen, hyacinten, krokussen en sneeuwklokjes, plant ze nu nog, voor het te laat is.
 • Zaai spinazie, erwten, prei en bonen. Opgelet, zaai de bonen in een vorstvrije omgeving. Zaai korte en ronde wortelen in een (tunnel)serre.
 • Plant wintergroene struiken in bakken met een brede, rechte bodem. Dit verkleint de kans op omwaaien van plant met pot.
 • Haal zomerbloeiende bollen/knollen uit de grond en bewaar ze op een vorstvrije plek.
 • Plant rozen zonder potkluit. Rozen in pot kunnen het gehele jaar geplant worden. In november is er veel keus.  Rozen plant je bij voorkeur in de herfst om de wortelgroei te bevorderen vóór het voorjaar. Rozen zijn bijzonder goed bestand tegen koude (tot -25 °), maar hebben natuurlijk wel de zon nodig om goed te bloeien. Plant ze op een zonnige locatie en beschut tegen de wind.
 • Wanneer het niet vriest, kun je sieruien planten.

Bomen, heesters en hagen

 • Plant bladverliezende bomen, heesters en hagen.
 • Plant bomen en struiken, maar zorg voor voldoende afstand, zodat ze goed kunnen groeien. Plaats ze niet naar hun huidige omvang, maar naar hun geschatte volgroeide grootte.
 • Knip de heg aan de bovenkant om een strakke bovenlijn te krijgen.
 • Snoei de fruitbomen met pitvruchten.
 • Strooi kalk bij de voet van fruitbomen.
 • Snoei de esdoorn, berk, bessenstruiken, wijnstokken en notenboom.
 • Verwijder de dode vruchten die nog aan de bomen hangen en op de grond liggen om ziektes te vermijden. Een goede reiniging zorgt er voor dat er zich in de winter parasieten kunnen vestigen.

TIP: plant een fruitboom

Vanaf november tot in het late voorjaar kun je fruitbomen planten. Graaf een gat dat eenderde groter is dan de kluit of de kale wortels. Maak een heuveltje los zand in het midden van de kuil, zet de boom er in en spreid de wortels uit. Til tijdens het dichtgooien van het gat het boompje een beetje op en draai het rond. Zo krijg je grond tussen de wortels.


Gazon

Verwijder al het vuil en dode bladeren van je gazon zodat het weer kan ademen. ‘Herteken’ de borduren met behulp van een zeer scherpe spade, het is veel mooier om ook in de winter een prachtige borduur te hebben. Als u van plan bent om uw gazon opnieuw te laten schitteren in de lente, ploeg de grond dan los voor de winter zonder het aan te kloppen of stampen. Hierdoor kan de bodem veel beter ademen. Dit is ook de uitgelezen mogelijkheid om wortels en stenen te verwijderen. Laat de sproei-installaties uitlekken en sluit alle soorten wateraanvoer af om te voorkomen dat de vrieskou leidingen of kranen beschadigt. Als het onverwacht zou sneeuwen in november, stop onmiddellijk met werken in de tuin. Loop niet op uw gazon als het gesneeuwd heeft, het zou wel eens sporen kunnen achterlaten als de sneeuw gesmolten is. Na hevige sneeuwbuien kunt u eens aan de bomen schudden om te voorkomen dat het gewicht van de sneeuw takken beschadigt. Vergeet de dakgoten en afvoeren niet te reinigen en ontstoppen indien nodig.Klussen in en rond het huis

 • Overweeg isolerende dubbele ramen. Voel met je hand aan het raam of er tocht doorkomt. Het toevoegen van tochtstrips of een film over het raam verminderen sterk de luchtinfiltratie terwijl het de isolerende werking van je raam met ongeveer 50% verhoogt. Check ook eens de deuren. Komt er tocht binnen langs de zijkanten of onderkant? Overweeg dan om tochtstrips te monteren.

 • Controleer houten schuttingen en behandel ze met een speciaal conserveringsmiddel.
 • Spit de kale grond in de tuin 15 tot 20 cm om.
 • Plaats de niet winterharde potten in de winteropslag. Maak ze van tevoren schoon, zodat ze volgend jaar zo weer te gebruiken zijn.
 • Check of de rookmelder nog werkt. Normaal gesproken werkt zo’n rookmelder 10 jaar. Op voorwaarde natuurlijk dat je de batterijen af en toe vervangt. Batterijen zijn aan vervanging toe als de rookmelder begint te piepen met tussenpozen van ongeveer een minuut.

 • Reinig de luchtaanvoer van de ventilator in de badkamer. Als er geen luchtcirculatie is in het huis, aarzel dan niet om deze ventilator een lange tijd aan te laten staan in de winter om wat frisse lucht aan te voeren. Als de ventilator te luid draait, vervang het dan door een stiller model.

 • Controleer hoeveel stookolie er nog rest. Zo weet je bij benadering hoe lang de tank het nog volhoudt en wanneer de mazout weer moet aangevuld worden.

 • Laat uw schoorsteen schoonmaken. Hierdoor wordt het risico op schoorsteenbrand en CO-vergiftiging stevig verkleind.

 • Sla een kleine reserve strooizout op, zo anticipeert u op de eerste sneeuwval en kan je de oprit en het troittoir snel en eenvoudig sneeuwvrij houden.

Wat je nog meer kunt doen in november

 • Een hovenier heeft in dit seizoen meer tijd, dus het is handig nu samen te plannen voor de aanleg van een nieuwe tuin.
 • Maak een snoepkrans voor de vogels en hang deze op een plek waar je er goed zicht op hebt. Een krans met pinda’s en vruchten is een ware lekkernij voor de vogels. Hang de krans hoog genoeg, zodat de katten er niet bij kunnen.
 • Maak een voederhuisje voor de vogels. Plaats het op een paal of hang het in de boom of aan de pergola.

TIP: plant een haag

Plant de stammen van de haag niet op de grenslijn zelf, maar houd een afstand aan van de helft van de gewenste en verwachte haagbreedte. Zet een haag altijd op eigen erf. Maak gebruik van een pootlijn. 

etsy.com
thegardenroofcoop. com

In 4 stappen een boom planten

Stap 1. Plaats een boompaal bij de pas geplante bomen.

Stap 2. De plaats van de paal ten opzichte van de boom is afhankelijk van gemiddelde windrichting. Zorg dat de boom altijd van de paal af waait en er een goede boomband om zit om schuren tegen de paal te voorkomen.

Stap 3. Plant bomen even diep als ze bij de kweker in de grond hebben gestaan. De entplek moet altijd minimaal 5 cm boven de grond uitsteken.

Stap 4. De kluit en containerbomen plant je 5 cm dieper dan de grond van de kluit. Druk de grond niet te dicht bij de stam aan. En nu groeien maar, die boom!

Wat ga jij doen of planten in je tuin deze maand?