Het weer in juni

Juni kondigt de meteorologische zomer aan. De maandelijkse minimumtemperaturen cirkelen tussen 7 en 11°C. De maximumtemperaturen liggen tussen 17 en 23°C: een weertje dat uitnodigt om buiten te komen. In juni zijn de dagen het langst en schijnt de zon ongeveer 200 uur. Daarnaast valt er in deze maand ook heel wat neerslag, namelijk een dag op twee. Dit zijn dé ideale groeiomstandigheden voor al het groen in je tuin.

Tuinieren in juni

In juni komt je tuin volledig tot leven. Er staat dus wel wat werk op het programma in je moestuin, boomgaard en siertuin.

Tuintips: tuinieren in je moestuin

Klaar om je groene vingers te gebruiken? Deze tuinkalender omvat de belangrijkste taken in je moestuin.

Zaaien

In juni is het volledig gedaan met nachtvorst. De planten en groenten die in potten staan, zet je nu in volle grond. Zaai je nu biet, wortel, komkommer, bonen, raap, watermeloen, peterselie, prei, erwten en radijzen, dan mag je volgend jaar een mooie oogst verwachten. Geef paprika, pompoen, tomaat, maïs en courgette genoeg zonlicht.

Oogsten

Juni betekent heel wat oogstwerk. Zo is het bijvoorbeeld tijd om je rabarber (voor 21 juni), tuinbonen, vroege aardappelen, erwten, sla en radijzen te oogsten. Je kunt in juni ook de eerste aardbeien plukken.

… en onderhouden.

Een gezonde moestuin begint bij goed onderhoud. Geef op warme dagen je planten bij voorkeur ’s avonds water. Vergeet ook je bloempotten en moestuinbakken niet. Bemest je moestuin met organische meststoffen en bescherm je groenten tegen onkruid en insecten. Ook vogels lusten je net gezaaide planten. Bescherm je moestuin met de juiste tunnelserre of een vliesdoek.

Tuintips: tuinieren in je boomgaard

In juni zijn je fruitbomen toe aan een grondige snoei- en onderhoudsbeurt. Snoei je perzik -, kersen-, en pruimenbomen en behandel daarna de snoeiwonden met wondafdekmiddel. Dat verkleint de kans op infecties. Voor een goede oogst dun je de bomen ook het best nog even uit. Wacht met het uitdunnen van je appel- en perenbomen tot na de junival (het moment waarop de boom onvolgroeide vruchten laat vallen). Pluk daarnaast de overtollige vruchten en bladeren rond het fruit om ze de beste groeikansen te geven. Juni is ook hét snoeimoment voor je druifranken.

Wees daarnaast voorbereid op insecten en vogels. Bladluizen kunnen je planten en fruitbomen flink aantasten. Je kunt insecticiden gebruiken, maar er zijn ook andere manieren om hen weg te krijgen. Zet lieveheersbeestjes uit. Dit zijn de natuurlijke vijanden van bladluizen. Of maak je eigen zeepwater met marseillezeep en verstuif dit op je planten. Voor 1 liter water heb je 150 gram zeepschilfers en een soeplepel olie nodig. De zeep verhindert dat de bladluizen zich vasthechten aan de bladeren. Ook vogels kunnen lelijk huishouden in de tuin. Span daarom een net over je fruitstruiken en -bomen.Tuintips: tuinieren in je siertuin 

Het gazon

Je gazon vraagt in juni ook de nodige aandacht. Maai het wekelijks, afhankelijk van het weer en de groei. In droge periodes maai je je gras het best minder frequent en minder kort. Maai ’s avonds zodat je gazon niet uitdroogt. Werk je grasranden af met een grastrimmer voor een verzorgd eindresultaat. Je maaiafval kun je kwijt op je composthoop. Spreid het goed uit zodat het niet kan rotten. Verwijder ten slotte onkruid en gebruik bestrijdingsmiddelen waar nodig. Regen op komst? Verwen je grasmat met een portie mest.

Hagen, struiken en heesters

Snoei je groenblijvende hagen, uitgebloeide struiken en buxus in juni op een bewolkte dag. Spuit de buxus eerst nat en gebruik bij voorkeur een manuele heggenschaar. Dit maakt het snoeien makkelijker en je voorkomt verbrandingsverschijnselen. Met deze snoeitips is de klus in een-twee-drie geklaard. Neem ook je taxus, beuk of beukhaag onder handen. Snoei je je taxus voor 21 juni, dan vormt hij nieuwe scheuten. Je snoeit hem in augustus dus het best een tweede keer.

Sierplanten en bloemen

Geef je sierplanten en bloemen voldoende water en voedingsstoffen en wied het onkruid. In juni zijn je geraniums uitgebloeid, maar als je ze nu snoeit, bloeien ze later deze zomer nog eens. Verwijder ook de uitgebloeide bloemen en knoppen van je planten. Zo hebben de andere knoppen meer kans om te bloeien. In juni is het nog niet te laat om eenjarigen zoals geraniums, narcissen, viooltjes en petunia’s te planten. Ook de rozen staan in bloei. Bescherm ze tegen schimmelziekten door de onderkant met water te besproeien en controleer geregeld op bladluis. Geef ten slotte de nieuwe takken van klimplanten zoals de trompetklimmer en goudkleurige hop een duwtje in de rug door ze aan te binden. Zo staan ze extra stevig en breken ze niet af tijdens hevige wind of stormweer.

Inrichting van je tuin

Je hebt al bergen verzet in je moes-en siertuin. Nu is het tijd voor je terras, zwembad en/of vijver.

Terras onderhouden en aankleden

Haal je hogedrukreiniger boven en ga aan de slag. Stel de druk vooral niet te hoog in. Last van hardnekkige vlekken op je terrasbodem? Zet je hogedrukreiniger een stand hoger en koppel het juiste accessoire op je toestel. Voor een houten bodem gebruik je het best bruine zeep en een bezem. Vergeet ten slotte ook je grill niet. Na heel wat zomerse baksessies is een maandelijks onderhoud van je houtskool- of gasbarbecue zeker geen overbodige luxe.

In juli en augustus kan het heel warm worden. Een zwembad en de juiste overkapping zijn essentieel om het hoofd koel te houden.

De juiste aankleding van je terras zorgt voor heerlijke rust. Zet kleurrijke bloempotten neer, maak een leuke zithoek met een loungeset en hang er sfeervolle lichtjes rond. Geniet van het weer onder je parasol of van een heerlijke grillsessie op je barbecue.

Vijveronderhoud

Door het warme weer kan het waterpeil in je vijver snel dalen. Vul het bij met kraanwater. Gebruik zeker geen regenwater, want in grote hoeveelheden is dit te zuur voor de fauna en flora in je vijver. Juni is ook het perfecte moment om nieuwe vissen in de vijver te zetten. Omdat het water een beetje is opgewarmd, aarden ze sneller. Plant ook winterharde drijf- en waterplanten in de vijver. Let ten slotte ook op de algen in het water. Wieren nemen veel zuurstof op en zijn nadelig voor de andere planten en voor de vissen. Je verwijdert ze makkelijk met een stok. Last van eendenkroos? Met een schepnet maak je snel komaf met deze verstikkende plant. Of kies voor een preventieve oplossing met een vijverpomp en vijverfilter. Je voorkomt dat je water snel troebel wordt en behoudt goede CO2-waarden, de belangrijkste voedselbron voor je waterplanten. Werk ten slotte af met een afdekrooster. Die zorgt ervoor dat er geen bladeren in je vijver belanden en beschermt je vissen tegen vliegende indringers.

Zwembadonderhoud

Heb je een zwembad? Met het juiste onderhoud geniet je des te meer van een verfrissende plons. Een zwembadfilter, schepnet, zwembadstofzuiger en voldoende chloor zijn enkele cruciale zomertools die wonderen doen. Het zwemseizoen duurt natuurlijk niet eeuwig, maar met zwembadverwarming verleng je de waterpret makkelijk met drie maanden.

Brico en BricoPlanit staan voor je klaar 

Alle stappen doorlopen? Ga in je zithoekje zitten en geniet van de zomer! Op zoek naar het juiste tuingereedschap of advies om je tuin nog meer te laten stralen? Lees de inspiratie-artikels op onze blog  en onze tuincatalogus of laat je bijstaan door een van onze experts in je Brico-en BricoPlanit-winkel.