Het weer in juni

Juni is de eerste maand van de meteorologische zomer en vormt samen met juli en augustus het warmste trimester. Naargelang de plaats ligt de maximumtemperatuur in juni tussen 17 en 23°C. Deze temperaturen nodigen uit om meer buiten te leven, in de tuin te werken en buiten te klussen. De normale maandelijkse waarden van de minimumtemperatuur ligt tussen 7 en 11°C.

Gemiddeld schijnt de zon 195 uur in Ukkel. Aangezien de langste dagen van het jaar in juni vallen, geniet je deze maand gelukkig wel extra lang van je tuin of terras. In juni valt er ook wel vrij veel neerslag: tussen 60 en 70 mm in Laag- en Midden-België en het maandelijkse neerslagtotaal kan zelfs groter zijn dan 120 mm in de Ardennen. In Ukkel regent het deze maand gemiddeld een dag op twee en daarnaast zijn er gemiddeld 10,7 onweersdagen in ons land.

Bron: meteo.be


Klussen voor buiten en in de tuin

Onderhoud

 • Bewatering is essentieel, op warme dagen bij voorkeur ’s avonds zodat het water niet te snel verdampt. Vergeet ook de bloembakken en potplanten niet.
 • Zorg voor een goede bemesting van de planten en struiken. Gooi kunstmest op het gazon als er regen op komst is. Zo houd je het gras gezond. Ook het onderhoud van het gazon zal wat tijd nemen: in juni moet je het gras minstens elke vijftien dagen maaien, en zelfs liefst één keer per week.
 • Nieuwe takken van klimplanten kan je ondersteunen door ze aan te binden. Bij hevige wind of stormweer zullen ze niet afbreken. Voorbeelden van mooie bloeiende klimplanten zijn de trompetklimmer of campsis, clematis en goedkleurige hop (humulus lupulus ‘aureus’).
 • Haal de uitgebloeide bloemen en knoppen uit de planten. Dit zal de andere knoppen ten goede komen. Snoei de struiken die uitgebloeid zijn in de lente. Sommigen zullen opnieuw bloeien in de herfst en de andere struiken kunnen zich al voorbereiden om volgend jaar te bloeien.
 • Blijf onkruid wieden. Beperk onkruid door tussen de struiken bodembedekkers te planten zoals vinca en pachysandra.
 • De geraniums zijn uitgebloeid maar als je ze nu snoeit zullen ze later deze zomer hoogstwaarschijnlijk nog eens bloeien. Daarnaast is het in juni ideaal om buxussen, groenblijvende hagen en uitgebloeide struiken te snoeien. Eind juni zullen ze opnieuw hard groeien en op die manier sneller herstellen van de snoeibeurt. Knip buxushagen met een manuele heggenschaar in plaats van met een elektrische. Bovendien maak je de hagen best eerst nat vooraleer je ze snoeit: de heggenschaar zal vlotter door de takken glijden en je voorkomt verbranding van gesnoeide toppen. Dit werkje doe je ook beter op een bewolkte dag, nooit in de volle zon.
 • Maai het gazon regelmatig. Als het heel warm weer is doe je dit beter ’s avonds. Zo voorkom je dat het gras niet uitdroogt. Heb je een composthoop? Spreid het grasmaaisel dan goed open en niet op een hoop. Anders zal het rotten. Als je geen composthoop hebt kan je het grasmaaisel tussen de planten strooien.
 • Als het waterpeil in de vijver op warme dagen te laag wordt, kan je het bijvullen met kraanwater. Gebruik hiervoor geen regenwater, dit is te zuur voor de fauna en flora in je vijver.

Parasieten en ziektes natuurlijk bestrijden


Wees voorbereid op een invasie aan bladluizen. Bladluizen zijn heel kleine insecten die planten, rozelaars en fruitbomen aantasten en het sap eruit halen. We hebben gelukkig enkele tips om de bladluis tegen te gaan.

1) Het lieveheersbeestje eet de larven van de bladluis en is dus een natuurlijke vijand.

2) Zeepwater verricht wonderen. Los een beetje marseillezeep op in water en verstuif op de planten. Voor 1 liter water heb je 150 g zeepschilfers en een soeplepel olie nodig. De zeep verhindert dat de bladluizen zich vasthechten aan de bladeren.

3) Plant ook kapucijnbloem, goudsbloem en lavendel, deze helpen op natuurlijke wijze mee aan de strijd tegen bladluizen.

Bladluizen zijn echter niet de enige boosdoeners. Ook vogels kunnen lelijk huishouden in de tuin. Je doet er goed aan om een net te spannen over struiken met zwarte bessen, aalbessen en frambozen. Gebruik geen overdaad aan chemische producten, zij halen het ecosysteem (lichtjes) uit balans en zo ook veel natuurlijke afweermechanismes tegen ziektes en parasieten.

Bescherm de rozenstruiken tegen schimmelziekten door de onderkant met water te besproeien (de bladeren niet nat maken).Moestuin

In juni is er altijd wel iets te doen in de moestuin. Als je deze maand op vakantie zou gaan, vraag dan zeker aan een buur, familielid of vriend om geregeld in je tuin te komen werken. We hebben een lijstje gemaakt van de belangrijkste taken.


Zaaien en planten

 • De IJsheiligen zijn het land uit, dus voor nachtvorst hoef je niet meer te vrezen. Alle planten en groenten die in potten staan zijn mogen nu in volle grond gezet worden. Zoals biet, wortel, komkommer, courgette, bonen, sla, raap, watermeloen, peterselie, prei, erwten en radijs. Als je deze nu zaait en plant zal er later in het jaar een mooie oogst volgen!
 • Paprika, pompoenen, tomaat, maïs, courgettes plant je allemaal op een zonnige plek.

Oogsten

In juni kan je al rabarber (vóór 21 juni), tuinbonen en vroege aardappelen oogsten.


Onderhoud van de moestuin

 • Bemest de moestuin met organische meststoffen en de tomaten met speciale tomatenmest.
 • Om de aardbeien droog en schoon te houden kan je er stro onder leggen. Verwijder de uitlopers en geef ze wekelijks meststof.
 • In juni smeken de fruitbomen om een snoei- en onderhoudsbeurt. Pluk al het overtollige fruit en verwijder bladeren rond het fruit die het zonlicht tegenhouden.

Klussen in huis

 • Een heel eenvoudige klus is de rioleringbuizen schoonmaken. Dit doe je door af en toe de kraan met heet water te laten lopen of de wasmachine eens zonder was te laten draaien op 90 graden. Zo spoel je hardnekkig vuil en zeepresten weg en voorkom je verstopte leidingen.
 • Na een aantal jaren kunnen de buitenmuren van je huis scheuren vertonen omdat het metselwerk verslijt, de voegen verzanden of de beplating rot wordt. Inspecteer de gevel af en toe en schilder of vervang het voegwerk waar nodig.
 • Maak je woning inbraakveilig voor je op vakantie vertrekt. Plaats verlichting rond je woning met een bewegingsmelder of dag- en nachtsensor. Denk aan het milieu en gebruik hiervoor spaarlampen of ledverlichting. Installeer een tijdklokschakelaar in huis die het licht op wisselende tijden aanzet. Laat de schakeltijden variëren en gebruik de tijdklokschakelaar in verschillende woonruimten. Controleer ook ramen en deuren: kieren tussen raam en kozijn, uitstekende sleutelcilinders en raamboompjes zonder beveiliging maken het voor inbrekers nog gemakkelijker om jouw huis uit te kiezen. Vervang of repareer met kwaliteitsvol en stevig materiaal.