Speciale gevallen

Afwijkende ramen

Met gordijnen kunt u moeilijke ramen, zoals ramen langs het plafond, in een hoek, hoge of smalle ramen, toch mooi aankleden.

Te lage ramen

Opteer voor gordijnen die in het midden openschuiven en met een gordijnkast erboven, de ramen zullen groter lijken.

Ramen gescheiden door een smalle muur

Plaats geen verschillende kleine gordijnroeden naast elkaar maar kies eerder voor één lange gordijnroede die de volledige breedte van de muur beslaat. Het gordijn verbergt de smalle muur tussen de twee ramen.

Gordijnroedes

Gordijnroedes kunnen van hout of metaal zijn en bestaan in tal van uitvoeringen en kleuren zodat voor elk interieur wel een gepast model te vinden is.

Met regelbare steunen plaatst u de gordijnroede verder van de muur af of dichterbij. Met zijsteunen kunt u de gordijnroede ook tussen twee muren plaatsen.

Meten

De afstand tussen de bovenkant van het raam en de gordijnroede moet minimaal 5 cm zijn. De ruimte tussen de gordijnroede en de muur rond het raam moet 10 tot 15 cm zijn.

De afstand tussen de stijlen van het raam en de uiteinden van de gordijnroede moet 20 tot 30 cm zijn. Meet vanaf de grond of vanaf het plafond.

Steunen

Houd bij het bevestigen van de gordijnroede rekening met het gewicht van de gordijnen en met het soort muur. De steunen moeten stevig worden bevestigd.

Plaats de steunen op ongeveer 10 cm van de uiteinden van de gordijnroede.

Als de gordijnroede langer is dan 2,20 m is een derde steun in het midden noodzakelijk.

een stang    ---    een stang     ---     een stang + een rail     ---     twee stangen     ---     twee stangen

Op het plafond: Ronde stangen     ---     Tussen muren: Ronde stangen     ---     Tussen muren: Vierkante stangen


Accessoires

Treksysteem: een gordijntrekstang is een eenvoudige stang die aan de eerste haak is vastgemaakt. Met trekkoorden worden de gordijnen tegelijk open of dicht getrokken. U-rails zijn uitgerust met trekkoorden. De gordijnen gaan open en dicht door aan de koorden te trekken.

Plaatsingsmogelijkheden

Tegen de muur

Dat is de meest voorkomende manier. De steunen worden boven het raam op de muur vastgemaakt (op de vorige bladzijden vindt u daar meer over).


Tegen het plafond

Dat is de meest geschikte methode als de afstand tussen de bovenkant van het raam en het plafond minder dan 5 cm bedraagt. Natuurlijk moet het type plafond zich lenen voor dat soort bevestiging.

Teken het midden van het raam af.

Teken ook de afstand en de afmetingen voor de steunen.

Tussen twee muren

Een gordijnroede tussen twee muren plaatsen is alleen mogelijk als de vensteropening hoog genoeg is zodat er voldoende ruimte is tussen de gordijnroede en het raam. Sommige uitschuifbare gordijnroedes kuunen zonder boren worden bevestigd.

Geef de bovenkant van het raam aan.

Breng die maat links en rechts over.

Controleer met een waterpas en houd ook rekening met de steun waarop de gordijnroede zal worden bevestigd.