De lente staat voor de deur. De temperaturen stijgen geleidelijk en de zon komt al eens om de hoek kijken. Maart is hét moment om na een lange winter weer aan de slag te gaan in je tuin. Er staat heel wat op de planning. Deze kalender boordevol tuintips herinnert je aan de klusjes die je deze maand echt niet mag vergeten.

Het weer in maart

Maart kondigt het begin van de meteorologische lente aan. De dagtemperaturen nemen redelijk snel toe. Zo ligt de gemiddelde dagtemperatuur in Ukkel in het begin van de maand rond 3,5°C en op het einde van maart rond de 7,5°C. Ondanks de maartse buien blijft het in deze maand relatief droog. Maandelijks valt er gemiddeld tussen 40 mm en 105 mm neerslag.

Klussen in de tuin in maart

In maart kun je al heel wat klussen uitvoeren in je tuin. Volg even mee.

Tuintips: de moestuin

In maart kan het moestuinseizoen echt beginnen. Heb jij al een moestuintje? Denk dan eens na over wat je graag wil verbeteren ten opzichte van vorig jaar. Meer komkommerachtige groenten, saladesoorten of aardbeien? De mogelijkheden zijn onneindig.

Onderhoud je grond

Een goede start van je voorjaarsonderhoud begint bij een goede grond. Voorzie een nieuwe lading aarde en woel met een krabber lichtjes rond de struiken en bomen om de grond te beluchten. Strooi de juiste meststoffen of compost en hark opnieuw voor een fijne grondstructuur.

Zaaien

Lentesalade, spruiten, prei, rode biet, spinazie, wortel of radijs: in maart zijn er heel wat opties. In serres en kweekbakken kun je naar hartenlust experimenteren. Het is wel belangrijk je serre op zonnige dagen goed te verluchten. Te veel hitte kan je planten of groenten beschadigen. Kweekbakken zijn ideaal voor aardappelen, look, witte ui, sjalot, asperges en erwtjes. Zo’n moestuinbak kun je bovendien zelf bouwen.

Maart is ook het moment om je hydrocultuurpotten weer tevoorzijn te toveren en hier tomaten, kruiden, look, uien, sjalotten en waterkers in te planten. Plant deze tegen eind maart, begin april zeker weer uit.

Tuintips: de boomgaard

Wil je in de zomer genieten van de zoetste frambozen, zwarte bessen en de lekkerste aalbessen? Plant deze struiken dan het best in maart al. Bescherm je planten tegen parasieten met pesticiden. Zorg er wel steeds voor dat je de juiste dosis en soort gebruikt.

Tuintips: de siertuin

Ook in de siertuin is er werk aan de winkel. Maart staat hier vooral in het teken van planten en snoeien. Even alle taken op een rij:

Planten

  • Leg je gazon aan.
  • Plant vanaf half maart je rozenstruiken en klimplanten.
  • Onder glas kun je andere jaarlijkse planten zaaien.
  • Maart is de geschikte maand om zowel lokale als enkele exotische loofboomtypes te planten.

Snoeien

  • Snoei rozen en andere bloemenstruiken.
  • Winterharde planten zijn klaar voor hun eerste jaarlijkse snoeibeurt.
  • Haagstruiken worden gesnoeid in maart.

Snoeien is een vak apart. Je begint dus maar beter geïnformeerd aan het trimmen van je hagen, struiken of bomen. Deze tips maken van jou alvast een echte snoeiheld.

Inrichting van de tuin

In maart verdient ook de inrichting van je tuin dat tikkeltje extra aandacht. Deze lijst geeft aan welke taken jij deze maand zeker niet mag vergeten.

Onderhoud je gras en terras

Geef je gras zijn eerste maaibeurt van het jaar. Na een lange winter is je gras meestal nog niet zo lang. Stel daarom je maaier de eerste keren iets hoger af. Vergeet ook niet om op tijd te verticuteren.

Heb je je terras al mosvrij gemaakt? Tijd om de handen uit de mouwen te steken. Zo kun je op de eerste mooie lentedagen al genieten van een proper terras. Maak het plaatje compleet met de juiste barbecue en tuinmeubelset.

Vijveronderhoud

Maart is de uitgewezen maand om je te ontfermen over het onderhoud van je vijver. Zo kun je in de zomer al genieten van een oase van rust in je tuin.

Test de pH-waarde van je water

Voor de vissen en amfibieën in je vijver is het belangrijk dat je de pH-waarde en de waterhardheid van het water af en toe meet. Verwijder alle bladeren en takken uit het bassin zonder over de bodem te schrapen. Die is rijk aan organisch materiaal en dat is van groot belang voor het eco-systeem van je vijver. Schakel vervolgens de vijverpomp en filter in om de resterende onzuiverheden uit het water te halen.

Geef je vissen ruimte

Afhankelijk van de soort, heeft een vis een bepaalde hoeveelheid ruimte nodig om in rond te zwemmen. Een kleine vijver is voor een volwassen koivis geen goede plek om te vertoeven. Kies je vissoort op basis van de grootte van je vijver en de aanwezige beplanting. Een vijver met een ongeveer van 5 m² is minimale hoeveelheid ruimte om een autonome biotoop te creëren.

Plant waterplantjes

Maart is het moment om stevigere waterplanten zoals de waterlelie, het pijlkruid en de iris te planten. Deze planten overleven de winter zonder veel moeite. Het planten van fragiele planten zoals lotus en victoria stel je het best nog even uit.

Heb je je vijver pas aangelegd?

Als je vijver nog een recente uitbreiding van je tuin is, laat je het water het best dertig dagen rusten. In die tijd kan er zich een gezonde biotoop in je vijver vormen. Wacht tot het einde van de lente om waterplanten en zeker algen te zetten. Controleer daarna de waterkwaliteit en voeg je vissen toe. Ligt je vijver dichtbij je moestuin? Pas dan op dat de pesticiden en producten die je in je moestuin gebruikt niet in het water terechtkomen. Zo bescherm je de fauna en flora in je vijver.

Een omheining plaatsen

Een omheining plaatsen kan het hele jaar door, maar is heel wat aangenamer bij goed weer. Tijd dus om die schutting of de omheining van je kippenren eindelijk van je to-do-lijstje te schrappen. Een omheining plaatsen, kan voor heel wat redenen. We sommen ze even op.

Je viervoeter beschermen

Met een goede omheining zorg je voor een veilige buitenomgeving voor je hond. Je kunt uit heel wat omheiningsmaterialen kiezen. Kies je voor gaas? Dan is het goed om te weten dat een kleiner mazenpatroon meer weerstand biedt tegen je enthousiaste viervoeter. Extra verstevigingen nodig? Als je kiest voor versterkte mazen, extra sterke paaltjes en ijzerdraad in de plaats van clips, mag je op je twee oren slapen dat je hond nooit uitbreekt.

Kippen of kleinvee houden

Wil je kippen of kleinvee houden? Bij Brico en BricoPlanit vind je een uitgebreid assortiment aan traliewerk voor schapen, kippen en konijnen. Het is belangrijk dat je voor elke diersoort een draadscherm met een specifiek mazenpatroon kiest.

Je woonst afbakenen en beschermen

Wil je meer privacy of wil je je huis gewoon beter beschermen? Met een hoge schutting zit je in beide gevallen goed. Een hoogte van twee meter garandeert een optimale veiligheid. Bekijk zeker ons assortiment bewakingscamera’s en alarmsystemen om je veiligheidsgevoel nog te vergroten.

Een tuinhuis bouwen

Een tuinhuis is de perfecte plek om in de winter je fietsen, tuinmeubels en gereedschap veilig in op te bergen. Let wel op voordat je aan de plaatsing van je tuinhuis begint. Elke gemeente hanteert andere regels voor tijdelijke bouwwerken. Je mag een tuinhuis niet overal plaatsen en ook met de afmetingen hou je best rekening.

Brico en BricoPlanit staan voor je klaar

Alle stappen doorlopen? Dan moet je enkel nog je terrasmeubels klaarzetten en … genieten maar! Op zoek naar het juiste tuingereedschap of advies om je tuin nog meer te laten stralen? Lees de inspiratie-artikels op onze blog of laat je bijstaan door een van onze experts in je Brico-en BricoPlanit-winkel.