Het weer in mei

Mei is een echte lentemaand: de gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 15°C, maar je mag je ook verwachten aan echte zomertemperaturen tot 25°C. In mei valt er nog heel wat neerslag, toch schijnt de zon tijdens deze maand zo’n 201 uur. Je hoort het al: dit zijn de ideale omstandigheden voor je bloemen en planten om te groeien en bloeien

Tuinieren in mei

In mei kun je heel wat klusjes uitvoeren in je moestuin, boomgaard en siertuin.

Tuintips: tuinieren in de moestuin

Mei is het aangewezen moment om je op je moestuin te storten. Een gezonde moestuin begint bij een goed onderhoud. Bescherm je koolsoorten en andere groenten tegen insecten. Mei is goed voor alles wat groen is, dat geldt helaas ook voor onkruid. Hoe vroeger je deze indringers met wortel en al verwijdert, hoe beter. 

Zaaien ...

Deze maand kun je ook heel wat tijd investeren in zaaiwerk. Rode biet, wortelen, radijs, rapen, sla, selder en erwten. Vergeet ten slotte niet je planten en zaaisels voldoende te bevochtigen en bemesten. Plantte je in maart of april prei, courgette of pompoen, dan plant je die nu uit. Haal de plantjes voorzichtig uit je kweek- of plantenbak en plant ze in volle grond. Om te voorkomen dat je aardappelscheuten groen worden, bedek je die met een extra laag aarde. Voorzie je bonen en erwten van extra steun.

... en oogsten

Er staat in mei ook heel wat oogstwerk op het programma. Zo mag je vroege groenten zoals radijsjes, asperges en sla al uit de grond halen. Heb je geen grote tuin of woon je op een appartement? Met enkele plantenbakken creëer jij een volwaardige moestuin op een kleinere oppervlakte en geniet je volop van je zelfgekweekte groenten en kruiden.

Extra tuintip: In mei valt er heel wat neerslag. Met een regenton vang je water op waarmee je je planten en bloemen op een duurzame manier kunt begieten.

Tuintips: tuinieren in de boomgaard

Mei is relatief rustig voor je boomgaard. De lente staat hier vooral in het teken van bloeien en groeien. Het is wel belangrijk dat je je boomgaard af en toe controleert op ziektes en plagen. Heb je kersen -of pruimenbomen, dan kun je die deze maand voor het eerst snoeien.

Tuintips: tuinieren in de siertuin

Door de neerslag en zonneschijn, komt je gazon volledig tot leven. Afhankelijk van de groei, maai je je gazon het best een à twee keer per week. Werk de kantjes af met een grastrimmer. Gebruik (organische) bestrijdingsmiddelen en vermijd zo mos en onkruid. Zaai extra graszaad op kale plekken voor een egaal resultaat. Heb je je gazon in de voorbije maanden nog niet bemest? Dan doe je dat het best wanneer er regen wordt voorspeld. De bodem absorbeert de mest dan beter en dat zorgt voor een beter resultaat. Hagen snoeien

Mei staat ook in het teken van snoeien. Hagen zoals de beuk, haagbeuk, hulst en laurierkers mogen begin mei hun eerste snoeibeurt verwachten. Met coniferen wacht je het best tot het einde van de maand en laat ook je taxus nog even met rust tot juni. Heb je een buxushaag? Neem die dan op een bewolkte dag onder handen om verbrandingsverschijnselen te voorkomen. Spuit de buxus eerst nat en gebruik bij voorkeur een manuele heggenschaar. Dat maakt het snoeiwerk eens zo makkelijk. Op zoek naar meer advies? Met deze snoeitips is de klus in een-twee-drie geklaard.

Bloembollen planten

In mei kun je ook beginnen met het planten van bloembollen. Voordat je de nieuwe bloembollen plant, verwijder je eerst de uitgebloeide bollen. Ook je zomerbloeiende bollen zoals dahlia en anemoon, mag je al planten, het liefst in bloempotten. Verpot ze een maand later in volle grond. Ook eenjarige planten zoals geraniums, narcissen, viooltjes en petunia’s zijn planten die je tuin, terras of balkon in een mum van tijd kunnen opfleuren. Zorg na het planten voor voldoende water en een beschut plekje tegen de regen en wind.

Inrichting van je tuin

Nu je het groene deel van je tuin volledig onder handen hebt genomen, is het tijd voor je terras, vijver en terrasaccessoires.

Aankleding en onderhoud van je terras

Na een lange winter vol hagel, sneeuw en neerslag, verdient je terras een grondige onderhoudsbeurt. Om je terrasbodem er weer als nieuw te laten uitzien, kun je gebruik maken van een hogedrukreiniger. Ga hier steeds voorzichtig te werk, stel de druk zo laag mogelijk in. Voor hardnekkig vuil zoals vetvlekken mag de druk wel wat hoger zijn, of je gebruikt een schuurborstel. Heb je een houten bodem, dan reinig je je terras het best met bruine zeep en een bezem. Zo verwijder je in een mum van tijd groene aanslag en ander vuil. Werk af met een houtbeschermer. Heb je wat tijd over? Geef dan ook zeker je terrasaccessoires zoals je houtskool -of gasbarbecue en parasol een poetsbeurt.

Zin om je terras nog wat extra aan te kleden? Zet dan kleurrijke bloempotten neer, maak een leuke zithoek met een loungeset en hang er sfeervolle lichtjes rond. Je kunt in mei ook zeker je barbecue en parasol al buiten zetten om extra van het mooie weer te genieten.

Vijveronderhoud

Nu de tempraturen weer wat hoger liggen, kun je je waterplanten in je vijver plaatsen.
Zorg voor voldoende zuurstof voor je vijverbewoners. Woon je in een appartement of is je tuin niet zo groot, maar wil je toch een vijvertje? Tover een kweekbak om tot een klein waterbassin en geniet van de rust!

Maak van je tuin een speelparadijs

Warme dagen zijn op komst. Heb je kinderen of kleinkinderen? Met enkele voorbereidingen tover je je tuin om in een echt speelparadijs. Met een zandbak entertain je kinderen moeiteloos. Controleer wel eerst of het zand niet te vuil is voordat je je kinderen erin laat ravotten, anders moet je het zand eerst even vervangen. Ook met speeltuigen zoals een schommel, glijbaan, trampoline of speelhuisje amuseren je kinderen of kleinkinderen zich te pletter. Tijdens de warme zomerdagen valt ook een zwembad zeker in de smaak.

Brico en BricoPlanit staan voor je klaar 

Alle stappen doorlopen? Ga in je zithoekje zitten en … genieten maar! Op zoek naar het juiste tuingereedschap of advies om je tuin nog meer te laten stralen? Lees de inspiratie-artikels op onze blog  en onze tuincatalogus of laat je bijstaan door een van onze experts in je Brico-en BricoPlanit-winkel.