Alles over ondervloer laminaat, parket of vinyl
Verleng de levensduur van je vloer door de juiste ondervloeren voor laminaat, parket en vinyl te kiezen. Onmisbaar voor een egale ondergrond, warme voeten én geluidsreductie. Ontdek welke ondervloer jij nodig hebt.
Verleng de levensduur van je vloer door de juiste ondervloeren voor laminaat, parket en vinyl te kiezen. Onmisbaar voor een egale ondergrond, warme voeten én geluidsreductie. Ontdek welke ondervloer jij nodig hebt.
Kies de juiste ondervloer
Beantwoord deze vragen om voor laminaat, parket en vinyl de juiste ondervloer te kiezen : zitten er veel oneffenheden in je vloer? Wil je geluidsisolatie? En heb je vloerverwarming? Bekijk hieronder de opties.
Standaard universele ondervloer
Ontdek deze dampdichte ondervloer gemaakt van Isofoam. Dit beschermt je vloer tegen optrekkend vocht, egaliseert de ondergrond en heeft een isolerende werking.
- Geschikt onder parket of laminaat
- Vochtwerend
- Licht egaliserend vermogen
Ondervloer met extra egalisatie
Deze ondervloer van softboard is maar liefst 7 millimeter dik en werkt fantastisch bij een ongelijke ondergrond. Gebruik deze ondervloer altijd in combinatie met een vochtscherm, hij is namelijk niet vochtwerend.
- Egaliseert de ondergrond
- Geluidsreductie
- Geschikt voor laminaat ondervloeren
- Geschikt voor parket ondervloeren
- Niet geschikt voor vloerverwarming
- Niet vochtwerend
Ondervloer voor vloerverwarming
Deze ondervloer van oranje PE foam is een uitstekende combinatie met vloerverwarming. Dankzij z’n lage warmteweerstand zorgt hij voor een goede warmtegeleiding. En geen zorgen, van dat oranje zie je straks helemaal niks meer.
- Geschikte laminaat ondervloer
- Perfect voor vloerverwarming
- Geen extra geluidsdemping
Ondervloer voor vloerverwarming met geluiddemping
Ook deze ondervloer is perfect voor vloerverwarming, met een extra bonus : geluiddemping. Hierdoor is hij zeer geschikt voor een appartement, het dempt bijna alle loopgeluiden. Dat is wel zo aangenaam voor je onderburen.
- Geschikt voor vloerverwarming
- Zeer hoge demping van geluid
- Laat geen vocht door
- Goede keuze voor een appartement
Egaliserende ondervloer met geluiddemping
Klinkt geluiddemping als muziek in je oren? En wil je ook oneffenheden in je vloer oplossen? Dan is dit een goede keuze. Deze specifieke ondervloer egaliseert ondergronden tot 5 millimeter én dempt het geluid.
- Geschikt als laminaat ondervloer
- Geschikt als parket ondervloer
- Inclusief vochtscherm
- Geluiddempend
- Egaliseert de ondervloer
Soort ondervloer | Geluidsisolatie | Egalisatie | Vloerverwarming |
---|---|---|---|
Standaard universele ondervloer | |||
Ondervloer met extra egalisatie | |||
Ondervloer voor vloerverwarming | |||
Ondervloer voor vloerverwarming (met extra geluiddemping) | |||
Ondervloer met extra geluiddemping |
De perfecte ondervloer
De voordelen van een goede ondervloer
We begrijpen dat je het liefst gelijk je mooie, nieuwe vloer wilt leggen. Maar vergeet je ondervloer niet. Dit zorgt namelijk dat je vloer veel langer meegaat en helpt oneffenheden in de ondergrond te egaliseren. Bovendien biedt een ondervloer thermische en akoestische isolatie, wat weer zorgt voor warmere voeten en minder geluidsoverlast. Alleen maar voordelen dus.
Een ondervloer kies je niet zomaar. Het is belangrijk om rekening te houden met de ondergrond, het type vloer dat je gaat leggen en je woonsituatie.
De ondergrond
Selecteer de ondervloer die het beste past bij de ondergrond :
Betonnen ondergrond : een vochtwerende ondergrond is aan te raden om te voorkomen dat vocht in de vloer trekt.
Houten ondergrond : kies juist voor een niet-vochtwerende ondervloer om kans op schimmelvorming te voorkomen.
Veel oneffenheden : een ondervloer met een hoog egaliserend vermogen is ideaal (of egaliseer je vloer volgens dit stappenplan, dit is zeker aan te raden bij verschillen groter dan 4 millimeter per vierkante meter).
Het vloertype
Laminaat, vinyl en een tegelvloer vragen allemaal om een andere ondervloer :
Vinyl : dit materiaal heeft een stevige, egaliserende ondervloer nodig. Vinyl is namelijk vrij zacht, waardoor oneffenheden sneller opvallen.
Tegelvloer : kies voor een ondergrond die niet veert, zoals een laag egaliseercement, om barsten te voorkomen.
Laminaat : kies voor vochtwerende ondervloeren als jouw laminaatvloer vochtgevoelig is.
Je woonsituatie
Ook je woonsituatie speelt een belangrijke rol in de keuze voor je ondervloer :
Appartement : een geluiddempende ondervloer is een aanrader (en soms zelfs verplicht) om de voetstappen te dempen.
Vloerverwarming : kies voor een niet-isolerende ondervloer die geschikt is voor vloerverwarming. Dit houdt de temperatuur tussen de toegestane limieten en voorkomt dat opstijgend vocht problemen kan veroorzaken.
Zo leg je jouw ondervloer
Na het selecteren van de juiste ondervloer, bereken je met de vloercalculator in onze handige app hoeveel je nodig hebt. Daarna is het tijd om ‘m te plaatsen. Zorg ervoor dat de ondergrond stofvrij en schoon is voor je begint. Start in een hoek en leg de eerste rij platen met de korte kanten tegen elkaar. Snijd de laatste plaat op maat door deze over de plaat te leggen die ervoor ligt. De tweede rij begin je met het resterende stuk van de eerste rij.
Er bestaan ook ondervloeren op rollen, rol de ondervloer dan strook voor strook uit. Bekijk ook ons stappenplan om een ondervloer onder laminaat te leggen.
Afdichtingstape
Door de naden in de ondervloer af te tapen, wordt vocht vanuit de ondervloer geblokkeerd en dit voorkomt dat je vloer wordt aangetast. Voor een laminaatondergrond gebruik je het beste een dampdichte afdichtingstape, bijvoorbeeld met een aluminium of kunststof coating. Voor beton is het juist belangrijk om een tape op basis van acryl of met een speciale kleeflaag voor betonnen oppervlakken te gebruiken
Kies de mooiste vloer
Over jouw ondervloer komt een prachtige nieuwe vloer te liggen. Bekijk vooral ook ons uitgebreide productadvies over vloeren of het vloermagazine ter inspiratie.
Kies de perfecte vloer
Uiteraard komt over jouw ondervloer een prachtige nieuwe vloer te liggen. Bekijk vooral ook ons uitgebreide productadvies over verschillende vloeren of het vloermagazine ter inspiratie.
Parketvloeren zijn geliefd en dat is begrijpelijk. Met hun natuurlijke uitstraling passen ze in elk interieur. Daarnaast is parket zeer duurzaam en krasbestendig, waardoor je vloer jarenlang in topconditie blijft. Deze houten vloer behoort tot een hogere prijsklasse, maar z’n hoge kwaliteit maakt deze investering zeker waard. Plaats parket alleen niet in de keuken of de badkamer : hout, vocht en vuil zijn namelijk niet de beste maatjes.
Een laminaatvloer geeft net zo’n elegante houtlook aan je woning als parket, maar is wel iets vriendelijker voor je budget. Bovendien bespaar je op plaatsingskosten, omdat laminaat gemakkelijk zelf te leggen is met het handige kliksysteem. Pas wel op met een enthousiaste kleuter of vrolijke viervoeter in huis, laminaat is namelijk niet volledig krasbestendig.
Ons vloerbekledingsmagazine
Ontdek onze trendy tips en adviezen om aan de slag te gaan met jouw vloerproject.
Lees ons magazine
FAQ
Wij zijn er voor je!
Ontdek onze bouw tips en adviezen. Want zelf gemaakt is slim bespaard!