Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

Kies een taal

NaN

Restauratie en onderhoud van parket

Vandaag kan men parket behouden, zelfs wanneer het beschadigd is. Het volstaat enkele kleine herstellingen en restauratiewerken aan het parket zelf uit te voeren. Dit is veel goedkoper dan het te vervangen…

Hieronder vind je enkele stappen, handigheidjes en kneepjes om een parket te bekomen waar mensen jaloers op zullen zijn.

Vandaag kan men parket behouden, zelfs wanneer het beschadigd is. Het volstaat enkele kleine herstellingen en restauratiewerken aan het parket zelf uit te voeren. Dit is veel goedkoper dan het te vervangen…

Hieronder vind je enkele stappen, handigheidjes en kneepjes om een parket te bekomen waar mensen jaloers op zullen zijn.

voeten op parket | pieds sur le parquet
Twee mensen restaureren samen een parketvloer | Deux personnes restaurent ensemble un parquet

Restaureren van een parket

Hoe de latten herstellen of vervangen?

Wanneer men begint aan het renoveren van een parket, kan men zich eraan verwachten dat men enkele latten zal moeten herstellen of zelfs vervangen. Indien u niet weet waar te beginnen, vindt u hier enkele raadgevingen.

Stap 1 | Herstellen en schoonmaken alvorens te repareren

Een oude parket is vaak bevlekt en het vuil heeft er zich vaak ingenesteld. Om deze afzetting schoon te maken, krabt u deze weg met behulp van een cutter of een plamuurmes waarna u de parketvloer grondig stofzuigt. Doorheen de tijd zullen bepaalde latten zich ten opzichte van andere verplaatsen. Het één voor één omhoog brengen van de te verwijderen latten is een delicaat moment. Gebruik hiervoor een houtbeitel en een hamer, en blokkeer ze met uw beitel. Eens ze opnieuw geplaatst zijn, elke lat vastzetten met 3 blinde spijkers, werk af met een drevel en bedek met houtpasta.

Uw latten zitten dus vast en zullen zich niet meer verplaatsen, u moet enkel nog de kleine spleetjes die overblijven met houtmastiek vullen. Vul niet alle spleten in één keer, want de mastiek zal drogen en u zult het teveel niet meer met een vochtige doek kunnen verwijderen. Eens het teveel verwijderd is, opschuren met een schuurklos en fijn schuurpapier met de richting van de nerven mee en tot slot met een ietwat vochtige spons reinigen.

Zie ook:

De verf of vernis verwijderenGoed gereedschap voor goed schuren

Stap 2 | Beschadigde planken vervangen

Bovenop uitzetting kunt u ook erg verweerde, instabiele, brosse (want vol houtwormen) planken hebben. U kunt deze het beste vervangen, maar neem wel de volgende voorzorgen:

Eerst dient u te kijken hoeveel latten er moeten vervangen worden opdat u deze kunt voorzien. Begin met het afzagen van de uiteinden van de te vervangen lat en plaats vervolgens, nadat u een opening hebt gemaakt die groot genoeg is, de zaag om de lat over de hele lengte te zagen.

Neem vervolgens een hamer en een schroevendraaier, breek de lat op verschillende plaatsen en verwijder de verschillende stukken met een koevoet.

Nu u de beschadigde latten hebt verwijderd, meet de ruimte die opnieuw moet bekleed worden zodat u de nieuwe lat op de juiste lengte kunt zagen. Leg de lat tot slot op haar plaats en maak ze vast met ‘blinde spijkers’. Herhaal dit bij elke lat die u vervangt.

Stap 3 | Vóór de afwerking

Eens alle herstellingen zijn uitgevoerd, moet al het stof worden opgezogen. Schuur vervolgens de hele oppervlakte van het parket op en vergeet hierbij de hoeken en de trapjes niet. Begin met schuurpapier met een grove korrel en ga verder met een steeds kleinere korrel (3 soorten schuurpapier met verschillende korrelgrootte = 3 maal schuren). Als het om een groot oppervlak gaat, is het gebruik van een vlak- of bandschuurmachine (deze kunt u huren) aangeraden. Stofzuig alle stofresten van het schuren en ga met een vochtige doek over het oppervlak.

Nu is uw parket glad en schoon en klaar om te worden gekleurd en/of afgewerkt. De kleur zorgt ervoor dat de groeven en nerven van hout opvallen, met de afwerking kunt u deze kleuren. U hebt keuze te over!

De fijne stofresten van het schuren kunnen uw stofzuiger beschadigen of stukmaken. Gebruik een industriële stofzuiger om dit te vermijden.

Stap 4 | De afwerkingen

Elke afwerking heeft zijn voor- en nadelen, aan u de keuze volgens het resultaat en het gebruik dat u voor ogen hebt.

Parket dat in de was is gezet Was geeft een uniek uitzicht. Bovendien voedt en beschermt het uw parket. Eenvoudig aan te brengen (met een kwast) en u kunt het doen glanzen (na drogen) met behulp van een borstel en een katoenen doek of met een polijstmachine (deze kunt u huren). Voor een werkelijk onberispelijk resultaat moet uw parket schoon en droog zijn vooraleer u de vloer in de was zet. Wij raden u aan 2 lagen was aan te brengen en hier minimaal 8 uur tussen te laten. 

Parket dat in de olie is gezet Het voordeel van een afwerking met olie is de plantaardige samenstelling en het natuurlijke resultaat. Het is eenvoudig aan te brengen met een verfroller of een spalter (grote kwast of borstel): de olie wordt gelijkmatig uitgestreken (niet te overvloedig) en vervolgens wordt met de katoenen streng de olie in het hout gewreven met ronddraaiende bewegingen. Elke aangebrachte laag moet 4 tot 36 uur drogen (afhankelijk van de kwaliteit van de olie). Vergeet niet uw handen met een stevig paar rubberen handschoenen te beschermen. 

Verglaasd Parket Deze afwerking is de nummer 1 geworden omdat het zowel rendabel is als een uitstekende bescherming biedt. Zoals bij de afwerking met olie gebeurt het aanbrengen van de vernis met een telescopische verfroller en een spalter (voor treden en hoeken). Vooraleer u de vernis aanbrengt, is echter een goede onderlaag aanbevolen, m.a.w. een poriënvullende onderlaag (zie Herstellen van een meubelstuk). Eens het parket klaar is, breng eerst een coating aan op de eventuele treden en in de hoeken, vervolgens op het oppervlak en dit alles met gelijkmatige stroken (gekruiste en overvloedige lagen). Schuur lichtjes tussen elke droge laag (droogtijd staat vermeld op de pot) en stofzuig. Wacht tot slot ongeveer 48 uur voordat u alles terug in de kamer zet.

Zie ook: Vernissen van parketvloeren en trappen

Stap 5 | Welk onderhoud voor welk parket?

Hout is in de mode en dus ook meubelen, lambriseringen en natuurlijk parket. Het probleem is dat onze vloer heel wat moeten doorstaan: speelgoed, meubelen en over-en-weer geloop. De oplossing is regelmatig onderhoud op de juiste manier, want parket dat geolied is, wordt niet op dezelfde manier onderhouden as parket dat in de was is gezet.

Tip 1

Als je een geraffineerde parketvloer wenst, brengt dan bijenwas aan nadat je de vloer hebt gekleurd.

Tip 2

Schuur na elke laag met een fijnkorrelig schuurpapier en een schuurklos met de richting van de nerven mee en je krijgt een mooiere afwerking. Verlucht de ruimte wanneer je de laatste laag hebt aangebracht om de lagen sneller te laten drogen.

Tip 3

Het is sterk aangeraden nooit met een grote hoeveelheid water te reinigen of detergenten (ammoniak, schuurmiddelen, siliconen) op uw parket te gebruiken.

Volgende tip

Het onderhoud van uw parket

Wij zijn er voor je!

Ontdek onze bouw tips en adviezen. Want zelf gemaakt is slim bespaard!

Moeilijke rondingen uitzagen

DIY tip

Moeilijke rondingen uitzagen

 Je huis isoleren – onze tips

Inspiratie

 Je huis isoleren – onze tips

Welke plinten moet ik kiezen?Welke plinten moet ik kiezen?

Koopadvies

Welke plinten moet ik kiezen?

Een binnenwand bouwen

Stappenplan

Een binnenwand bouwen

Spouwmuren isolerenSpouwmuren isoleren

Stappenplan

Spouwmuren isoleren

StoreMax kasten schuin zolderdak : stappenplan

Stappenplan

StoreMax kasten schuin zolderdak : stappenplan

HoekplintHoekplint

Stappenplan

Hoekplint

Vinyl laminaat leggen : stappenplan Vinyl laminaat leggen : stappenplan

Stappenplan

Vinyl laminaat leggen : stappenplan

Gevelherstel

Stappenplan

Gevelherstel

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten