Maak je barbecue proper

Dit is eigenlijk de laatste stap. Maar we weten allemaal uit ervaring dat we dit klusje na het grillen vaak uitstellen of zelfs gewoon vergeten...

Is je rooster nog vuil van de vorige keer? Gebruik dan een bolletje staalwol, detergent (bv: Dreft) of sprays speciaal ontwikkeld voor het reinigen van roosters en heet water en schuur je rooster schoon. Veeg ook al het as van de vorige keer weg. Je kan ook een citroen in twee snijden en het rooster schoonschuren. De zuren maken het vet los. Leuke gimmick, maar je kan de citroenen gewoon in de fruitmand laten liggen als je zeep in huis hebt...

Is je rooster té vervuild, verroest of versleten? Koop gewoon een nieuw rooster. Je kan ook aluminium schaaltjes op je grill leggen. Het vet blijft in de schaaltjes, maar de hitte raakt wel tot aan je vlees.

Tip: Steek de afgekoelde grill in een plastic zak met water en detergent, en laat het een nachtje weken. Het vuil zal er de dag nadien vlot afgaan. Wat ook kan helpen is je vuurtje na het braden opdrijven naar een heel hoge temperatuur (+300°C), zo wordt het vuil en vet verschroeid en kan je het rooster nadien makkelijker wegschrobben.

Welke brandstof?

Er zijn twee soorten brandstof. Klassiek gezuiverd houtskool en houtbriketten. Door het verhittingsproces is houtskool vrij van vocht (=geen rook) maar behoudt het wel de brandbaarheid van hout. Houtskool bestaat meestal uit onregelmatige blokken qua grootte.
- Vatten sneller vuur
- Worden heter dan briketten, maar koelen ook wel sneller af

Briketten zijn samengeperste blokken hout die net als houtskool in een zuurstofvrije omgeving zijn verhit. Ze bestaan vaak uit samengeperste kokosnoot schelpen of ander hardhout.
- Alle blokjes hebben een gelijkaardige grootte.
- Gloeien gelijkmatiger
- Houden langer temperatuur vast
- Geschikt voor langere baktijden
- Iets beter geschikt voor rookovens
- Minder as (zeker bij koko's)

Beide brandstoffen kosten ongeveer even veel. Bewaar deze brandstoffen net als haardhout altijd op een droge plek en niet op de grond. Je kan ze bijvoorbeeld bewaren in een grote emmer met deksel, daar blijft het vocht zeker uit.

Je kolen aansteken

Tip: Zet altijd een emmer water in de buurt, voor je je barbecue begint aan te steken!

Klassieke manier

1. Strooi een laagje houtskool of briketten op de bodem van je BBQ. Heeft je barbecue een bodemrooster? Zorg dat er lucht door kan!
2. Leg 2 à 3 aanmaakblokjes of wikkels houtwol zo diep mogelijk onder de kolen en steek ze in brand. Leg ze liefst dicht genoeg bij de luchtgaten van je barbecue.
3. Nu je aanmaakmateriaal goed aan het branden is, probeer je er een compact torentje van houtskool op en rond de vlammen te bouwen. Gebruik een oude barbecuetang om de kooltjes te stapelen. Er bestaan tegenwoordig ook vuurvaste handschoenen, zodat je zelf met je handen aan de slag kan. Wees toch altijd voorzichtig...
4. Smoor de vlam niet! Let er op dat de vlammen vrije baan hebben en zich goed wentelen tussen de blokken houtskool. Je kan wapperen of blazen voor extra zuurstof. Opgepast dat je geen rook inademt, heel slecht voor de longen!
5. Laat het vuur nu een kwartier branden, tot wanneer de kolen/briketten een wit laagje hebben.

Met een brikettenstarter

De briketten- of houtskoolstarter is een eenvoudige ijzeren koker met een handvat aan de zijkant en een reservoir met luchtgaatjes aan de onderkant. De pijp is zo gebouwd dat het de ideale omstandigheden voor een klein, intens vuurtje creëert.
1. Leg een aanmaakblokje, houtwol of bolletje krantenpapier op de grill van je barbecue.
2. Vul vervolgens de koker tot in de helft met briketten of kolen en zet die op het aanmaakhout/papier.
3. Gebruik een aansteker of lucifer om het aanmaakhout of papier aan te steken.
4. Wacht een kwartiertje. De vlammen zoeken een weg naar boven. Na verloop van tijd gaan de kolen beginnen branden
5. Als de bovenste kooltjes een wit randje hebben, zijn ze geschikt voor gebruik.
6. Giet voorzichtig de hete kolen in de barbecue. Indien nodig strooi je nog wat extra houtskool op de gloeiende kolen, de vlammen zullen snel overslaan.

Houtskoolbarbecues van Barbecook

Deze barbecuestellen hebben vaak een ingebouwde koker. 
1. Vul eerst de voet van de barbecue met water om een meer stabiele basis te hebben. Dit verkleint niet alleen de kans dat je barbecue omvalt, het water blust ook meteen eventuele kleine stukjes gloeiende houtskool die door het rooster vallen. 
2. Klik de rest van het stel terug vast aan de voet.
3. Plooi of prop drie bladzijden krantenpapier op zo'n manier dat het een soort van toortsen worden en stop ze in de koker.
4. Leg het grondrooster nu terug op het gat waar je net de toortsen in hebt gestoken.
5. Giet nu een stevige laag kolen in de barbecue en plaats de grill
6. Steek vervolgens de toortsten met een lucifer of aansteker aan via de gaten aan de onderkant.
7. Laat deze gaten nadien ook open staan voor een optimale luchtaanvoer.
8. Voor je het weet zijn de kolen lekker aan het smeulen! Eens ze een wit randje hebben is de temperatuur optimaal en kan je beginnen bakken.


Hulpmiddelen

Je hebt verschillende hulpmiddelen die er voor zorgen dat je kolen sneller vuur vatten. Aanmaakblokjes bestaan er in verschillende kleuren, groottes en vormen. De bruine aanmaakblokjes, vervaardigd uit geperst karton en brandbare pasta, zijn iets milieuvriendelijker dan de witte variant. Er bestaan ook bolletjes houtwol op de markt. Dit zijn samengewikkelde 'nestjes' houtschaafsel, gedrenkt in brandbare was.

Je kan ook gewoon krantenpapier gebruiken. Zorg ervoor dat je proppen krantenpapier luchtig blijven. Te sterk samengeperst papier zal niet goed branden. Ook ander overtollig karton zoals dat van je (lege) zak houtskool of een eierdoosje zijn zeker bruikbaar.

Ben je gehaast?

- Maak gebruik van een onkruidbrander. Het geeft een zeer intense vlam die zeer snel overslaat op de kolen.
- Er bestaan ook elektrische houtskoolaanstekers op stroom. Ze lijken een beetje op het verhittingselement van een frietketel. Die steek je gewoon tussen de kolen, je steekt de stekker in en je houtskool zal redelijk snel beginnen branden.
- Heb je wel een vlammetje, maar krijg je het maar niet aangewakkerd? Stop met blazen en wapperen en gebruik een haardroger voor een snelle aanvoer van zuurstof.

Opgelet!

Soms wordt er gebruik gemaakt van andere alternatieven zoals aanmaakvloeistof, keukenrol of nog erger, overtollig plastic! Dit raden we eerder af, omwille van geurhinder, gezondheid, ecologische redenen en gebruiksgemak.

Zo mag je aanmaakvloeistof nooit in een brandende barbecue spuiten. Het ziet er wel spectaculair uit, maar het kan gevaarlijke steekvlammen opleveren. De stoere vlammen zijn er maar voor even, brandwonden kan je heel je leven meedragen! De enige juiste manier om aanmaakvloeistof te gebruiken is door de vloeistof op de kolen te spuiten, het vloeistof er even te laten intrekken en het dan pas in brand te steken.

Gebruik geen behandeld hout (bijvoorbeeld van oude meubels, terrasplanken) om je vuur aan te steken.