Het weer in mei

Mei is een echte lentemaand: de gemiddelde dagtemperatuur gaat al ongeveer 2 tot 3 dagen over de 25°C. De maandelijkse normalen van de maximumtemperatuur bedragen reeds 15°C aan de kust, 17 tot 18°C in Laag- en Midden-België en 13°C op de Ardense plateaus. De minimumtemperatuur ligt gemiddeld rond 9°C, behalve op de Ardense hoogplateaus, waar de normalen van de minimumtemperatuur slechts 5°C bedragen.

In mei regent het gemiddeld één dag op twee, met een normale maandelijkse waarde voor het neerslagtotaal dat varieert tussen 50 mm en 100 mm. Bovendien zijn er gemiddeld 11,2 onweersdagen deze maand. Gelukkig is de maand mei ook de zonnigste maand van het jaar, met om en bij de 201 uren zonneschijn.

Bron: www.meteo.be


Klussen voor buiten en in de tuin

  • Plant geraniums en andere eenjarige planten in bloembakken om het terras, de vensterbanken en de muren van het tuinhuis op te fleuren. Als je geen tuin hebt kan je het terras of balkon van je woning ook zonnig en kleurrijk maken met bakken en potten vol bloemen. Vergeet ze zeker geen water te geven als ze beschut staan tegen de regen.
  • Snoei rozen en hagen.
  • Vanaf nu moet het gazon frequenter gemaaid worden.
  • Plant nu al zomerbollen in potten om na de zomer lege plekken in de bloemperken op te vullen.
  • In mei mag je de zomerbloeiende bollen planten, denk aan bijvoorbeeld dahlia en anemoon.
  • Zorg voor een goede bedekking van de bodem met schors of houtchips. 

Moestuin

Heb je geen tuin? Leg dan een mini-moestuin aan op je terras of maak een hangende kruidentuin. Zo geniet je ook van zelfgekweekte groentjes en kruiden!


Zaaien

Blijf zaaien, ook in mei! Bietjes, late erwten, broccoli, slasoorten, wortelen, radijzen en spinazie kunnen allemaal in volle grond gezaaid worden. Deze maand is zelfs ideaal om gewassen te zaaien die gevoelig zijn aan vorst, zoals meloenen, maïs, courgettes, sperziebonen en komkommers. Heel gevoelige planten, denk aan aubergines, paprika’s en tomaten mogen nu in de volle grond in de serre gezet worden. Wacht wel nog enkele weken met ze buiten uit te planten.

Begin je nu pas aan een moestuin? Je kunt nu nog alle groentesoorten zaaien en planten die je in het voorjaar had moeten kweken.


De moestuin onderhouden

  • Bescherm de wortelen, pastinaken en koolsoorten goed tegen insecten met een insectengaas.
  • Om te voorkomen dat de aardappelscheuten groen worden moet je ze blijven aanaarden. Als er geen kans meer is op nachtvorst moet je de opkomende scheuten niet meer helemaal bedekken.
  • De tuinbonen en de erwten hebben steun nodig. Zorg voor rijshout of gaas waar de erwten tegen kunnen klimmen en bind de tuinbonen met touw aan stokjes.
  • Vanaf deze periode begint het onkruid jammer genoeg goed te groeien. Door te schoffelen tijdens droog weer kan je veel wiedwerk vermijden. Verzamel al het organische afval van je moestuin om je composthoop op te zetten.Buitenleven

Als de zon schijnt is het fijn om feesten en etentjes buiten te houden. Wees wel goed voorbeid op slechter weer met een groot zeil of een partytent waar iedereen onder kan schuilen. ’s Avonds koelt het nog steeds goed af. Dit los je op met een terrasverwarmer op gas of een gezellige vuurkorf.

Of maak van je terras de place to be voor feestelijkheden. Denk: slingers met lichtjes, kleurrijke stoelen en een BBQ op tafel. 

Bereid nu het zwembad voor op het zwemseizoen! Schoonmaken, blaadjes en vuil verwijderen, de juiste onderhoudsproducten erbij en vanaf de eerste warme temperaturen kan je zonder zorgen weer baantjes trekken en spelen in het zwembad.

Heb je kinderen of kleinkinderen die graag in het zand spelen? Zet een zandbak in de tuin! Snel, gemakkelijk en uren speelplezier verzekerd. Om de zandbak hygiënisch te houden ververs je het zand in de zandbak één keer per jaar.

Buiten spelen is gezond en plezant. Bij Brico vind je vele speelartikelen voor de kids zoals schommels, glijbanen, trampolines, speelhuisjes,...

Nu je tot ’s avonds kan genieten van je tuin dankzij een terrasverwarming op gas of een gezellig houtvuur is het ook aangewezen om buitenverlichting te plaatsen. Gezellig, functioneel of allebei, je vindt het in ons online assortiment.

Buitenleven begint bij een terras! Bekijk onze handige tips om een terras aan te leggen met klinkers of tegels.

Hoe je je tuinmeubelen en tuinhout het best behandelt lees je in de kluskalender van april.  


Klussen in huis

Het is leuker om buiten te werken als het goed weer is, maar uiteraard zijn er in huis ook nog genoeg klussen te doen in mei.

Heb je verfplannen? Vind inspiratie in onze stijl- en kleurtips.

De badkamer opknappen kan een vervelend project lijken maar het is achteraf zo veel aangenamer om in deze ruimte te vertoeven. Een mooie badkamer haalt bovendien de waarde van je huis naar omhoog.

Het vorige advies geldt ook voor de keuken. De wasbak en keukenkraan zijn vaak de eerste dingen die verslijten of vuil worden. Vervang ze samen met de deurtjes voor de keukenkasten en creëer zo een nieuwe keuken. Als je geen nieuwe keukenkastdeuren wil plaatsen doe je er wel goed aan om de scharnieren te controleren en eventueel weer goed te zetten als ze zijn gaan scheef hangen.