Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

NaN

Vloerbedekking: de ondervloer

waarom je dit zeker niet mag vergeten!

Laminaat, plankenvloer, tegels of vinyl, al deze vloeren hebben één ding gemeen: ze hebben een onderlaag nodig om weerstand te kunnen bieden aan de tijd en om zo mooi te blijven.

Als je van plan bent een nieuwe vloer te plaatsen, is er één essentiële stap die je in geen geval mag overslaan en dat is de onderlaag.  De onderlaag zorgt er voor dat de door jou gekozen vloer goed op zijn plaats blijft, maar speelt ook een zeer belangrijke rol op het gebied van thermische en akoestische isolatie. Maar hoe weet je welk type onderlaag jouw vloer nodig heeft? En vooral, hoe moet je die plaatsen zodat jouw vloer optimaal tot zijn recht komt? We geven je alle inside informatie over de onderlaag.

Een onderlaag is het materiaal dat je tussen de dekvloer en de vloer aanbrengt. Dit is een stap die je in geen geval mag overslaan. Het is namelijk de enige manier om te voorkomen dat warmte verloren gaat in de chape. Het beschermt ook de oren van je buren, die het lawaai van je hakken niet langer de hele dag moeten aanhoren. Een andere rol is die van dampscherm, waardoor vocht in de dekvloer wordt tegengehouden. Deze bescherming maakt een wereld van verschil, vooral voor bewoners van de benedenverdieping, of zelfs voor de kamers van het huis op de begane grond.

Ontdek onze ondervloeren

Geëxtrudeerd polystyreen, de vriend van oneffen vloeren

Dit is een sterk isolerend materiaal met een groot aantal kwaliteiten en weinig nadelen. Het is uiterst bestendig tegen schokken en vocht. Bovendien zijn de thermische prestaties 25% beter dan die van de concurrenten. Het materiaal isoleert geluid minder goed en de vlambestendigheid is ook niet zijn sterkste punt. Het is verkrijgbaar in rollen en platen. Dit materiaal is ideaal om onregelmatige dekvloeren uit te vlakken. Het kan worden gecombineerd met alle soorten vloerverwarming.

Geëxpandeerde kurk, natuurlijk resistent

Een isolerende onderlaag uit kurk is gezins- en milieuvriendelijk. Het is de ecologische en duurzame oplossing bij uitstek.  Vooral omdat zijn groene karakter geen afbreuk doet aan zijn prestaties, wel integendeel.  Kurk is bijzonder waterbestendig, maar heeft nog veel meer troeven. Het blijkt rotvrij te zijn, zelfdovend bij brand en geen schadelijke stoffen af te geven.  Het is de beste vriend van parket. De installatie kan niet eenvoudiger: je kunt het op zijn plaats lijmen of gewoon onder de coating leggen. Nog iets wat je geweldig zult vinden: insecten haten kurk!

Polyethyleen, sterk maar niet duurzaam

Behalve het feit dat het meer dan redelijk geprijsd is, houdt dit materiaal het hoofd koel. Extreme temperaturen schrikken dit materiaal ook niet af. De tolerantie varieert van min 30° C tot meer dan 80° C. Polyethyleen is even goed bestand tegen water als tegen vuur. Het is verkrijgbaar in rolvorm en wordt vaak gebruikt in combinatie met laminaat of een plankenvloer. Anderzijds is het een zuiver product van de petrochemische industrie, dat niet echt bekend staat om zijn ecologisch verantwoord karakter.


Dampscherm, de partner voor parket- en laminaatvloeren

Een dampscherm kan opstijgende damp en vocht tegenhouden. Sommige onderlagen beschikken over een eigen dampscherm, maar je kunt ze ook onafhankelijk installeren, onder parket of laminaat. Polyethyleenschuim is een uitstekend compromis onder laminaat, omdat deze ultradunne onderlaag de plaatsing van de vloer niet hindert.  Onder massief parket heeft een onderlaag van kurk of kurkrubber de voorkeur. De vloer wordt dan rechtstreeks op de onderlaag gelijmd, die op zijn beurt op de ondergrond wordt gelijmd. Dit zorgt voor een aanzienlijke vermindering van het geluid.

De Brico App jouw multifunctionele tool

Een vloeroppervlakte meten? Dat is kinderspel met onze vloer-calculator die beschikbaar is in de Brico-app!

Download de App

Het vloermagazine 2023 is er !

Ontdek een groot aantal tips, adviezen, trends en video's om u op weg te helpen met je vloerproject.
Lees het magazine
  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2023 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten